Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠENA VRSTA

Znanstvenici su supješno oplodili vrstu na rubu izumiranja

Foto: Lengai101/Wikimedia commons
12.09.2019.
u 16:15

Sjeverni bijeli nosorog, vrsta koja ima samo dvije živuće jedinke, ima novu šansu za život nakon što su dva embrija uspješno napravljena u talijanskom laboratoriju.

Znanstvenici u talijanskoj kompaniji Avantea su uspješno kreirali dva vijabilna embrija sjevernog bijelog nosoroga. Embriji su kriogenički smrznuti dok ne nađu odgovarajućeg surogata objavljuje CNN.

Sjeverni bijeli nosorog je iznimno ugrožena vrsta, postoje samo dvije poznate jedinke: Fatu i Najin. Obje su ženke i nijedna nije sposobna podnijeti trudnoću pa je do nedavno pretpostavka bila da će s njima podvrsta i izumrijeti. Fatu i Najin žive u Ol Pejeta rezervatu u Keniji. Zadnji mužjak Sudan je preminuo prošle godine od prirodnih uzroka. Sudanova smrt je navela upravu rezervata da uzmu jajne stanice od Fatu i Najin u pokušaju da nastave podvrstu in vitro oplodnjom

Foto: Lengai101/Wikimedia commons

Ovaj plan je počeo još 2009. kad je Ol Pejeta rezervat kupio dva mužjaka i dvije ženke od zoološkog vrta u Češkoj republici. Prvi mužjak je umro 2014., te Sudan 2018. Spermalne stanice obojice mužjaka su bile kriogenički smrznute u nadi da će tehnologija jednog dana omogućiti stvaranje novih embrija. 

Najvjerojatnije za surogat će uzeti ženku južnog bijelog nosoroga, s obzirom na to da Najin i Fatu ne mogu nositi trudnoću. 

Svih pet živućih podvrsta nosoroga su ugrožene. U nekim zemljama vjeruje se da njihovi rogovi imaju čarobne sposobnosti te su zbog toga česta meta krivolova. Stručnjaci kažu da je trgovina nosorogovim rogovima profitabilnija od trgovine drogom. Kao izravna posljedica krivolova zapadni crni nosorog je u potpunosti istrijebljen i spašavanje preostalih vrsta svakim danom postaje sve teže.

Komentara 1

MA
Matrix5
22:58 12.09.2019.

Ak bude uspješno spašena vrsta pohvalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije