Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređaji koji pričaju

Uskoro će svi vaši kućanski uređaji s vama komunicirati. Predstavljamo vam gigabitni internet nove generacije

Telemach
Foto: Shutterstock
1/2
05.01.2022.
u 08:00

Optički internet omogućit će vam preuzimanje ogromnih datoteka, ali i nesmetanu internetsku vezu između više uređaja

Optički internet u Hrvatskoj nije novost, ali posjedovanje najvećih brzina interneta u Europi, i to baš u Hrvatskoj jest. Integracijom 5G interneta među kućanstva otvaraju se mnoge mogućnosti, pa tako i jedna od onih koja nam je dosad bila uglavnom predmet mašte – automatizacija uređaja koji će unutar domova sami komunicirati, i to uz pomoć umjetne inteligencije. Da bi to bilo moguće, potrebne su prije svega velike i stabilne internetske brzine.

Optički intenet takvih brzina je prema podacima zasad dastupan tek 20 posto kućanstava u Zagrebu. Naime, još nisu ispunjeni infrastrukturni preduvjeti da se optički internet integrira kroz čitav grad, pa tako i Hrvatsku. No, kroz nekoliko godina je ideja da se infrastuktura u potpunosti raširi kroz čitavu zemlju te tako optički internet omogući svim građanima.

Neusporedivo brže preuzimanje sadržaja

Jedna od možda i najvažnijih prednosti optičke mreže koju je potrebno istaknuti jest brzina preuzimanja, ali i uploadanja sadržaja. Trenutno najviše dosupna internetska konekcija je ADSL koji je poznat još i kao kabelski internet. On datira iz davne 1992. godine kada se po prvi puta uspostavio u Hrvatskoj. Prosječna brzina interneta s godinama se povećavala, no i dalje u Hrvatskoj iznosi premalo te se time smješta na samo dno ljestvice Europske unije, oko 50 megabita po sekundi.

Tako putem ADSL-a primjerice, datoteku od 100 gigabajta možete skinuti za 70 minuta, dok ćete s novim, optičkim internetom to moći učiniti za svega par minuta. Njegova brzina i jest njegova najveća prednost u odnosu na sadašnji internet.

Nema zastajkivanja – spreman kad i vi

Upravo zbog brzine i kako funkcionira, optički internet pružit će mogućnost nesmetanog surfanja internetom. Više nema zastajkivanja prilikom gledanja videa u visokoj rezoluciji. Neće biti poteškoća ni u radu nekoliko uređaja s internetom istovremeno.

Optički će internet omogućiti da svaki ukućanin jednog domaćinstva radi ono što želi, bez da ometa bilo koji drugi uređaj u njegovoj aktivnosti. Ovakva brzina donijet će i još jednu veliku prednost – sve veću provedbu IoT-a.

Uređaji koji samostalno surađuju

IoT, odnosno Internet of Things znači da će vaši pametni uređaji međusobno i neometano moći komunicirati. Tako će primjerice mobitel moći javiti da vašem računalu treba update, a ostali pametni uređaji moći će vas blagovremeno obavijestiti o svim promjenama i nužnim informacijama.

Više nećete morati razmišljati što treba obaviti, što treba updateati, te će informacije vaši uređaji u sekundi generirati za vas i dostaviti vam ih. Domaćinstvo vam tako može postati utočište pametnih umreženih uređaja kako bi život učinili lakšim, jednostavnijim i efikasnijim.

Foto: Shutterstock

IoT nije doduše novost. Uređaji poput popularne Alexe od Amazona, koja se bazira na umjetnoj inteligenciji i može dati odgovore na gotovo sva pitanja jedan je od čestih primjera upravo ovog fenomena. Optičkim internetom, svi pametni uređaji imat će slične mogućnosti, a za sve je zaslužna umjetna inteligencija i brza veza.

Kretanje prema automatiziranom domu počelo je zapravo prije dva stoljeća i to pojavom struje kada se po prvi put uključila žarulja u domove. Danas, 200-tinjak godina kasnije, s brzim 5G internetom će se gradnja popularnih smart domova sve više popularizirati te će postati normalno da vaši uređaji komuniciraju sa svim ostalima koje posjedujete.

Preko mobitela ćete tako moći upaliti perilicu za rublje te isto tako zaključati vrata ili podesiti jačinu i nijansu svjetla u svim prostorijama. Činjenica je da su ove opcije već i danas dostupne na tržištu, međutim pretpostavke su da će kroz nekoliko godina smart IoT dom postati pristupačniji te će pružati maksimalnu automatizaciju s vlastitom inteligencijom.

Otporan na vremenske uvjete

Za razliku od ADSL interneta, odnosno kablovske usluge koja je i dalje u Hrvatskoj dominantna, optički internet radi se od optičkih kablova koji pak provode svjetlost. Takvi kablovi otporni su na vremenske uvjete i neprilike i upravo to je razlog zašto optički internet može postići ogromne brzine, za razliku od bakrenih spojeva koje su sastavni dio ADSL konekcije.

Podatak da je Hrvatska među zadnjima u Europi po brzini interneta time bi trebao postati prošlost. Uvođenjem 10 Giga optičke mreže i širenjem širokopojasne infrastrukture diljem Hrvatske, Zagreb postaje grad koji će biti uz bok svjetskih gradova s brzim internetom.

Naime, u raznim dijelovima Zagreba, u više od 30.000 kućanstava,  Telemach je implementirao infrastrukturu koja podržava brzine do 10 gigabita i tim će se potezom hrvatska metropola istaknuti jer će imati brzinu usporedivu samo s Južnom Korejom. U narednih godinu dana plan je proširiti optičku mrežu na još 170.000 kućanstava u više gradova u Hrvatskoj i doći do kućanstava u manje urbanim sredinama kroz programe sufinanciranja poput Plana razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa (PRŠI).

U svojoj ponudi, Telemach ima tri paketa optičke mreže. Svaki paket nudi fiksnu telefoniju koja uključuje neograničene minute razgovora unutar Telemach Hrvatska fiksne i mobilne mreže, neograničene minute razgovora unutar United Group fiksne mreže te 1500 minuta razgovora prema ostalim fiksnim mrežama unutar Republike Hrvatske. Više detalja dostupno je na poveznici.

Sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije