Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNA VIJEST

Prvo hrvatsko VIDI X mikroračunalo predstavljeno učenicima hrvatskih škola

12.02.2021.
u 16:35

“VIDI X je zanimljiva platforma osmišljen kao dopuna već postojećim STEM projektima u školama, a kako bi učenici i profesori mogli raditi napredne zanimljive projekte te interdisciplinarno uključiti u projekte profesore drugih predmeta"

Tehnološka medijska kuća VIDI, u suradnji sa hrvatskim stručnjacima i tehnološkim tvrtkama kao što su: Rimac Automobili, Gideon Brothers, ByteLab i mnogi drugi, osmislila je i izradila prvo hrvatsko razvojno ESP32 mikroračunalo - VIDI X, koje je predstavljeno zainteresiranim učenicima i profesorima širom Hrvatske.

Ovo maleno ali moćno ESP32 edukacijsko mikroračunalo odlično je za razvoj jednostavnih, ali i naprednih školskih i studentskih tehnoloških projekata, a kroz inicijativu “Sanjaj i ostvari” medijska kuća VIDI, nastoji pronaći donatore/sponzore kako bi VIDI X mikroračunalima opremila sve zainteresirane hrvatske osnovne i srednje škole. Upravo je zato, povodom Valentinova, medijska kuća VIDI predstavila VIDI X mikroračunalo učenicima 40 osnovnih i srednjih škola koje su se prijavile za VIDI X učionicu.

Kroz kratku online radionicu izrade senzora otkucaja srca, koju je vodila Ana Sović Kržić, docentica na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija na FER-u, više od 150 profesora i učenika iz cijele Hrvatske dobilo je priliku upoznati se sa mogućnostima VIDI X mikroračunala.

“Odgledali smo radionicu i puni smo dojmova, učenici su oduševljeni i s nestrpljenjem očekuju mikroračunala!”, kazao je prof. Darko Špoljarić iz Srednje škole Marko Marulić u Slatini.

Koliko je korisno VIDI X mikroračunalo u nastavi prepoznalo je do sada 40 škola iz cijele Hrvatske koje su izrazile želju imati mikroračunala u nastavi i prijavile se u program “Sanjaj i ostvari” te će na taj način gotovo 15.405 učenika već ove godine moći raditi na njima. Projektu se također pridružio i FER, koji je zahvaljujući sufinanciranju Europskog fonda za regionalni razvoj sa VIDI-em potpisao ugovor o sufinanciranju izrade edukativnih radionica korištenja VIDI X mikroračunala u nastavi.

U posljednja dva mjeseca inicijativi su se priključile i brojne tvrtke, Prijatelji projekta poput: Byte Lab Grupa d.o.o. , Tomsoft d.o.o., Prodigital d.o.o., Grafik.net d.o.o., Barrage d.o.o., Mesna industrija braća Pivac, DPD Croatia d.o.o., Hrvatske elektroprivreda d.d., Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, uz čiju je pomoć opremljeno 9 škola diljem Hrvatske.

Kroz incijativu “Sanjaj i ostvari” pozivaju se tvrtke da se priključe u svojstvu Prijatelja projekta i pomognu školama otkupiti barem jednu učionicu mikroračunala i time omoguće našim učenicima nove mogućnosti učenja i razvijanja vlastitih kreativnih rješenja. Kroz inicijativu “Sanjaj i ostvari” nastoje se također organizirati aktivnosti koje bi potakle učenike na osmišljavanje zanimljivih, kreativnih ideja i pružilo im nove mogućnosti rješavanja zadataka uz pomoć korištenja novih tehnologija u sklopu zadanog kurikuluma.

“VIDI X je zanimljiva platforma osmišljen kao dopuna već postojećim STEM projektima u školama, a kako bi učenici i profesori mogli raditi napredne zanimljive projekte te interdisciplinarno uključiti u projekte profesore drugih predmeta. Po ovome smo za sada jedinstveni u Europi jer hrvatski učenici imaju na raspolaganju pametno skrojeno mikroračunalo baš za potrebe škola. Već radimo na novim verzijama mikroračunala koja će imati mogućnosti edukacije učenika iz područja umjetne inteligencije”. Izjavio je Tomislav Kotnik, osnivač medijske kuće VIDI.

O INICIJATIVI “SANJAJ I OSTVARI”

“Sanjaj i ostvari” je inicijativa koju je pokrenula tehnološka izdavačka kuća VIDI-TO u kojoj se okupljaju svi koji žele omogućiti razvoj ideja uz pomoć novih tehnologija prije svega mladima od školskog do fakultetskog uzrasta kako bi ostvarili bar dio svojih zamisli i snova. Cilj je omogućiti pristup najboljim tehnologijama kao potporu u procesu njihovog učenja i traganja za novim spoznajama kako bi postali što obrazovanije i kompletnije osobe te doprinijeli našem društvu u cjelini, da bude bolje, obrazovanije, tolerantnije i socijalno pravednije. To će moći ostvariti kroz kreiranje vlastitih projekata i inicijativa, tijekom školovanja ili kada jednom završe svoje formalno obrazovanje. Dijeljenje VIDI X mikroračunala uz pomoć tvrtki i pojedinaca je tek početak dugog putovanja koje smo započeli. Dijeljenje je za nas množenje znanja i ideja na temelju zamisli i ideja koje će pojedinci i grupe imati tijekom suradnje s našim projektima.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije