Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Brzi internet postaje zakonsko pravo svakog građanina Hrvatske

U Hrvatskoj je do kraja lipnja broj brzih priključaka na internet dosegnuo 1,38 milijuna i nastavlja blagi rast
05. studenoga 2014. u 21:54 0 komentara 1566 prikaza
surfanje,kompjuter,računalo,internet
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Nakon Finske i Španjolske, Hrvatska će od 1. siječnja 2015. postati treća država na svijetu u kojoj će brzi internet postati zakonsko pravo svakog njena građanina, doznaje Poslovni dnevnik. U Hrvatskoj je to pravo definirano na jednak način kao u Finskoj koja je prije četiri i pol godine propisala da svaki njen stanovnik ima pravo na pristup internetu minimalne brzine 1 Mb/s na cijelom teritoriju, i to kroz tzv. univerzalnu uslugu.

Dražen Lučić, predsjednik telekomunikacijskog regulatora Hakom, kaže da je 2012. na taj način propisana minimalna brzina pristupa internetu od 144 kb/s. “Prema Pravilniku o univerzalnoj usluzi, za manje od tri mjeseca u Hrvatskoj će se osnovna brzina pristupa internetu povećati na 1 Mb/s”, kaže Lučić.To znači da Hrvatski telekom, kojega je zbog svoje tržišne snage i geografske pokrivenosti Hakom proglasio operaterom univerzalne usluge, mora svakom građaninu Hrvatske na cijelom teritoriju države osigurati pristup internetu brzine 1 Mb/s. K tome, slično kao u Španjolskoj, mora osigurati posebne cijene prilagođene socijalno ugroženim skupinama krajnjih korisnika.

U Hrvatskoj je do kraja lipnja broj brzih priključaka na internet dosegnuo 1,38 milijuna i nastavlja blagi rast.

>> Zbog skidanja 'Brzih i žestokih' dobio 33 mjeseca zatvora

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.