Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna talijanskog premijera

Renzi vodi blok protiv Merkel

Matteo Renzi
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
1/3
22.09.2016.
u 17:00

Talijanski premijer oko sebe okuplja zemlje iz mediteranskog kruga i tako se suprotstavlja bogatom sjeveru koji dominira u EU

Politika štednje koju je cijeloj Europi nametnula njemačka kancelarka Angela Merkel nije donijela razvitak, naprotiv. To je lajtmotiv mnogih u Europi na čelu s talijanskim premijerom Matteom Renzijem. Bratislavski neformalni sastanak na vrhu EU je propao, a Renzi nije htio ni biti s Merkel i francuskim predsjednikom Hollandeom na zajedničkoj konferenciji za novinare što su je bili upriličili na nosaču zrakoplova Garibaldi u kolovozu, jer je kazao kako se nije učinilo ništa od onoga što su prije bili dogovorili i da beskrajni summiti uopće nemaju smisla jer se na njima ne donosi nikakva odluka.

Renzi ima pravo kada kaže kako po pitanju izbjeglica nije učinjeno ništa, a ima i pravo kada kaže da dosadašnja politika štednje nije donijela razvitak.

Gubitak popularnosti

Renzi, koji je na čelu sve labavije vlade, budući da zaposlenost ne raste brzinom kojom bi trebala s obzirom na veliki broj nezaposlenih, posebno mladih, te budući da je rast BDP niži od priželjkivanog, gubi na popularnosti. Do konca godine treba se održati i referendum o ustavnim promjenama koje je uvela njegova vlada, a parlament ih je izglasao, ali nedovoljnom većinom pa se stoga trebaju o izmjenama izjasniti svi talijanski birači.

Na glasovanje protiv ustavnih promjena pozivaju ne samo sve oporbene stranke nego i dio članova njegove Demokratske stranke pa postoji velika vjerojatnost da izgubi na referendumu, a to znači da će dan kasnije svi tražiti njegovu ostavku. Svoju premijersku sudbinu vezao je za rezultat referenduma i sada kada vidi da je time pogriješio pokušava se izvući usmjeravanjem diskusije prema meritumu referendumskog pitanja, a ne o njegovoj sudbini, te za razočaravajuće rezultate ekonomskog rasta krivi druge.

Dakako da će na Renzijeva borbena kola protiv štednje uskočiti svi premijeri koji nisu odradili svoje “domaće zadaće”. Tako gledano, on postaje liderom jednog dijela europskih država. Hollande je pao u drugi plan ne zato što je ostao uz Merkel, već zato što je nepopularan i u vlastitoj zemlji i teško da će na predsjedničkim izborima zadržati mandat.

Točno je da se samo štednjom ne ide naprijed, ali ako se prijašnjih godina rasipalo, ne smije se ostaviti djeci ili unucima plaćanje dugova. Osim toga, dugovi su teret na nogama u razvojnoj utrci. Ulagači izbjegavaju dužnike. Dakle, treba usuglasiti troškove s ulaganjima u razvitak i prije svega odabirati ulaganja.

Problem svih europskih država, pa tako i Italije i Renzija, jest što gledaju na izborne rezultate i datume.

Sve su odluke podređene datumima izbora. Ne dirati ništa do izbora i po mogućnosti optužiti druge za slabe ekonomske ili druge rezultate u tvojoj zemlji.

Reforme, ne galama

Nadalje, ne možeš se pridržavati samo nekih pravila iz Maastrichta, onih koja tebi odgovaraju, a ne i drugih. Svi su prihvatili pravila i svi ih se, dok su ona na snazi, trebaju pridržavati. Kada budu izmijenjena, onda će na snazi biti druga kojih se opet treba pridržavati.

Renzi može vratiti Italiju na svjetsku političku pozornicu kao izuzetno važnog političkog i ekonomskog igrača na međunarodnom planu (ona je i dalje među sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta) reformama koje treba provesti i poštovanjem parametara, a ne galamom.

Komentara 7

AN
anticenzura
18:00 22.09.2016.

Renzi vodi prejadnu i katastrofalnu politiku. Ne smije doci nigdje u Italiju, a da ga mase ne spopadnu, od od Sicilije do Veneta, tjeraju ga gradjani i traze ostavku. Nakrcao je zemlju narodu izbjeglicama, a ministar unutarnjih poslova mu se uopce ne pojavljuje gradonacelnicima pred oci, nekidan su mu pisali pismo ljudi na rubu disperacije bez sredstava da kontroliraju tu masu sto im kolonizira zemlju. Pa njemu u sred Rima zive izbjeglice, u jednoj palaci, svi skupa 1200 izbjeglica, u jednom antickom centru staroga Rima. Cak je i to razvalio, vlastitu kulturu narodu. I tako po citavoj Italij. U Milanu ispred famozne katedrale mu klanjaju izbjeglice, vani na otvorenom, zene zamotane od glave do pete, bas oni radikaci mu koloniziraju zemlju. Nama ovdje na granici sa Svicarskom, u Comu podigli satore i po 30 puta pokusavaju razvaliti granicu. Humanitarne ogranizacije im podigle one montazne kucerke i organizirali im iz Karitasa tople obroke i sve sto im je potrebno. Nece ni to, bjezu, oni zele dalje u Njemacku preko Svicarske, posto je sve zatvoreno okolo. Nije to samo Italijanski problem, to je Europski prblem, problem EU katastrofalaca sto vode Americku politiku, a nemaju vlastitu. Italija je imala 5 miliardi eura stete radi sankcija Rusiji i na tisuce propalih radnih mjesta i poduzeca i tako po citavoj Europi. Nas Amerikanci i ovi iz NATO-a guraju na Ruse, posto nam se oni moraju uvaliti u Europu sa svojim korporacijama i bancetinama. Moraju nama podvaliti svoju robu, svoje splacine GMO hrane, svoje tvrtke, banke i sve zivo sto oni proizvode, a mi da se duzimo kod njihovih banaka da to sve kupujemo. Gradjani im izlaze na referendum, posto im je Renzi podvalio reforme Ustava gdje se rezu zakoni u vezi referenduma, u vezi Parlameta, u vezi Senata i senatora, prakticki zeli da razvali moc drzavi, da bi se strane korporacije mogle uvaliti u zemlju narodu i oni zapovjedati drzavi i narodu. To je taj famozni TTIP, zato moraju mijenjati Ustav. I to se americki Ambasador upetljao nekidan i huskao gradjane da glasaju za to, pa mu je Predsjednik Mattarella odbrusio da je u Italiji jos narod suveren i da ce sam izabrati na referendumu sta je najbolje za njega i politicari se svi digli na noge, a desnicari trazili da ga isjeraju iz zemlje. Renzi je pokvarenjak, izdajnik, double face, sada trazi da se izbjeglicama omoguci pravo glasa na lokalnim izborima, zato sto ga vise nitko ne podrzaje jadnicek. Ovo i nas ceka, budemo li EU poslusnici i ne budu li gradjani uzeli matrak u sake, ako politicari ne budu cuvali svoju zemlju i svoj narod!!

MA
malitrn
10:42 23.09.2016.

Kad se sve zbroji i oduzme Merkelicu i Obamau treba dat u ruke "izbjeglicama" da se na njima iživljavaju jedno dva tri mjeseca a onda ih spalit na lomači i pepeo bacit na smetlište. Toliko su uništili Europu.

GA
Gazda15
10:14 23.09.2016.

Ma o cemu pricate Silvije? Renzi je u pravu? Njemacka je u pravu. Za politiku Njemacke u vezi krize se sad govori da nije uspjela na jugu EU a zasto? Zato sto zemlje juga EU ponajvise Italija Grcka i Portugal - dok se Spanjolska sve vise odvaja od the grupe, nisu do kraja trebale provesti strukturne reforme koje su trebale provesti u uvjetima stabilne vrijednosti novca tj. kapitala. Da se to sprovelo kako treba, tocno onako kako je to napravila Njemacka pocetkom 2000tih danas bi sve te zemlje vec bile van krize. Ne treba napominjati da se Renzi svrstava sa kalibrima tipa Alexis Tsipras koji je prevario vlastiti narod nakon sto su Grci na referendumu de facto izglasali izlazak iz eura u kojem nota bene nikad nisu trebali ni biti. A koju to ricetu uopce preporuca Renzi? Da se devalvira Euro do dna kao sto su oni svojevremeno devalvirali svako 5 godina liru ili drahmu? To rade zemlje treceg svijeta. Euro tj, cijena kapitala treba biti stabilna a ekonomija se treba prilagodjavati uvjetima. Zalosno je sto vi Silvio sebi dajete za pravo urbi et orbi nama govoriti kako je Renzi u pravu. Pa nije vam Hrvatska Italija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije