Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT U BRATISLAVI

Angela Merkel priznala: Europska unija nalazi se u kritičnoj situaciji

(L-R) Croatia's Prime Minister Tihomir Oreskovic, Germany's Chancellor Angela Merkel and Austria's Chancellor Christian Kern arrive to pose for a family photo during the European Union summit - the first one since Britain voted to quit - in Bratislava, Sl
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.09.2016.
u 22:59

Hrvatsku je u Bratislavi predstavljao smijenjeni premijer Tihomir Orešković, što Hrvatsku čini članicom s politički najslabijim stavovima o budućnosti Europske unije.

U dvorcu na vrhu malog brežuljka uz obalu Dunava mogao je stajati i natpis “Dobro došli, svi osim Britanaca”. Premijeri i predsjednici 27 članica EU, svih članica osim Velike Britanije, okupili su se u Bratislavi da bi razgovarali o budućnosti Unije. Poljuljan Brexitom, lanjskim vrhuncem migrantske krize, nedostatkom sigurnosti na vanjskim granicama, prijetnjom od terorizma i izostankom dugoročno stabilnog gospodarskog rasta, EU je na raskrižju na kojem njegovi lideri žele iskrenu i otvorenu raspravu o daljnjem smjeru.

– Nismo došli u Bratislavu tješiti jedni druge. Ili negirati stvarne izazove s kojima se suočavamo. U ovom trenutku povijesti naše zajednice jedina je stvar koja ima smisla trijezna i brutalno iskrena procjena situacije – rekao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, uoči summita. S obzirom na to da je summit neformalan, ne očekuju se zaključci, no očekuje se “bratislavska mapa puta” kojim će 27 članica krenuti u razgovore o budućnosti Unije.

Summit je završio usvajanjem “bratislavske mape pute” kojom će 27 članica EU krenuti u daljnje razgovore o budućnosti Unije, a ti razgovori će trajati najmanje do ožujka. 

– EU je u kritičnoj situaciji – priznala je njemačka kancelarka Angela Merkel u Bratislavi. Tusk želi da se u raspravi naglasi jačanje sigurnosti na vanjskim granicama EU i da svi obećaju da neće dopustiti ponavljanje lanjskog “kaosa” nastalog zbog, kako smatra Tusk, “politički korektnih izjava da Europa ne može biti tvrđava i da mora ostati otvorenom”. Takve Tuskove riječi idu izravno na Angelu Merkel.

– Moramo našim postupcima pokazati da možemo bolje – rekla je Merkel u Bratislavi.

– Britanci su odlučili otići i postavlja se pitanje budućnosti Europe. Ili ćemo krenuti putem dezintegracije ili ćemo raditi zajedno na pokretanju novog zamaha, na ponovnom pokretanju europskog projekta – rekao je francuski predsjednik Francois Hollande te dodao: – Europa mora biti sposobna sama obraniti svoje vrijednosti i interese.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će četiri zemlje koje čine Višegradsku skupinu predstaviti svoj plan za poboljšanje Unije.

Možda je jedina konkretna stvar koja se unaprijed planirala dogovoriti bilo slanje 200 policajaca i 50 vozila u zajedničku europsku ophodnju na granici Bugarske i Turske. Hrvatska će u tome, neslužbeno doznajemo, sudjelovati s dvoje policajaca i jednim vozilom.

- Znamo da imamo izazove, ali danas je možda novi početak za EU - rekao je tehnički premijer Orešković koji je u Bratislavi predstavljao Hrvatsku. 

>> Tihomir Orešković: Danas je možda novi početak za EU

Komentara 48

PP
pp
23:03 16.09.2016.

A ti si ju dovela u tu kritičnu situaciju. Odlazi!

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
23:02 16.09.2016.

Angela Merkel - luda baba!

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
23:06 16.09.2016.

Sve vise i vise ljudi u Europi i Americi se vraca tradiciji i krscanskoj vjeri. Taj proces ce potrajati, ali najvaznije je da je, hvala Bogu, poceo.Prikljucimo se Visegradskoj skupini, uspostavimo dobre odnose sa Poljacima, Madjarima, Slovacima, Cesima, ali i sa istomisljenicima (krscanskim tradicionalistima) u Americi, Francuskoj, Njemackoj, Austriji, V. Britaniji, Australiji.... I naravno, dok god smo uz katolicku crkvu, nemamo se cega bojati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije