Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo uzvratio

Četiri konzervativna kardinala žele pokrenuti proces ispravljanja pape

Burke
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.11.2016.
u 19:21

Kardinal Burke: Ako ne bude odgovora na pitanja o kontroverznim točkama, pokrećemo formalni čin korigiranja teške greške

Američki kardinal Raymond Leo Burke prijeti papi Franji pokretanjem formalnog čina ispravljanja rimskog biskupa ako ne bude odgovorio na pet dvojbi koje su mu postavila četvorica kardinala u vezi s postsinodalnom pobudnicom Amoris laetitia vezanom za obitelj i brak.

– U tradiciji Crkve postoji mogućnost korigiranja pape. Zasigurno je to rijetkost. Ali, ako ne bude odgovora na pitanja o kontroverznim točkama, onda mislim da bi se moglo postaviti pitanje pokretanja formalnog čina korigiranja teške greške – izjavio je kardinal Burke.

Naime, četvorica kardinala (Walter Brandmüller, Raymond L. Burke, Carlo Caffarra i Joachim Meisner) predali su Kongregaciji za nauk vjere pismo u kojem ističu kako su uočili zbrku koju je među vjernicima izazvala pobudnica Amoris laetitia, odnosno članci poglavlja VIII. vezanog za odnos prema rastavljenim i ponovno oženjenim parovima. Budući da nisu dobili papin odgovor, pismo su objavili javnosti.

Pet dvojbi koje pokreću četvorica kardinala odnosi se na ono što je napisano u pobudnici Amoris laetitia, a po njihovu mišljenju to je u sukobu s crkvenom tradicijom i Svetim pismom te s enciklikom Veritatis splendor Ivana Pavla II.

Ne pamti se u novijoj povijesti da su se kardinali tako jasno sučelili s papom. Burke kaže kako je, kamo god je išao, nailazio je na neslaganje svećenika i biskupa koji su pak međusobno razjedinjeni oko tumačenja Franjine postsinodalne pobudnice.

Od četvorice kardinala trojica služe mise po latinskom tradicionalnom obredu Tridentskog koncila iz 16. stoljeća, istina na osnovi liturgijske reforme Benedikta XVI. a četvrti kardinal predbacio je Franji što previše govori o milosrđu.

Meisner je spomenuo kako je Franjo na putu iz Rio de Janeira u Rim govorio o tome da bi rastavljeni i ponovno oženjeni parovi mogli ponovno pristupiti sakramentu pričesti te kako je opasno previše govoriti o milosrđu jer bi se moglo shvatiti kako se tom riječju pokrivaju svi ljudski grijesi.

Dakle, riječ je o kardinalima koje se može okarakterizirati kao tradicionaliste kojima se ne sviđa Franjino vođenje Crkve.

Napadi na njegovu postsinodalnu pobudnicu Amoris laetitia o obitelji proizlaze, prema riječima pape Franje, „iz nekog legaliteta koji može biti ideološki“. Na kritike četvorice kardinala Franjo kaže: „Neki i dalje ne razumiju, sve im je ili bijelo ili crno, a u tijeku života to se treba raspoznati“.

Crkva je evanđelje, a ne hod ideja, drži Franjo. „Crkva nije nogometna momčad koja traži navijače. Crkva ne raste zbog prozelitizma već s privlačenjem“, kazao je Franjo za koga „prozelitizam među kršćanima je po sebi težak grijeh“ i kontradiktoran je dinamici po kojoj se postane i ostane kršćaninom.

>> Novi brak za Crkvu je život u preljubu i smrtni grijeh

Ključne riječi

Komentara 7

MA
malaliba
09:06 20.11.2016.

Čudim se da i naši kardinali nisu odmah pristupili ovima, oni su isto tako srednjovjekovnih nazora, jedino što ih koči je vjerojatno naš mentalitet "nebi se šteli mešati"

VL
????
23:17 19.11.2016.

Izabran je djelovanjem Duha Svetoga... Ali znaš kako se kaže, čudni su putevi Gospodnji. Možda je izabran da se odijeli žito od kukolja?

NI
Nik123
13:46 20.11.2016.

Papa Franjo je najbolja stvar koja se dogodila u katolickoj crkvi od.... valjda Isusa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije