Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Dominik Smolak
RASPLET SKUPINE A

Senegal izbacio Ekvadorce i prošao dalje (1:2), prva Nizozemska očekivano dobila Katar (2:0)

Senegal izbacio Ekvadorce i prošao dalje (1:2), prva Nizozemska očekivano dobila Katar (2:0)
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS
29.11.2022. u 17:58

U odlučujućem susretu za drugo mjesto u skupini A Svjetskog prvenstva koje vodi u osminu finala Senegal je na stadionu Khalifa Inernational svladao Ekvador sa 2-1 (1-0). Iako su se Ekvadorci vratili pogotkom u drugom dijelu, uslijedio je šok samo tri minute kasnije. 

>> VIDEO: 'Ovo je čudo, takav igrač rodi se jednom u 50 godina! Dalić? Njega nitko nikad neće skinuti!'

Strijelci za Senegal bili su Ismaila Sarr (44-11m) i Kalidou Koulibaly (70), dok je strijelac jedinog gola za Ekvador bio Moises Caicedo (67).

Ovom pobjedom Senegal je sa šest bodova zauzeo drugo mjesto u skupini, dok je Ekvador okončao natjecanje s četiri boda. Pobjednik skupine je Nizozemska sa sedam bodova, dok je domaćin Katar ostao posljednji bez bodova.

Senegal je nasrnuo po željeni pogodak od samoga početka te je već u prvih 10 minuta imao dvije vrlo dobre situacije, ali Idrissa Gueye i Dia nisu bili precizni. Gueye je u 3. minuti pucao sa 12-13 metara, a lopta je prohujala pored lijeve vratnice, da bi pet minuta potom Ndiaye lijepo proigrao Diju koji je utrčao u kazneni prostor, ali je zatim poslao loptu pored desne vratnice.

Koliko je Ekvador bio nemoćan ili neambiciozan pokazuje i podatak kako tijekom čitavog prvog poluvremena nije uputio udarac u okvir suparničkog gola uz samo dva pokušaja prema vratima Senegala ukupno. S druge strane, Senegal je 12 puta pucao prema vratima Ekvadora, od toga četiri puta u okvir gola te je za takav pristup bio i nagrađen vodećim pogotkom iz kaznenog udarca u završnici prvog dijela.

Ismaila Sarr prevario je svog čuvara Torresa, ušao u kazneni prostor gdje je na njega naletio Hincapie pa je francuski sudac Turpin pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je sam Sarr.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Ecuador v Senegal - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - November 29, 2022 Senegal's Ismaila Sarr celebrates scoring their first goal with Iliman Ndiaye REUTERS/Stephane Mahe Photo: STEPHANE MAHE/REUTERS
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS

Zapavši u rezultatski zaostatak Ekvador je morao promijeniti taktiku pa je već u prvih pet minuta drugog poluvremena stvorio dvije gužve pred suparničkim golom izborivši slobodne udarce iz kojih se moglo ubaciti u kazneni prostor, ali niti jedna od tih situacija nije donijela ozbiljniju priliku.

Ekvador je nastavio prijetiti isključivo iz prekida, a jedan je donio i izjednačujući pogodak u 67. minuti. Torres je bio najviši u skoku na prvoj vratnici nakon ubačaja iz kuta te prebacio loptu na drugu vratnicu gdje je nečuvan ostao Caicedo i bez problema s dva metra poslao loptu u mrežu. S tim rezultatom Ekvador se vratio na drugo mjesto i imao nastup u osmini finala, ali on je bio na snazi tek tri minute.

Senegal je uzvratio također iz prekida. Afrički prvak izborio je slobodni udarac s lijeve strane, uslijedio je ubačaj kojega Valencia i Hincapie nisu uspjeli raščistiti već samo primiriti loptu za suparničkog kapetana Koulibalyja koji se odlično snašao i volejom sa 10-ak metara pogodio suprotni kut.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Ecuador v Senegal - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - November 29, 2022 Senegal's Kalidou Koulibaly reacts REUTERS/Stephane Mahe Photo: STEPHANE MAHE/REUTERS
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS

Mogao je Ekvador do novog poravnanja u 76. minuti kada se Plata izborio za udarac u kaznenom prostoru Senegala, ali njegov pokušaj išao je ravno u Mendyja. Uzvratio je Senegal u 82. minuti kada je Dia pucao sa 15-ak metara iskosa s lijeve strane, ali i taj je pokušaj prošao pored vrata.

Iako je Ekvadoru trebao pogodak za prolazak dalje, u završnici utakmice južnoamerički predstavnik nije uspio stvoriti niti jednu izglednu priliku protiv ipak mnogo nadarenijeg suparnika.

U dvoboju zadnjega, 3. kola A skupine SP-a nogometaši Nizozemske su svladali Katar s 2-0 (1-0) i kao prvi u skupini plasirali se u osminu finala.

Nizozemci će nakon osam godina opet igrati osminu finala SP-a, a Katarci će ostati zabilježeni u povijesti kao prvi domaćini mundijala koji su izgubili sve tri utakmice. 

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Netherlands v Qatar - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - November 29, 2022 Netherlands' Davy Klaassen in action with Qatar's Boualem Khoukhi and Abdelkarim Hassan REUTERS/Alberto Lingria Photo: ALBERTO LINGRIA/REUTERS
Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS

Nizozemci su s pola snage, dominirali protiv Katarana, koji su već ranije ispali sa SP-a. Igralo se većinu vremena na katarskoj polovici, o čemu svjedoči i 68 posto posjeda Nizozemaca.  

Već u četvrtoj minuti Nizozemska je mogla povesti, ali je Blind uputio udarac ravno u vratara. U 14. minuti Depay prebacuje vrata, a napadač Barcelone je u 26. minuti imao još jednu priliku, ali mu je katarski branič blokirao šut. 

Nizozemce je ipak u vodstvo nekoliko sekundi kasnije doveo Gakpo, igrač koji je zabijao i Senegalu i Ekvadoru. Veznjak PSV-a je lijepo primio, povukao par koraka i preciznim udarcem uz samu vratnicu postigao svoj treći gol na mundijalu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Netherlands v Qatar - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - November 29, 2022 Netherlands' Cody Gakpo celebrates scoring their first goal REUTERS/Albert Gea Photo: ALBERT GEA/REUTERS
Foto: ALBERT GEA/REUTERS

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Nizozemci su postigli i drugi gol. Katarski golman obranio je Depayov pokušaj iz blizine, a De Jong je natrčao na odbijenu loptu i zakucao je u nebranjenu mrežu.

U 68. minuti VAR je poništio gol Berghuisa zbog igranja rukom, a u 89. minuti do prilike konačno dolaze Katarani, ali je pokušaj Ahmeda bio preslab za vratara Nopperta.

Nizozemska će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe skupine B. 

Niže pronađite tijek utakmica kroz naš live prijenos. 

Standings provided by Sofascore

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


 

Komentara 1

Avatar southman
southman
18:20 29.11.2022.

Ekvador je ionako na prevaru došao na SP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije