Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2022. u 13:06
Na nekoliko proteklih Svjetskih prvenstava Švicarska je uglavnom prolazila skupinu, ali zapinjala u osmini finala. Zanimljivo, Švicarci su jedina momčad u povijesti svjetskih prvenstava koja na cijelom jednom SP-u nije primila pogodak. Dogodilo se to na SP-u 2006. u Njemačkoj

U susretu 1. kola skupine G na Svjetskom nogometnom prvenstvu Švicarska je na stadionu Al Janoub  u Al Wakrahu svladala Kamerun 1:0.

Kamerun je bio znatno bolji tijekom prvog poluvremena i nizao prilike, pogotovo iz kontranapada, a Švicarska se uspjela braniti preko reakcija Yanna Sommera te braniča Widmera i Elvedija.

Nakon prvih 45 minuta susreta se činilo da su Kamerunci znatno bliži pobjedi nego li Švicarci, ali momčad Murata Yakina se u drugom poluvremenu vratila kao znatno energičnija i konkretnija. Odmah su zabili pogodak za vodstvo te do kraja susreta lovili i pogodak za 2:0.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Switzerland v Cameroon - Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - November 24, 2022 Switzerland's Breel Embolo celebrates scoring their first goal with teammates REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

Strijelac jedinog gola bio je Breel Embolo (48). Freuler je proigrao Shaqirija na desnom krilu, a ovaj je poslao prizemni ubačaj na sedam metara gdje je nečuvan ostao Embolo i zatresao mrežu zemlje u kojoj je rođen.

Budući da je rođen u kamerunskom glavnom gradu Yaoundeu i da je tamo živio do pete godine života, Embolo je odlučio da protiv svoje takoreći prave nacije neće slaviti pogodak. 

Embolo je, inače, iz Kameruna prvo odselio u Francusku nakon rastave njegovih roditelja kao petogodišnjak, a dvije godine nakon toga je s majkom odselio u Švicarsku, gdje je s devet godina krenuo igrati nogomet u niželigašu Nordsternu. Državljanstvo je dobio 2014. godine, a debitirao je za reprezentaciju godinu dana kasnije. 

U idućem dvoboju u ponedjeljak Švicarska će igrati protiv Brazila, dok će Kamerun igrati protiv Srbije.


 
 

Švicarska
Embolo 48'
1-0
Kamerun
SP, 11:00, AL WAKRAH
Kraj
KRAJ UTAKMICE (Kraj)

Kraj susreta u Al Wakrahu! Švicarska je u prvom dvoboju skupine G na Svjetskom prvenstvu svladala Kamerun s minimalnih 1:0. U prvom poluvremenu Kamerun je bio znatno bolja momčad, ali su se Švicarci u drugom poluvremenu regrupirali, izašli na teren kao znatno bolja, agresivnija, kompaktnija momčad i zasluženo slavili.

90+5'

Švicarska je imala poziciju za 2:0 u samoj završnici. Seferović je bio u velikoj prilici 1 na 1 s Onanom, ali se Casteletto uspio vratiti i blokirati u posljednji trenutak.

90'

Tello je pokazao da će se igrati još šest minuta nadoknade.

89'

Švicarska je u potpunosti anulirala Kamerun, čak i lovi drugi pogodak. Xhaka je pokušao s nekih 25 metara opaliti i bio je to solidan pokušaj, ali obranio ga je Onana.

82'

Nakon dugog perioda bez ikakvih događanja, Seferović je bio vrlo blizu drugom pogotku Švicarske, ali nije uspio doći do lopte na ubačaj Freia.

67'

Ogromne dvije prilike za Švicarsku! Vargas je nakon kontranapada i još jednog fenomenalnog ubačaja Widmera snažno i precizno zapucao s nekih deset metara, ali fantastičnom reakcijom je to spasio Onana i odbio to u korner. Iz tog kornera Anguissa je zamalo zabio autogol, no lopta je otišla tik preko vratnice kamerunskog gola.

65'

Zaprijetio je Kamerun iz prekida. Loptu je s nekih 35-40 metara ubacio Mbeumo, a Zambo-Anguissa je naletio glavom tu loptu, no išlo je to direktno u Sommera.

59'

Za razliku od prvog dijela, sad se Švicarska našla u kontranapadu, ali Vargas nakon proigravanja Embola potpuno upropaštava kontru totalno nepreciznim centaršutom.

57'

Choupo-Moting je fantastično prošao po desnoj strani, prošao dva švicarska braniča, ali onda iz nemogućeg kuta jednostavno nije mogao matirati dobro postavljenog Sommera.

55'

Nakon postignutog pogotka Švicarska je počela igrati znatno bolje, očito je da su se na poluvremenu uspjeli regrupirati.

Gol
GOOOOOOOOL! (Gol)

GOOOOOOOOOOOL! Tko će kome nego svoj svome, Švicarska vodi 1:0 preko Embola u 49. minuti! Widmer je sjajno raširio na desnu stranu i iz prve prizemno centrirao, a Embolo na pet metara nije imao težak posao i matirao je Onanu. Švicarski napadač nije slavio pogodak jer je porijeklom - Kamerunac. Valja dodati i da je ovo bio prvi švicarski pokušaj u okvir vrata, dok ih je Kamerun nanizao pregršt u prvom dijelu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Switzerland v Cameroon - Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - November 24, 2022 Switzerland's Breel Embolo in action with Cameroon's Nicolas Nkoulou REUTERS/Issei Kato Photo: ISSEI KATO/REUTERS
Foto: ISSEI KATO/REUTERS

POČETAK DRUGOG DIJELA

Argentinski arbitar Tello dao je znak za početak drugog poluvremena, ni Yakin ni Song nisu radili izmjene u svojim momčadima tijekom pauze.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena u Al Wakrahu. Švicarska i Kamerun odigrali su bez pogodaka u susretu koji je zanimljiv za gledati unatoč manjku pogodaka. Švicarska je ta koja ima više lopte u nogama i trudi se kontrolirati igru, ali Kamerunci su jedina momčad koja stvara prave prilike. Imali su ih već tri ili četiri, ali sjajnim reakcijama su to uspjeli spasiti ili Yann Sommer ili švicarski braniči blokovima i uklizivanjima. Kamerun je zaslužio biti u vodstvu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Switzerland v Cameroon - Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - November 24, 2022 Switzerland's Manuel Akanji in action with Cameroon's Karl Toko Ekambi REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

45+1'

Mogla je Švicarska na kraju prvog dijela iz prve prave šanse doći do vodstva. Nakon kornera sam je kao duh na pet metara skočio Akanji, ali stoper Cityja je loše zahvatio loptu i propustio zlatnu priliku.

41'

Opet Choupo-Moting ostao nečuvan na rubu kaznenog prostora, ali Elvedi je uspio blokirati njegov opasan pokušaj koji je sigurno išao u okvir gola.

40'

Sjajno je Breel Embolo prošao po lijevoj strani i našao se u dobroj situaciji u kameronskom kaznenom prostoru, ali još ga je boljom reakcijom spriječio Castelletto. Iz kornera je Švicarska konačno uputila jedan konkretniji udarac. Skočio je Nico Elvedi, no njegov udarac glavom je bio neprecizan.

34'

Fantastičnu su akciju odigrala tri kamerunska napadača. Choupo Moting je sjajnim volej dodavanjem pronašao Mbeuma na desnoj strani iza leđa kamerunske obrane, on je proigrao Toko-Ekambija u sredini, ali u posljednji čas klizećim startom ulijeće Widmer te spašava Švicarce gotovo sigurnog primljenog pogotka.

33'

Widmer je s desnog beka uputio iznimno kvalitetan i upotrebljiv centaršut na kamerunski peterac, ali ne njega nisu naletjeli njegovi suigrači te su Kamerunci očistili.

30'

Opet je Kamerun taj koji prijeti i opet je Sommer taj koji spašava, iskosa je vrlo dobro zaprijetio Hongla, ali Sommer se istegnuo i uspio spriječiti taj opasan pokušaj nakon kojeg je Widmer panično očistio loptu ispred svojeg vratara.

26'

Desni bočni Kameruna Collins Fai se odvažio na šut iz daljine, ali otišlo je to daleko od vrata Yanna Sommera.

24'

Kamerun je propustio još jednu dobru situaciju, u poziciji za šut bili su i Mbeumo i Toko-Ekambi, ali na kraju se nijedan nije odlučio na to pa je u nastavku akcije ubačaj Faija blokiran i ostali su samo s kornerom, iz kojeg se ništa nije izrodilo.

20'

Poigravaju se Švicarci u zadnjoj liniji. Mbeumo je zamalo ukrao loptu vrataru Sommeru pri posjedu, ali Švicarci su uspjeli proći nekažnjeno.

18'

Vrlo dobru zamisao je sad imao Granit Xhaka kad je dijagonalom proigrao Widmera iza leđa kamerunske obrane, ali ta lopta je bila za nijansu neprecizna.

15'

Treću veliku šansu je na ovom susretu imao Kamerun. Choupo-Moting se sjajno snašao, ukrao loptu Švicarcima i došao u 1 na 1 situaciju sa Sommerom koji je ipak izašao kao pobjednik.

13'

Shaqiri je vrhunskom loptom proigrao Embola u kaznenom prostoru, njega je srušio Castelletto, ali na sreću po kamerunskog stopera nije bilo kaznenog udarca jer je Embolo bio u zaleđu.

11'

Švicarska je uputila svoj prvi udarac na utakmici, svojim klasičnim dalekometnim udarcem je pokušao Xhaka, no to nije bilo precizno.

10'

Dvije velike prilike za Kamerun! Evo, Kamerunci su svoj plan ostvarili! Švicarska je izašla preduboko, a Kamerun je to iskoristio dubinskom loptom, prvo je Bryan Mbeumo nakon sjajnog utrčavanja bio sebičan i iz teškog kuta pucao u Sommera, da bi Toko Ekambi u nastavku akcije propustio još jednu veliku priliku tako što je poslao loptu preko gola s nekih desetak metara.

6'

Shaqiri je ubacio opasnu loptu u kazneni prostor Kameruna, Castelleto je nespretno reagirao, ali na sreću po njega, lopta se odbila do njegovog vratara Onane.

5'

U prvih pet minuta izgleda da će Švicarska biti ta koja će kontrolirati posjed, voditi igru i stajati visoko, dok su se Kamerunci, čini se, i pripremili za niski blok.

2'

Švicarska je zaprijetila kornerom, bilo je gužve na petercu, ali Kamerunci su to uspjeli očistiti.

Početak
POČETAK (Početak)

Argentinski sudac Tello dao je znak za početak utakmice Švicarske i Kameruna!

HIMNE

Na redu je intoniranje nacionalnih himni Švicarske, pa Kameruna, uskoro počinjemo.

SP POVIJEST

Švicarska je na Svjetskom prvenstvu nastupila 11 puta, a Kamerun sedam puta. I jednima i drugima je najveći doseg četvrtfinale.

KAMERUNSKA ZVIJEZDA

Kamerunci imaju dobre napadače u vidu Choupo-Motinga, Toko-Ekambija i Mbeuma, ali daleko najbolji kamerunski pojedinac, i jedan od naupečatljivijih veznjaka talijanske Serie A je Andre-Frank Zambo-Anguissa, robusni box-to-box veznjak Napolija koji je uz to sjajan tehničar koji se zna priključiti završnici i zabiti pogodak. Bio je sjajan za gledati u Italiji ove sezone.

ŠVICARSKA ZVIJEZDA

Unatoč činjenicama da je Granit Xhaka ove sezone postao jedan od najboljih veznjaka Premier lige u dresu Arsenala, Xherdan Shaqiri, kojemu je klupska karijera otišla nizbrdo budući da igra za Chicago Fire, u reprezentaciji se pretvara u jednu potpuno drugu zvijer, pogotovo na velikim natjecanjima.

SASTAVI MOMČADI

Za ove su se sastave momčadi odlučili izbornici Murat Yakin i Rigobert Song.


   
   

 

Početak
DOBRODOŠLI (Početak)

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli na peti dan Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru gdje nas u prvoj utakmici prvog kola skupine G očekuje dvoboj Švicarske i Kameruna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije