Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA DINAMA

Sve je započelo u jednoj kavani, a evo gdje su danas: Plavi slave 110 godina

GNK Dinamo
26.04.2021.
u 14:50

Na Preradovićevom trgu, u jednoj kavani osnovan je, a prvi predsjednik bio je Andrija Mutafelija...

Te srijede nitko nije ni slutio o kakvom će se klubu raditi. Prije 110 godina nitko nije mogao zamisliti da će jednog dana njihov klub igrati četvrtfinale Europske lige, a netom prije toga izbaciti veliki Tottenham.

Tog 26. travnja u Zagrebu, u jednoj kavani na Preradovićevom trgu, osnovan je Prvi hrvatski građanski športski klub, poznatiji pod nazivom Građanski. Nogomet se tada tek počeo razvijati, a Zagreb je bio u sastavu Austro-Ugarske. Prvi predsjednik bio je Andrija Mutafelija, koji je najviše zaslužan što se Građanski odmah poslije Prvog svjetskog rata uspješno uključio u nogomet na onoj najvišoj razini.

Dinamo je nekoliko puta mijenjao ime. Prvo su do 1945. bili HŠK Građanski, a nakon toga do 26. lipnja 1991. zovu se Dinamo. Međutim, nova vlast mijenja opet ime u HAŠK-Građanski, a kratko su se zvali i Croatia. Ipak od 2000. vraća se popularno ime Dinamo, a prije deset godina dodalo se i još jedno slovo pa je tako do danas GNK Dinamo. 

Povodom 110 godišnjice od osnutka HŠK Građanskog, napravila se posebna replika dresova. U njemu je Građanski zaigrao prije 11 desetljeća, a kroz sljedećih godinu i pol očekuje se još četiri izdanja retro dresova. 

Danas je to ljubav prema klubu koja je neopisiva, navijači Bad Blue Boysi uvijek su na utakmicama, ali i na prvim linijama kada treba pomoći, a klub je poznat i po svojoj nogometnoj školi koja se može svrstati uz bok školama poput Ajaxove i slično. Plavi su sjajno dočekali ovu obljetnicu budući da su u derbiju 31. kola pobijedili najvećeg suparnika Hajduk. Šteta što je situacija kakva je, jer Maksimir bi sinoć definitivno 'gorio'. 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
15:20 26.04.2021.

Na današnji dan 26. travnja 1911. je osnovan Prvi hrvatski građanski športski klub, prethodnik Dinama. Naš hrvatski purgerski klub u kojem je uvijek vladao hrvatski domoljubni duh. „U Prag su me tad mogli dopeljat samo u lijesu.“ –– nakon atentata na Radića odbio igrati za državu SHS tj. Jugoslaviju. "… Građanski je silan, neslomljiv. Građanski je ideja. Građanski je klub koji bi se morao makar danas stvoriti, kad ne bi postojao. Građanski je potreban Zagrebu, jer on je pravi reprezentant hrvatskog športa. On je to bio nekada, on je to bio za najtežih vremena po hrvatski narod, on je to i danas. Građanski će to biti i u budućnosti…" Emil Perška, "Lalec"

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
15:21 26.04.2021.

Sretan rođendan našem hrvatskom Dinamu. 🇭🇷 🇭🇷 🇭🇷

Avatar Uskok
Uskok
15:24 26.04.2021.

Kao plave voljeli smo jedino još domovinu...Živjela Hrvatska! Živio Dinamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije