Naslovnica Sport Nogomet

Ravnateljstvo policije: Mi smo poslali popis, ali Dinamo može i mimo njega zabraniti ulazak

– U pozadini svih ovih nereda i svega što se događa jest da se želi spriječiti personalizacija ulaznica, a to je jedini način da mi suzbijemo huliganizam
24. studenoga 2014. u 16:52 209 komentara 11610 prikaza
krunoslav borovec
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Ovih je dana bilo mnogo govora o "crnim listama" zbog kojih Torcida nije smjela na maksimirski stadion. Zbog toga je danas u Ravnateljstvu policije u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj je govorio Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije.

– U pozadini svih ovih nereda i svega što se događa jest pokušaj sprečavanja personalizacije ulaznica, a to je jedini način da suzbijemo huliganizam – rekao je Borovec i dodao da je problem kod nas infrastruktura te da je zasad personalizaciju moguće provoditi samo na utakmicama Dinama i reprezentacije na Maksimiru.

Borovec je potom govorio o otkazanom derbiju Dinama i Hajduka. Direktor Dinama Tomislav Svetina prvo je rekao da im je popis poslala splitska policija, a poslije da su ga dobili iz ravnateljstva.

– Da, mi smo poslali popis tih imena jer vodimo svoju evidenciju. A organizator utakmice ima pravo provesti taj popis. Izgrednici su u policiji evidentirani i selekcionirani s obzirom na intenzitet protupravnih ponašanja u A, B i C kategoriju, a C kategoriji pripadaju oni najgori izgrednici, oni koji ponavljaju prekršaje. U A kategoriji u Hrvatskoj trenutačno su 2064 osobe, u B 1811, a u C 176 navijača. To nema veze sa sudskim zabranama, to je policijska evidencija. Oni koji u ovom trenutku imaju sudske zabrane, a njih je 172, u policijskim su kategorijama svrstani u B i C kategorije. Svi oni koji dvije godine ne naprave novo djelo, idu u nižu kategoriju ili se brišu s popisa.

Načelnik Uprave policije objasnio je prema kojim zakonskim osnovama se evidentiraju navijači.

- Prva je pravomoćna sudska zabrana koja se odnosi na sve one kojima se zabranjuje dolazak na utakmice u zemlji i inozemstvu u trajanju od dvije godine. Druga se odnosi na sve koji se nalaze u bazi podataka koju vodi MUP, a to su oni koji su počinili teže prekršaje, a i na recidiviste. Ono što je jako bitno napomenuti je to da tim pojedincima i organizator može uskratiti dolazak na stadion. U trećoj skupini su pojedinci koji ne moraju biti evidentirani nikada, ali na temelju trenutačnog ponašanja koje policija uviđa na licu mjesta, kao što su utjecaj alkohola, vrijeđanje i droge, mogu biti privedeni i zadržani do dva sata nakon utakmice.

Borovec je kazao i kako hrvatska policija razmjenjuje informacije i podatke iz evidencije s ostalim policijama u Europi i svijetu.

- Zašto nas traže te podatke? Pa upravo zbog toga jer imaju uređene sustave personalizacije ulaznica i efikasne načine u onemogućavanju dolaska naslilnika na stadion.

Osvrnuo se i na nedavnu utakmicu Dinama protiv RB Salzburga.

MUP tada nije poslao klubu popis onih kojima je zabranjen ulaz – dodao je Borovac, što znači da je Dinamo sam zabranio ulazak svima koji su na utakmici protiv Osijeka bili na sjeveru. Međutim, Borovac je dodao da klub kao organizator na to ima pravo ako je u skladu sa zakonom.

Komentirao je i nerede na San Siru.

– Do nereda je došlo jer je sustav personalizacije bio probijen. Talijani su pustili kontingent ulaznica koji nije kontrolirala hrvatska policija. Mi nismo mogli napraviti kontrolu prema svojim popisima.

>>Pavasović: Hajduk više ne želi razgovarati, Svetina: Muči vas što ne osvajate trofeje

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • ivanbili25:

    Nezaposlenost u Splitu iznosi 16%, preko 20.000 ljudi je bez posla, Split je grad s najvećom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj, 90% torcide nema posla, bolje bi im bilo da odu pod Baldasarov ili Milanovićev prozor te tamo prosvjeduju i traže ... prikaži još! smjenu vlade i Baldasara. Sotonizira se Dinamo koji je financijski najzdraviji klub u Hrvatskoj, sotonizira se HNS i reprezentacija koji su u vrhu svjetskog nogometa. Dinamo i HNS svojim zaposlenicima isplaćuju na vrijeme plaće, a pogledajte imunološki zavod koji je u državnom vlasništvu što se događa, Milanovićeva vlada je od EU proglašena najgorom vladom među EU članicama, partijski mediji i ostali mrzitelji Dinama i HNS-a nam pokušavaju nametnuti kao uzore partiju, huligane, upravu Hajduka koji ne isplaćuju svojim zaposlenicima plaće, portale koji ne plaćaju poreze itd., ti svi mrzitelji Dinama i HNS-a bi na silu rušili i na silu kriminaliziraju sve koji su protiv njih, ovo je opasna hajka koju partija, mediji i huligani proizvode i rade. Gledam upravo Hrvatsku uživo i manipulacije SDP-ovke Maje Sever i njezinog gosta s index-a, pa to je strašno, dosta je laži i manipulacija od te medijsko-huliganske klike.

  • rade.pranjic:

    Napokon je krenulo. Svaka cast policiji da je pocela raditi kako treba. Stop huliganima.

  • dsds:

    sta pavasović ima pricati o nogometu lik nije pogledao nogometnu utakmicu u zivotu nezna ni pravila uostaom unazad 10 godina hnl napreduje svi klubovi napreduju repka napreduje talijani kazu da imamo najbolju generaciju od 98 jedini hajduk je sve lošiji ... prikaži još! tako da pametnom dosta