Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADA BETON

Obećanje ludom radovanje: Svi mogu, jedino se Zagrepčani moraju sramotiti...

Zagreb: Navijači na nogometnoj utakmici Lige nacija, Hrvatska - Švedska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
15.10.2020.
u 07:00

Sad će Dinamo gledati kako izgledaju lijepi funkcionalni stadioni u Moskvi, Rotterdamu i Klagenfurtu i pitati se zašto nemaju nešto slično.

Dinamo je postao konstanta u europskim klupskim natjecanjima, redovito igra u kvalifikacijama koje gotovo uvijek prolazi i onda se bori po skupinama Lige prvaka ili Europske lige. Taj sportski dio plave priče doista je sjajan, pa čak su i u Uefi jedno vrijeme plave nazvali “kraljevima kvalifikacija” jer malo je klubova koji moraju igrati toliko kvalifikacijskih utakmica da bi došli do glavnog natjecanja.

I eto nam Dinama i ove jeseni u Europi. O.K., ovaj put su se poskliznuli na putu do skupine Lige prvaka, ali su ušli u onu EL, ostvarili su svoj osnovni cilj, igranje u skupini. U zadnja dva-tri desetljeća generacije plavih naputovale su se Europom i uglavnom su se morale diviti krasnim stadionima na kojima su igrali – jako je teško, naime, bilo naći neki na kojem su igrali, a da je lošiji od onoga što imaju kod kuće.

Rusija, Nizozemska i Austrija

Samo u ovogodišnjim kvalifikacijama vidjeli su dva divna stadiona, i to ne sad u nekim čudesno bogatim zemljama, već u Rumunjskoj i Mađarskoj. Nova Arena u Cluju nije velik stadion, ali je nov, uredan, a o Groupama Areni u Budimpešti već smo napisali traktate kad je ondje igrala i naša reprezentacija, ali sad već dvaput i Dinamo.

Ždrijeb skupina Europske lige ove je godine plavima namijenio putovanja u Rusiju, Nizozemsku i Austriju, u zemlje koje imaju sjajne stadione. Sve tri bile su domaćini završnice velikih natjecanja, Europskog (Nizozemska i Austrija) i Svjetskog prvenstva (Rusija), iskoristile su priliku i tada napravile ili obnovile svoje stadione. No, da zemlja ne mora biti domaćin velikih natjecanja, a može imati stadione i sami smo se puno puta uvjerili, pa eto, spomenute Rumunjska i Mađarska nisu bile domaćini velikim natjecanjima, pa imaju stadione.

A da ne govorimo o tome koliko je Dinamo uspješniji od njihovih klubova u tim posljednjim desetljećima, još manje treba govoriti o tome da nam je reprezentacija bila brončana i srebrna na svjetskim smotrama, a mi nismo za naš nogomet, napravili ništa. Zapravo jesmo, puno smo govorili o ulaganju kad bi stigao dobar rezultat, a drugo jutro to bi se zaboravilo.

Zagreb je tu posebna priča, koliko je samo puta krenula priča o obnovi Maksimira, o gradnji novog stadiona, o natkrivanju zapadne i sjeverne tribine. Obećanje – ludom radovanje, eno ga taj isti Maksimir sad je još gori, još mu je “pomogao” potres, ugasio mu mogućnost korištenja istočne i južne tribine, još je betona popadalo i sa zapadne na zaštitne mreže koje je Dinamo postavio znajući da pada truli beton i da je po život opasan.

I sad će Dinamo gledati kako izgledaju lijepi funkcionalni stadioni u Moskvi, Rotterdamu i Klagenfurtu i pitati se zašto nemaju nešto slično.

U redu, teško će Dinamo ili Grad Zagreb samo tako pronaći sponzora kao što ga je našao moskovski CSKA pa se stadion zvao VEB Arena po ruskoj banki, sad je službeno CSKA Arena. Riječ je o multifunkcionalnom stadionu koji se uglavnom koristi za nogomet, ima kapacitet od 30.457 mjesta, sa svim natkrivenim tribinama, stadion kakav bi Dinamo mogao samo poželjeti. Mogli bi o tome plavi dečki porazgovarati s Nikolom Vlašićem koji igra u CSKA, sad kad su skupa na akcijama reprezentacije.

Igra na svom ruglu

Gradnja spomenutoga započela je 2007. godine, no “zapela” je na dvije godine, kada je sve stalo, da bi tek u rujnu 2016. njime krenula nogometna lopta. Taj stadion, dakle, nema veze sa SP-om 2018., kada su sagrađeni neki drugi velebni.

Nakon Moskve plavi će u Klagenfurt, ondje će im domaćin biti Wolfsberger. Taj austrijski klub ima svoj stadion u Wolfsbergu, gradu od oko 25.000 stanovnika, Lavanttal-Arenu sa samo 7300 mjesta koji ne zadovoljava uvjete Uefe. Stoga Uefa već navodi podatak da će oni svoje utakmice igrati u Klagenfurtu, na stadionu poznatom nam kao Wörthersee, koji je također nosio ime jedne austrijske banke koja je sponzorirala stadion u vlasništvu grada. Krasan stadion kapaciteta 30.000 mjesta koji je koštao oko 65 milijuna eura.

Plavi će još morati u Rotterdam, već su iskusili kako je na Amsterdam Areni, a sad će upoznati i De Kuip (službeno se zove Feijenoord). Taj čuveni stadion je i najveći na kojem će u skupini igrati Dinamo, ima kapacitet od 51.177 mjesta, bio je domaćin Eura 2000. i čak devet raznih Uefinih finala. Zanimljivo, domaćini već imaju nacrte za novi stadion, u planu je odmah pored ovoga napraviti stadion za između 80.000 i 100.000 gledatelja.

Svi mogu, samo mi izgleda ne možemo, pa će Dinamo i dalje igrati na svom ruglu.

Ključne riječi

Komentara 25

CR
crocro
08:25 15.10.2020.

Pitanje je kome odgovara samo i jedino šminkanje stadiona a ne izgradnja iz pepela novog stadiona. Kome odgovaraju stalni radovi, nadogradnje, ličenja itd. Na konstrukciji je nastupio "zamor materijala" i prijeti katastrofa. A da, ne daj Bože, dođe do katastrofe, tko će odgovarati i završiti na doživotnoj robiji, a još više tko će utješiti mnoge obitelji. Koliko je novca ulupano u taj stadion koji se ništa nije promijenio, mogao se napraviti stadion veličanstveniji od "Allianz arene". Stadion treba jednostavno srušiti do temelja na način da ne ostane kamen na kamenu i izgraditi konačno jedan stadion u Hrvatskoj da se više ne moramo sramotiti pred svijetom i da nam se više ne rugaju. Nemojte ovaj stadion više pokazivati javnosti već ga zatvorite zauvijek. Idite negde u selo igrati utakmice, barem se svijet neće rugati stadionu. Razmišljalo se o modernizaciji i nadofradnji krova i sl. Gluposti, tu bi se potrošio dodatni veliki novac a "antička konstrukcija" bi i dalje prijetila životima navijača. Srušite ovo ruglo već jednom. Zagreb i Hrvatska koja ima športaše u svjetskom vrhu, zaslužuju potpuno novi stadion na ponos a ne na ruglo Hrvatske.

AN
Anemija
07:30 15.10.2020.

Zar nije Bandić prije godinu dana izjavio da je novi stadion gotova stvar, čeka se samo pečat. I tako nam laže već 15 godina.

ZV
ZVONE
07:56 15.10.2020.

Dali smo u ruke vlast nad Zagrebom onon kome bi to najmanje trebali. Glavno da je stvorio holding i u njemu zapošljva svoje uhljebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije