Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIGURANJE U SOČIJU

Nismo smjeli unijeti ni kavu, 
no očekivao sam 
i strože mjere

Damir Šegota
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
09.02.2014.
u 11:34

– Mjere osiguranja su stroge pa mi, kada smo prošli tjedan došli, u selo nismo mogli unijeti ni mlijeko ni kavu, sve smo morali ostaviti na ulazu - rekao je Damir Šegota, šef misije HOO-a.

Damir Šegota šesti je put šef misije HOO-a na Olimpijskim igrama. S obzirom na to da su za vrijeme njegove vladavine osvojene 22 medalje (Atena 5, Torino 3, Peking 5, Vancouver 3, London 6), Šegota je “najtrofejniji” među djelatnim šefovima nacionalnih misija iz zemalja bivše SFRJ.

Rusi su spremni dočekali Igre. Bilo je nekih nedorečenosti, no sve se to uhodava. Sami objekti uglavnom su novi i vidi se da se nije štedjelo. Za razliku od mnogih dosadašnjih organizatora ZOI, oni su gotovo sve radili od nule. Sportaši imaju sasvim dobar komfor, za razliku od Torina kada smo bili u hotelu s dvokrevetnim i trokrevetnim sobama pa je postojao problem kamo s opremom.

Osjeća li se veća sigurnosna stega nego obično?

Mjere osiguranja su stroge pa mi, kada smo prošli tjedan došli, u selo nismo mogli unijeti ni mlijeko ni kavu, sve smo morali ostaviti na ulazu. Čak i šampon i pastu za zube, no to se sada reguliralo. Provjere su standardne, a ja sam mislio da će biti rigoroznije. Imam osjećaj da su oni fokusiraniji na prijetnje izvana, na opasnost da netko s nečasnim namjerama uđe na područje Sočija.

Hrvatska u Sočiju ima 11 sportaša, što je najmanji broj još od Nagana 1998.

U Salt Lake Cityju imali smo 13, u Torinu 23, a u Vancouveru 18 sportaša. Brojka od 11 sportaša mogla je biti veća jer su bobisti bili među prvim rezervama, baš kao i jedna cura u sanjkanju i jedan dečko u biatlonu.

Povela se rasprava zašto je više osoba u pratnji nego samih sportaša.

– Kompletan smještaj za sve službene osobe i dio prijevoznih troškova snosi organizator, a samo oni s FIS akreditacijama, a takvih je 9, smješteni su o trošku skijaškog saveza i oni su izvan sela. Za onih 11 sportaša i 18 pratećih osoba organizator refundira i po 5000-6000 kuna za prijevoz jer to su uvjeti pod kojima se i dobiva domaćinstvo Igara. Što se pak tiče predsjednika i glavnog tajnika HOO-a, oni tamo mogu biti cijelo vrijeme o trošku Međunarodnog olimpijskog odbora.

Koliko će pak platiti HOO?

– Mi moramo podmiriti dnevnice tih 37 osoba, što iznosi 10 dolara po danu te ponešto za dodatnu prehranu, potrošni materijal, telefonske kartice. Znatna je ušteda u tome što nemamo Hrvatsku kuću, a koliko je meni poznato, zbog štednje ne ide nitko ni od članova Vijeća. Idu samo sponzori koje smo obvezni voditi po ugovoru, i to na šest dana, između 13. i 19. veljače. Programski gledano, potrošili smo oko 30 posto manje nego za Vancouver.

>>Zbog ovoga su se Rusi osramotili na otvaranju Igara

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
13:46 09.02.2014.

Što sve spada o "dodatnu prehranu i potrošni materijal"? Zar nemaju SVI članovi delegacije službene mobitele pa im se plaćaju i nekakve telefonske kartice? Umjesto da budu sretni što će besplatno, kao koferi, biti na Olimpijskim igrama, još će dobiti i dnevnice (provjereno veće od 10$. Lopovi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije