Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europske igre

Kakav peh: Hrvatski tekvondaši u istom danu izgubili šest borbi za medalju

Foto: HOO/Slobodan Kadić
1/15
25.06.2023.
u 20:48

Tko je mogao vjerovati da će u danu u kojem hrvatske boje brane olimpijska pobjednica Matea Jelić i svjetski prvak Marko Golubić hrvatski tekvondaši (njih troje) izgubiti čak šest borbi za medalju. Pa to je za nepovjerovati.

Trećeg dana tekvondaških natjecanja na trećim Europskim igrama hrvatski su reprezentativci izborili tri polufinala ali ne i tri medalje. Štoviše, nisu osvojili niti jednu medalju jer olimpijska pobjednica Matea Jelić (67 kg), svjetski prvak Marko Golubić (74 kg) i Ivana Arelić (62 kg) nisu uspjeli iskoristiti niti jednu od ukupno šest borbi za medalju.

Koliko god da su nas ove godine oduševili s rekordnim brojem medalja na Svjetskom prvenstvu (šest), s dnevnim rekordom na multisportskom natjecanju, toliko su nas sada neugodno iznenadili sa ovim negativnim rekordom. A on je takav da smo prestali vjerovati u zakon velikih brojki.

Srećom, šestog natjecateljskog dana Igara, medalju je osvojio i bacač kugle Filip Mihaljević koji tog dana uopće nije nastupio. Naime, kako je Hrvatska na ekipnom Prvenstvu Europe u atletici nastupala u drugoj diviziji to je natjecanje održano još sredinom tjedna a Mihaljević je svojih 21,33 bacio još u četvrtak.

Dakako, on je otputovao kući jer nije imalo smisla čekati još tri dana da svoje natjecanje završe i "prvoligaši" (skupina najjačih atletskih reprezentacija) pa će svoje srebro, očito, dobiti poštom.

A malo je nedostajalo da se odličjem okiti i skakač u dalj Marko Čeko čijih je sedam metara i 86 centimetara bilo dovoljno za četvrto mjesto.

No, vratimo se mi našem najtrofejnijem sportu na ovim Igrama. Bio je to dan kojeg su hrvatski novinari izabrali za dolazak u dva i pol sata udaljenu Krnyicu-Zdroj, najpoznatije poljske toplice, koja je ugostila tekvondaška natjecanja.

Kako je krenulo, izgledalo je da će to biti pun pogodak. Tri polufinala obećavala su barem jedan ako ne i dva finala s obzirom da su u igri bili olimpijska pobjednica Matea Jelić (67 kg) i najnoviji svjetski prvak Marko Golubić (74 kg). No, i oni su sportaši od krvi i mesa pa su tako osvanuli u borbama za broncu. Baš kao i Ivana Arelić (62 kg) koja je pak s tim svojim dometom vrlo ugodno iznenadila. Štoviše, vođena od trenerice reprezentacije Nives Ambruš, Arelić je eliminirala svjetsku doprvakinju Grkinju Sarvanaki (13:5, 8:6) a vrlo malo joj je nedostajalo da u polufinalu prođe i Čehinju Stolbovu (7:8, 6:6).

Ivana se na koncu borila za odličje s Letonkom Tarvidom ali do bronce nije uspjela doći jer je ostala medalje doslovce u posljednjim stotinkama borbe kada je suparnici dozvolila da, u trećoj rundi, izjednači na 3:3 što joj je uz veći broj nedosuđenih kontakata donijelo i medalju. A s njom smo i najviše suosjećali jer to je djevojka koja je uz pomoć kluba skupljala sredstava za nastup na nedavnom SP-u i koja je ovdje bila na pragu svoje prve medalje na velikim natjecanjima.

- I polufinale i borbu za broncu izgubila sam u posljednjim trenucima. U oba slučaja primila sam bodove u povlačenju pa mi sada pada na pamet da mi možda bilo bolje da sam napadala. Imala sam pravo na još jedan izlazak ali nistam stigla to učiniti. Biti tako blizu medalje a ne osvojiti ju, to najviše boli.

Nakon što je u polufinalu izgubila od svjetske doprvakinje iz 2022. Srpkinje Perišić (7:4, 2:4, 5:8), Matea Jelić je posustala i u borbi za broncu i to protiv Talijanke D'Angelo (8:3, 2:4,7:8) nakon čega nije bila raspoložena za izjave. No, zato je novinarima stao njen trener Veljko Laura priznavši:

- Danas nije bilo mirnoće. Imali smo dobrih trenutaka ali je bilo puno rupa. Upadali smo u krize. Nismo se uspjeli držati dogovorene taktike. Nije bilo koncentracije, glava nije bila kako treba.

Nešto slično zborio je i Marko Golubić koji je ipak imao alibi u ozljedama:

- Neke ozljede nakon Svjetskog prvenstva nismo uspjeli sanirati, a kada je ozljeda tu onda glava nije unutra. Muči me koljeno ali i šaka s kojom niti sam mogao udarati niti blokirati.

Golubić je u polufinalu izgubio od svoje "crne mačke", sjajnog BiH borca Husića (1:13, 4:10) a u borbi za broncu od Španjolca Quesade Barrere, svjetskog prvaka iz 2022. godine (0:4, 1:4).

U zonu borbi za medalju ušao je stolnotenisač Andrej Gaćina koji je u osmini finala pobijedio Belgijca Cedrica Nuytincka (10:12, 11:8, 11:4, 11:9, 11:6) pa će za ulazak u polufinale igrati protiv Austrijanca Habesohna koji je nadjačao Šveđanina Moregardha (4:3). 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije