Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Ikona HNL-a: Ne razumijem ih, zar je on trebao odbiti Dinamo?

Dumitru Mitu
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/3
02.11.2018.
u 20:25

Dumitru Mitu danas radi kao vozač. U karijeri nije zaradio velik novac, a obitelj treba prehraniti

U godinama koje je proveo u Hrvatskoj, a skupilo ih se deset, Dumitru Mitu dobro je naučio hrvatski jezik. I danas, iako je već dugo u svojoj Rumunjskoj nakon odlaska iz Hrvatske, govori ga vrlo tečno. Nazvali smo ga očito dok je bio na poslu.

– Samo sekundu, radim nešto za svoju firmu, samo da nešto platim – tražio je kratku stanku simpatični Rumunj za rješavanje poslovnih obveza.

Znamo da ste bili vozač u tvrtki svoga prijatelja, vozite li još uvijek?

– Naravno, zašto ne bih vozio, pa to mi je posao – kaže Mitu koji već dulje radi taj posao. U karijeri nije zaradio velik novac, a obitelj treba prehraniti. Mitu ne bježi od posla, dojam je da je prilično zadovoljan time što radi.

>> Pogledajte i kakve su gužve navijači napravili ispred Maksimira 

Iako su mu 43 godine, još nije prestao igrati nogomet.

– Ma još igram, više sam puta pokušao prestati, ali uvijek me prijatelj nagovori da još igram. I sad sam u njegovu klubu, u petoj ligi, želi da budem s dečkima na terenu, da ih učim i vodim jer je riječ o jako mladim igračima, većina ih je od 16 do 19 godina.

No, nije to njegova jedina veza s nogometom, uključen je i u rad ženske nogometne ekipe. Kao trener?

– Ma ne, ni slučajno. Brinem se o njima, nabavljam im sve što im treba, malo skautiram. Ali, ne bih ih trenirao, ni inače nisam imao trenerskih sklonosti, a živciranje sa ženskom ekipom doista mi ne treba – smijući se kaže Dumitru Mitu.

Mitu je legenda našeg nogometa, igrajući u Osijeku, Dinamu i Rijeci ostvario je čudesan rezultat, sa sva tri kluba osvojio je Hrvatski kup te tome dodao i dva naslova prvaka te dva Superkupa s Dinamom. U Osijeku bio je suigrač Nenada Bjelice, današnjeg trenera Dinama.

– Bio je jako dobar, baš fini veznjak. Imali smo tada jako dobru generaciju, bili su tu i Turković, Bubalo, Ergović, Vuica... – prisjeća se Mitu, koji ponekad dođe u Hrvatsku. Igrao je prije godinu i pol na humanitarnom turniru u Vukovaru gdje ga je pozvao njegov bivši menadžer Boro Ivković, a prije mjesec dana bio je i u Osijeku.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

– Bio sam na Bikari kad je Metalac slavio godišnjicu, bio je tada gost i Dinamo i tada sam se zadnji put vidio s Bjelicom. A možda uskoro ponovo dođem, moram se čuti s Almirom Turkovićem pa ćemo se dogovoriti, možda nešto dogovorimo za oko Božića.

Trener Bjelica jako dobro radi s plavima, jeste li očekivali da će vaš bivši suigrač biti tako uspješan i kao trener?

– Moglo se to od njega očekivati, voli kad se nogomet igra, a takav je bio i kao igrač, nije kod njega bilo napucavanja lopte, a nema toga ni u momčadima koje vodi, pa tako ni sad u Dinamu.

Plavima je očito to sjelo kako treba jer su u Europi dosad nanizali tri pobjede (Fenerbahçe, Anderlecht i Spartak iz Trnave, nap. a.), od toga dvije u gostima i imaju veliku priliku da nakon gotovo 50 godina izbore igranje u Europi i na proljeće.

Zašto Osijek nije zvao Bjelicu?

– Pratio sam što plavi rade, neke sam od tih utakmica i gledao kad god sam mogao ili uspio pronaći na internetu. Dinamo igra jako zrelo, ozbiljno i pametno i ne vidim mogućnost da ga se zaustavi na putu da uspješno prođe tu skupinu.

Dinamo u nedjelju stiže u Osijek, dva bivša vaša kluba igraju derbi, Osijek je treći, u posljednje vrijeme to je ozbiljan klub, derbi bi mogao biti zanimljiv.

– Volio bih gledati tu utakmicu, no, nažalost, u nedjelju ne mogu doći u Osijek. Bit će to čvrsta utakmica jer Osijek ima dobru momčad, iako je moj dojam da je Dinamo bolje posložen. No, u takvim utakmicama često je sve otvoreno. Prednost Dinama je što može biti opušteniji, u derbi ulazi s dobrom bodovnom prednošću, a još ima i jako dobru momčad. Iako, Osječane nisam previše gledao u posljednje vrijeme, više sam gledao Dinamo, pogotovu u Europi.

Bjelica će prvi put doći u Osijek i voditi momčad protiv toga svog bivšeg kluba. Navijači Osijeka nisu dobro prihvatili to što je došao u Dinamo.

– E, to ja ne mogu shvatiti, čemu takav stav prema Bjelici zato što je prihvatio posao u Dinamu? Čovjek je dobio ponudu za preuzimanje momčadi u vrijeme dok je bio bez angažmana, zvao ga je veliki klub i nije mi jasno zašto je to navijačima Osijeka problem. Zar treba čekati da ga pozove Osijek i dotad ne raditi? Pa zašto ga Osijek nije zvao i ponudio mu mjesto trenera? Dinamo ga je zvao i došao je raditi tamo gdje vjeruje da će mu biti dobro – zaključio je Dumitru Mitu.

>> Pogledajte kakve su gužve bile za ulaznice za Dinamo - Spartak

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
11:45 03.11.2018.

Bio je dobar igrač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije