Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMAN ZA NOVI IZAZOV

Hrvatski trener oduševio: Pritisak je kada radiš od šest i bojiš se za plaću, a ne nogomet!

Sergej Jakirović
Foto: Tibor Jurjević/PIXSELL
1/5
27.04.2020.
u 17:02

Tako i sada mislim da može biti samo bolje. Znam da ima onih koji sumnjaju. Ali dokazat ću da sam dobar i za europsku razinu - poručio je Jakirović

Ovih dana Sergej Jakirović prima brojne čestitke nakon angažmana u Mariboru. Najčešća je: “Bravo, zaslužio si...” I zaista, jedan od naših najnadarenijih trenera novog vala, Slovencima je bio najlogičniji izbor.

A malo ih je koji su s ovih prostora iz prosječnoga kluba poput Gorice dobili priliku raditi u ozbiljnoj sredini, a da u nju nisu došli iz Hajduka ili Dinama.

Kako se zapravo zavrtjela priča oko Maribora?

– Prvi kontakt dogodio se kada je otišao Darko Milanič. U jednom trenutku sve je stalo, naravno zbog okolnosti u kojima smo se svi našli zbog koronavirusa. Razgovori su se intenzivirali prije 20 dana. Bio sam jedan od kandidata. Nakon što sam obavio razgovore sa sportskim direktorom Oliverom Bogatinovim, oni su se odlučili za mene.

U tom smo razdoblju prošli sve teme o budućoj strategiji kluba. Ciljevi nam se podudaraju i lako smo se dogovorili. Naravno, oni znaju sve što se događa u Hrvatskoj i pratili su moj rad u Gorici – rekao je Jakirović.

A kakve su ambicije Maribora?

– To je klub u kojem se ne zadovoljavaju prosjekom. Uvijek je cilj naslov prvaka, odnosno europska natjecanja. Logično, jer to je i najvažniji izvor financiranja kluba.

Možda će vam biti lakše nakon što je Olimpija poljuljana financijskim problemima.

– U Mariboru su skoro svi igrači pristali na smanjenje ugovora. Sve je prošlo mirno. Mandarić je uložio silan novac u Olimpiju, a očito te stvari nisu uspjeli riješiti. Još je 11 kola do kraja. Napravit ćemo sve i pokušati osvojiti naslov.

Što se u ovom trenutku može pripremati s obzirom na to da nemate kontakt s momčadi, odnosno igrači rade po posebnim programima?

– Odlično poznajem situaciju u Mariboru. Prije dvije godine tamo sam bio na trenerskoj praksi. Klub je odlično organiziran i njihova radna etika na vrlo visokoj je razini. Dvaput sam s Goricom tamo igrao prijateljske utakmice.

Prošle jeseni gledao sam njihovu utakmicu kvalifikacija Europske lige protiv AIK-a iz Stockholma. Na toj utakmici bilo je odlično ozračje, pun stadion, navijači žive za klub i osjeća se koliko je snažna njihova podrška.

Imat će visoke ciljeve

Na što ste sada koncentrirani u pripremi momčadi?

– Igrači su dobili individualne programe. Putem raznih mreža vidite što rade. Naravno, ne mogu očekivati da će biti na istoj razini kao kada rade u normalnim okolnostima, no sada je važno da kvalitetno odrade prevenciju od ozljeda.

Naravno, momčad je i pod Milaničem napravila sjajan posao. Dobro će mi doći i činjenica što su igrali u sličnim sustavima kao što je igrala Gorica. Vjerujem da će svi igrači biti gladni nogometa. Zlatko Zahovič i Darko Milanič otišli su nakon 13 godina iz Maribora, a čelnici kluba za početak novog doba kluba iz Ljudskog vrta odabrali su baš Jakirovića. Stvara li vam to dodatni pritisak?

– Milanič je osvojio osam naslova, ušao u Ligu prvaka, triput su igrali u skupini Europske lige, jasno je kakav je to uspjeh. Pritisak? Da pucam pod pritiscima, ne bih se bavio ovim poslom. Pritisak osjećaju ljudi koji ustaju ujutro u šest, rade mnogo teže poslove i nisu sigurni hoće li dobiti plaću. Meni je to sportski izazov. Kao kada sam iz Sesveta došao u Goricu, većina nije bila optimistična, a ja sam bio uvjeren da ću nešto napraviti.

Tako i sada mislim da može biti samo bolje. Znam da ima onih koji sumnjaju. Ali dokazat ću da sam dobar i za europsku razinu.

Sada je možda i lakše jer na raspolaganju imate i bolju momčad?

– Momčad je u Europi dokazala da može igrati na visokoj razini. Na meni je da pokušam implementirati svoje nogometne poglede u novi sustav. Volim okomitiji nogomet, volim da moja momčad postiže što više pogodaka... Tako sam se i u Gorici postavljao iako su mi govorili da će biti dobro ako ostanem u ligi.

Volio bih vidjeti nekog drugog da je došao u Goricu prije mene i tako postavio igru. Proći će još mnogo vremena prije nego što se to ponovi. Daj Bože da uspiju. Vidjet ćemo što će napraviti novi trener s novim idejama. U Mariboru ću morati biti dominantan, igrati kontinuirani napade s jasnim automatizmima u igri i puno više visokog presinga, posebice u Ljudskom vrtu.

Jakirović je dvije godine igrao u Sloveniji. Bilo je to u Korotanu, početkom ovog milenija.

- Pitali su me kako je doći u Maribor u četiri različite uloge u Maribor. U Ljudskom vrtu sam pobjeđivao Maribor, bio na stručnoj praksi, vodio momčad protiv tog kluba, a sada sam trener njihove prve momčadi. Ima nešto sudbonosno u tom mom isprepletanju puteva s Mariborom.

Dovest će i hrvatske igrače

Zadnji hrvatski trener koji je “zapalio deželu” bio je Igor Bišćan. Iz Rudeša je otišao u Olimpiju i osvojio dvostruku krunu prije dvije godine.

– To je samo dokaz da nije važno u kojim okolnostima i iz kojeg kluba dolaziš. Kamo sreće da i meni to uspije. Prije tri godine trenirao sam Sesvete. Valjda je to dokaz da imam potencijala – smije se Jakirović koji je triput u HNL-u pobjeđivao Bišćana.

Ivo Šušak s Mariborom je bio prvak u sezoni 2000.- 2001., a tu slovensku momčad trenirali su i Krunoslav Jurčić, odnosno Ante Čačić.

- Svi oni su ostavili trag. To je samo dokaz da tamo dobro kotiramo i da u Mariboru jako cijene rad naših trenera. I ja sam dobio puno poruka podrške od brojnih slovenskih navijača i nogometnih autoriteta. Također, čestitali su mi i iz Gorice, od uprave do igrača - ističe Jakirović.

U Sloveniju će Jakirović povesti i Marina Ivančića, kondicijskog trenera iz Gorice i Marka Salatovića, pomoćnog trenera iz Sesveta. Hoćete li dovesti hrvatske igrače?

– Mnogo naših igrača prošlo je kroz slovensku ligu. Poput Stipe Balajića, jednog od najboljih igrača Maribora u povijesti. Nije važno iz koje je zemlje igrač, važno je da podigne kvalitetu i bude europski konkurentan – zaključio je Sergej Jakirović.

>>> Pogledajte poruku Luke Modrića

Komentara 1

Avatar Castro
Castro
19:32 27.04.2020.

Sergej je odličan trener.. odličan čovjek, pozitivan pošten i vrijedan ... njemu je uspjeh zagarantiran Prije ili kasnije biće trener Dinama i Hrvatske Neka mu je sretno i neka dokaže da je spreman za velike uspjehe... Bravo majstore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije