Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Hrvati i Englezi u krizi: gdje su im treneri?

Reprezentacija (1)
Željko Lukunić/Pixsell
04.06.2010.
u 08:07

Ovo je prvi SP nakon 1994. na kojemu neće biti niti jednog hrvatskog trenera.

Osim trojice klokana, jednoga novozelandskog kivija i jednoga kondicijskoga trenera u stožeru Švicaraca, na SP-u u Južnoj Africi više neće biti niti jednoga službenoga predstavnika s hrvatskom putovnicom. Ni glavnoga suca, ni mahača, ni fizioterapeuta, ni oružara. Na žalost, ni – izbornika. Prvi put nakon 1994. godine. Četiri godine poslije Ćirina je momčad u Francuskoj osvojila broncu, a izbornikov šarm zlato.

Eto, i ovdje smo izgubili od onih s kojima se najviše volimo uspoređivati. Srbi u JAR-u imaju i svoju reprezentaciju, naravno, sa svojim trenerom, Radomirom Antićem, i još jednoga izbornika "pride", Milovana Rajevca u Gani.

U usporedbi sa SP-om 2006., Hrvati su na dvostrukom gubitku. U Njemačkoj smo imali Kranjčara s vatrenima i Branka Ivankovića s Iranom. Obojica su izletjela u prvom krugu, zajedno bez pobjede u šest nastupa, ali tada su hrvatski treneri na SP-u barem bili prisutni kvantitetom. Sada nema niti jednoga!

Što govori taj podatak? Na žalost, ono što Mamić tupi već godinama: hrvatski treneri odavno već nisu klase! Pa čak ni oni koji su se uz Zdravka nakrcali trofejima i s Dinamom tu i tamo pobjeđivali u Europi ne mogu voditi niti jednu ozbiljnu reprezentaciju, onu koja može na EP ili SP.

Na žalost, od svih aktivnih hrvatskih trenera koji su negdje bili izbornici (Kuže, Kranjčar, Ivanković, Tucak, Peruzović, Lončarević...), visok rejting jedini još uvijek drži Ćiro Blažević, a on više nema pravo nastupa ni za selekciju "U-75" jer je prestar. Neko vrijeme činilo se kako je Bilić europska trenerska avangarda, a onda se u prošlom ciklusu razotkrio na najokrutniji način uskrativši vatrenima priliku generacije. Zbog Bilića će Eduardo i Ćorluka možda ostati bez nastupa na SP-u, a Modrić samo na simboličnih 28 minuta protiv Japana i Australije...

Osim Ćire, Cice i Ivankovića, samo je još Mirko Jozić od Hrvata samostalno vodio reprezentaciju na SP, dakle ukupno samo četiri nastupa naših stručnjaka na 19 SP-a, a samo jedan srpski pustolov, Bora Milutinović, ima ih više – čak pet: s Meksikom, Kostarikom, SAD-om, Nigerijom i Kinom.

Još manje od Hrvata, koji i nisu nogometna velesila, na svoje trenere mogu biti ponosni – Englezi. Prvenstvo u Južnoj Africi bit će već treće zaredom bez ijednoga engleskoga stručnjaka, a posljednji Englez koji im je vodio reprezentaciju, Steve McClaren, bio je karikatura od izbornika.

Ne samo da nakon četvrtoga mjesta na SP-u 1990. s Bobbyjem Robsonom nemaju značajnijega uspjeha s reprezentacijom, nego engleski trener još nikada nije bio prvak u Premijernoj ligi, od 1993. godine, a posljednji Englez koji je osvojio domaću titulu bio je Howard Wilkinson s Leedsom prije 18 godina.

Engleze je na prethodna dva SP-a, u Japanu i Njemačkoj, vodio Šveđanin Eriksson, a sada Talijana Capella plaćaju 8,8 milijuna eura godišnje kako bi s neponovljivom generacijom, Ferdinand, Terry, Lampard, Gerrard, Rooney, dohvatio prvu medalju nakon 1966. godine. Ako ne uspiju s ovim trenerom i s ovim igračima, tko zna kada će!

Komentara 5

LI
linder
09:37 04.06.2010.

naravno morate se i vi veseliti ko zna kad ce te opet, jadnici osjetiti atmosferu, imi smo inako osijetili prije i napravili dobre resultate sad vi to ponovite ako mozete, ne vijerujem da mozete, a opet sretno vam...

MA
Majur
10:11 04.06.2010.

Evi i ja se iskreno veselim sto ce slovenija bit kanta za napucavanje na SP......Pa ljudi moji,svako SP ima svoje egzoticne ekipe koje se nadaju sto manjem broju pogodaka u svojoj mrezi.Sve u svemu bit ce veselo.....

AR
archaeopteryx
14:59 04.06.2010.

ovo je isto jedan od čuvenih tekstova, što se tiče hrvatskih trenera ima ih(Karačić, Mršić, Pamić, Scoria...)al kako ijedan od tih trenera može doći do izražaja kad rade u siromašnim sredinama, primjer Šibenik, koji je odlično odigrao prošlu, pa i pretprošlu sezonu(pod vodstvom Kalinića), i sad umjesto da se pronađe novac da se ti ključni igrači zadrže, barem dok igraju euro nogomet (makar i samo jedno pretkolo), ne oni su rasprodani, zec, ademi, par stopera, možda alispahić...i šta će šibenik napravit u europi, ništa, možda prođe jedno pretkolo, a u novoj hnl sezoni borit će se u sredini tablice, a sad pitanje vezano za trenera...kako će karačić isplivati kao dobar trener, kad opet mora sve ispočetka!(isto vrijedi i za kalinića i scoriu...). englezi ionako troše lovu na najbolje, pa tako u jedan arsenal i nije baš neki eng klub, sve samo ne eng isto vrijedi i za ostalih 7-8 sa tablice netom završenog prvenstva! man utd je najengleskiji klub zato što ima u prvoj postavi 5 engleza hahahhaahah smiješno!!!! a treneri, šta će im domaći kad mogu kupit gotovog trenera, nekog talijana, francuza, nizuzemca...zašto odgajat kad imaju dovoljno love!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije