Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Ljubojević

Da sam na Gračanovu mjestu, znam što bih učinio uoči sraza protiv Engleske

Nenad Gračan
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
24.06.2019.
u 08:34

U seniorskom nogometu odigrali smo nekoliko utakmica za pamćenje s Englezima, od nezaboravnog preokreta lani u Rusiji, preko dramatične pobjede od 3:2 na Wembleyu 2007. kad smo im onemogućili odlazak na Euro, pa sve do 5:1 debakla vatrenih protiv nabrijanog Thea Walcotta

Današnji ogled trećeg kola grupne faze Europskog prvenstva do 21 godine između selekcija Engleske i Hrvatske neće se igrati ni za što drugo nego prestiž. Kao što već znamo, obje su momčadi bez bodova nakon dva kola i u posljednjoj utakmici na natjecanju obje će si reprezentacije pokušati osvjetlati obraz nakon razočaravajućih izvedbi protiv Francuske i Rumunjske.

Naravno, u seniorskom nogometu odigrali smo nekoliko utakmica za pamćenje s Englezima, od nezaboravnog preokreta lani u Rusiji, preko dramatične pobjede od 3:2 na Wembleyu 2007. kad smo im onemogućili odlazak na Euro, pa sve do 5:1 debakla vatrenih protiv nabrijanog Thea Walcotta.

Poigravanje na Upton Parku

Međutim, i mali vatreni su tijekom povijesti imali velike okršaje s Englezima, a najviše je u pamćenju ostala prijateljska utakmica odigrana 19. kolovoza 2003. na Upton Parku, sad već bivšem stadionu West Hama koji je srušen 2016.

Tada su izabranici Martina Novoselca održali nogometnu lekciju Defoeu, Jagielki, Pennantu i društvu. Svi su kockasti oduševili na terenu, no u prvom planu bio je tadašnji potencijal Osijeka Goran Ljubojević koji je dva puta poentirao te fenomenalno petom uposlio Pranjića za konačnih 0:3.

– To je bila utakmica u kojoj su svi mislili da će nas Englezi razbiti i da su velesila u odnosu na nas, a onda smo ih mi pomeli. Čak i ne samo rezultatski, već smo se i pred kraj počeli poigravati s njima. Baš se ispostavilo da smo mi bili ta posljednja generacija koja je prije ove današnje otišla na Euro. Baš mi je žao što i mi na tom Europskom prvenstvu nismo ništa napravili, a mogli smo jer smo bili jako kvalitetni, kao i mlada generacija danas – tvrdi bivši napadač Osijeka, Dinama i Genka.

Iako naglašava da su obje reprezentacije iznimne, Ljubojević tvrdi da se dvije posljednje hrvatske selekcije s nastupom na Euru ne mogu nikako usporediti. Čovjek koji u svojoj karijeri ima iskustvo razočaranja na velikom U-21 natjecanju, međutim, poziva sve naše reprezentativce na fokus prije današnjeg okršaja.

– To je bila neka druga generacija i druga situacija. Naši dečki su sada dosta moralno potonuli nakon ove dvije utakmice, ali opet trebaju pokazati zašto su jedna od najtalentiranijih reprezentacija svijeta. Ovo im je šansa da pokažu svoju kvalitetu koju vjerujem da posjeduju. Nakon dva poraza ljudi su počeli sumnjati u njih, ali ja ne sumnjam. Nadam se da taj naš mentalitet neće zahvatiti igrače jer bi trebali dokazati ono što se i prije prvenstva govorilo, da se radi o jednoj jako kvalitetnoj reprezentaciji. Svih 11 igrača moralo bi dati sve od sebe, a malo se toga bojim jer je prvenstvo za nas gotovo – ističe 36-godišnjak koji se umirovio od nogometa.

Gračan mora biti psiholog

Kao igrač Dinama sredinom prošlog desetljeća Ljubojević je igrao pod trenerskom palicom sadašnjeg izbornika U-21 reprezentacije Nenada Gračana za kojeg ističe kako će biti ključan faktor za današnju utakmicu, više nego što je to kod trenera inače slučaj.

– Sad je tu glavno pitanje trenera koji tu mora biti jaki psiholog. Osobno jako dobro poznajem trenera Gračana, ali ne poznajem njegov rad s mlađim selekcijama jer je to posve drukčije, ipak se ne radi još o pravim seniorima. Mora ih na neki način motivirati. Svaki trener treba znati svoju ekipu, a budući da je on već dulje vrijeme s njima, trebao bi ih poznavati u dušu. Da sam ja na njegovu mjestu, sa svakim bih igračem pojedinačno popričao prije ove utakmice.

Ovo su mogući sastavi za današnji ogled, uzevši u obzir još mogućih budućih rotacija: Hrvatska (4-3-3): Posavec; Uremović, Borevković, Katić, Bradarić; Moro, Šunjić, Vlašić; Ivanušec, Jakoliš, Halilović. Engleska (4-3-3): Henderson; Wan-Bissaka, Tomori, Clarke-Salter, Dasilva; Mount, Maddison, Foden; Gray, Abraham, Barnes.

Komentara 10

DU
Deleted user
09:23 24.06.2019.

Sad kad smo ispali ta utakmica više nikog ne zanima. Volio bih pitati trenera zašto smo igrali tako kukavički i osramotili svjetskog doprvaka, kakvu odgovornost on ima i da li razmišlja o ostavci

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:16 24.06.2019.

Čudo od trenera ?

DH
dalibor.hren
09:35 24.06.2019.

Da sam na njegovom mjestu. podnio bih ostavku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije