Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

U crkvi sv. Nikole biskupa pokapani svećenici i bogatiji sloj građana

Crkva
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
15.07.2014.
u 10:00

Pretpostavka arheologa je da na groblju unutar svetišta ima više desetaka sahranjenih

U crkvi sv. Nikole biskupa u Koprivnici u tijeku je arheološko istraživanje koje provodi gradski muzej.

Antropološka analiza

- S obzirom da župa mijenja pod, iskorištena je prilika istražiti najstariju srednjovjekovnu opekom zidanu crkvu u Podravini. Ona je posvećena Blaženoj Djevici Mariji i podignuta negdje tijekom 13. stoljeća da bi 1293. godine bila ustupljena franjevcima na korištenje. Na njezinim temeljima podiže se sadašnja crkva sv. Nikole 1657. godine, a starija je crkva dimenzijama bila mnogo veća - otkrio je arheolog Robert Čimin.

Rekao je da su istraženi zidovi debljine 220 centimetara, što ukazuje na veće dimenzije (vjerojatno 25 x 14 metara). Pored crkve, dodaje, istražit će se i srednjovjekovno groblje unutar svetišta gdje su se pokapali svećenici i bogatiji sloj ljudi, a pretpostavlja se da bi ih moglo biti više desetaka. Po završetku iskopavanja, grobni kosturi će se otpremiti u Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje će se provesti antropološka analiza osteološkog materijala na temelju koje će se moći nešto više reći o ljudima koji su tu sahranjeni.

- Pronađena je i zidana kripta velikih dimenzija iz sredine 17. stoljeća, a među dosadašnjih 16 istraženih grobova izdvaja se pokop svećenika s krunicom i misnim ruhom čija je tkanina optočena i izvezena zlatnim nitima, a datira u 19. stoljeće. Ruho će biti potrebno restaurirati, ali je za sada nepoznanica koliko će to trajati i koliko će sredstava trebati za to osigurati - izjavio je Čimin, kazavši kako najstariji pronađeni predmet čini metalna S-karičica, koja se pripisuje bjelobrdskoj kulturi iz 12. ili s početka 13. stoljeća.

Župnik Tomislav Petrić istaknuo je da su se za obnovu poda u crkvi, sakristiji i župnoj dvorani odlučili zbog njegove dotrajalosti.

Sanacija vlage

- Savjetovani od strane Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, odlučili smo i staviti podno grijanje, koje će uvelike pomoći ne samo u grijanju prostora već i u sanaciji vlage - rekao je Petrić, još jednom podsjetivši vjernike da se mise i sva pastoralna događanja u vrijeme radova, koji bi trebali biti zgotovljeni do rujna, odvijaju u kapeli sv. Florijana kraj koprivničke bolnice.

Radovi su vrijedni oko 750.000 kuna. Varaždinska biskupija daje 250.000, a Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija po 30.000 kuna.

- Sredstva koja imamo i koja su obećana nisu nam dostatna za cjelokupne radove. Molim drage vjernike da se prema svojim mogućnostima uključe u ovaj važan projekt za našu župnu crkvu sv. Nikole biskupa, kako bi nam ona svima bila ljepša i funkcionalnija - kazao je župnik Petrić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije