Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADIO, ŽUGA!

Napustio nas je junak opjevan u pjesmama Zabranjenog pušenja

Predrag Žustrić-Žuga
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
30.12.2016.
u 14:55

– Bila su to druga vremena. Kad napraviš nešto tako, pa te milicija dobro “izbuba”, onda završiš u zatvoru pa ti dođu otac i majka i kukaju. Bila je to za njih velika sramota – prisjetio se lani Žuga u intervjuu za Večernji list opjevanog događaja

Nije kraj lošim vijestima u 2016. Otišli su mnogi poznati glazbenici, a jučer nas je napustio  i junak koji je opjevan u pjesmi koja je obilježila mladost mnogima rođenima 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. U Metkoviću je u 52. godini iznenada preminuo Predrag Žustrić – Žuga, isti onaj Žuga o kojem su u pjesmama "Balada o Pišonji i Žugi", i "Pišonja i Žuga u paklu droge" pjevali dečki iz Zabranjenog pušenja.

Večernji list je prošle godine napravio veliki intervju sa Žugom, u kojem se on prisjetio opjevanog događaja, kada su pokojni Jasmin Nišić-Pišonja i on ukrali autobus.

– Sejo Sexon morao je malo promijeniti tekst da ga tadašnja milicija ne bi tužila. Često su me ljudi pitali zašto smo ukrali taj kasetaš, a mi ga nismo ukrali. Istina je da smo se napili i krenuli provozati taj autobus. Znali smo da iza vrata ima tipka kojom se ona otvaraju, jer nam nije bilo prvi put da smo tako ulazili u autobus. Krenuli smo gdje je današnji hotel Holiday In, a zaustavili su nas između Hadžića i Pazarića. Nismo ni došli do Bradine, kako pjevaju u pjesmi. Tu su nam napravili barikadu u koju smo udarili i autobus se ugasio – prisjetio se tada Žuga događaja iz 1981., kada je on imao 17 godina, a Pišonja 15.

Majka je vikala "Kuku meni sramote"

– Bila su to druga vremena. Kad napraviš nešto tako, pa te milicija dobro “izbuba”, onda završiš u zatvoru pa ti dođu otac i majka i kukaju. Bila je to za njih velika sramota. Govorili su mi – šuti, nemoj da itko sazna. Međutim, kad je izašla pjesma, vikali su za nama po gradu – evo Pišonja i Žuga. Onda mi je tek majka “sjela na glavu” i vikala – kuku meni sramote – rekao nam je Žuga i otkrio kako su dobili nadimke:

– Meni su u školi skratili prezime, pa sam postao Žuga. A Pišonju smo zvali Šonjo, dok nismo saznali za zanimljivu priču. Jasmin je bio iz miješanog braka i išao je crkvu. Krsna kuma mu je bila iz Australije i jednom mu je došla u posjet. Igrali smo nogomet, a njemu se strašno piškilo. Došla je ta kuma i počela ga grliti jer ga nije dugo vidjela. Jasko je vikao da ga pusti i pritom se popiškio u gaće. Tako je Šonjo postao Pišonja. U početku mu je to smetalo, ali kasnije se naviknuo. On je pomalo i sam kriv za to, jer kad bi god netko u gradu viknuo: "Pišonja", on bi se okrenuo i rekao “majku ti j...”

Kazao je da mu je lakše bilo da ga zovu Pišonja nego Jasko. Žuga je bio umirovljeni hrvatski branitelj, a od sredine 90-ih živio je u Metkoviću gdje se brinuo o staroj majci. Jasko ili Pišonja poginuo je 1992. u Sarajevu. Jučer mu se "negdje gore, gdje se smije mjesec žuti", pridružio i njegov stari prijatelj. Adio, Žuga!

 

>>Balada o Pišonji i Žugi Zabranjenog pušenja i na filmskom platnu

Komentara 27

SA
samograd
17:24 30.12.2016.

Laka mu hrvatska zemlja!

JU
Jure7
18:30 30.12.2016.

To su bila vrimena kad je covik imao mladost, odrastanje, drustvo, izlazilo se, pilo se, gonjale cure... jednom rjecju - živilo se.... a sada facebok, viber, videoigrice, sinteticke droge, silikonke.... WI-FI generacije.... Žuga, počivaj u miru Božjem!!!

JI
Ja i Ja
17:52 30.12.2016.

Boras@Sva sreca pa te tvoja bolest ne boli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije