Naslovnica Showbiz Oscari

Na dodjeli Oscara pobijedit će 'Gravitacija' ili '12 godina ropstva', a trebala bi - 'Ona'

Noćas će Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti dodijeliti svoje pozlaćene kipiće
02. ožujka 2014. u 09:30 1 komentara 2104 prikaza
Oscari
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/17

Otkako je Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti prije pet godina uvela pravilo da u kategoriji najboljeg filma za nagradu Oscar može biti nominirano po deset naslova, neizvjesnost se nije puno povećala.

Uglavnom budu dva favorita, dok ostali statiraju s minimalnim šansama da akademijino glasačko tijelo izađe iz kanona predvidljivosti, tradicionalno klađenje na pobjednike nije stoga postala ništa napetija disciplina; drugim riječima, nismo još nikada čuli da se netko obogatio na nekoj od službenih kladionica koje primaju uplate na pogađanje dobitnika Oscara.

Ove godine situacija nije bitno drukčija. Većina prognostičara i “stručnjaka” smatra da se glavna bitka u kategoriji najboljeg filma vodi između dva naslova: “Dvanaest godina ropstva” i “Gravitacija”.

12 godina ropstva | Autor : PROMO Foto: PROMO

U tom slučaju prednost bih dao slabijem “Ropstvu”, naprosto zbog društveno relevantnije teme, odnosno zbog činjenice da u srazu povijesnih i suvremenih tema uglavnom pobjeđuju ove prve.

Ipak, ne treba do kraja podcijeniti ni šanse “Vuka s Wall Streeta” i “Kapetana Phillipsa”; Scorsese je uvijek veliki konkurent, njegov je film imao vrlo dobar komercijalni i društven odjek, a “Kapetan Phillips” je doista dobar film za koji bismo se mnogi uoči objave nominacija kladili da je tipičan favorit, ali nakon što Tom Hanks nije dobio nominaciju za najboljeg glumca, poslana je poruka (možda pogrešno dešifrirana) da film možda ipak ne stoji tako dobro kako bi se očekivalo.

Ako se mene pita, najsretniji bih bio da nagradu odnese film “Ona”

Film je odličan, nosi duboku humanističku poruku i možda bi bio iznenađenje, ali ne i eksces. Štoviše, pokazao bi profinjeniji ukus glasačkog tijela, nešto otprilike kao kada je 1999. Oscara za najbolji film odnio “Vrtlog života”.

'gravitacija5' | Autor : 'Courtesy of Warner Bros. Picture' Foto: 'Courtesy of Warner Bros. Picture'

Ne bi me razočarao ni “Kapetan Phillips”, a, vratimo se favoritima, između rasklimanih “Dvanaest godina ropstva” i “Gravitacije” biram – “Gravitaciju”. Dosta su razvikani i “Dobri dileri iz Dallasa” i “Američke varalice”, no njihove su šanse svakako veće u glumačkim kategorijama. Matthew McConaughey toliko se isušio da bi u “Dilerima” prikazao tipa oboljelog od side da to mora dobiti naklonost glasačkog tijela koje obožava takve fizičke transformacije.

Doduše, na istu kartu može računati i Christian Bale koji se za ulogu u “Američkim varalicama” morao znatno udebljati. Ovo će biti prilika provjeriti što glasači akademije smatraju većim “glumačkim” postignućem – skidanje ili dizanje kilograma. Ako se glasačko tijelo previše podijeli oko pitanja kilograma, može se lako dogoditi da iz toga korist izvuče Leonardo DiCaprio.

U slučaju izbora najbolje glumice vladaju najmanje nedoumice tko bi ga trebao dobiti. Cate Blanchett u filmu “Jasmine French” Woodyja Allena naprosto je sjajna, a tumači i lik koji ima duboke poveznice sa zlatnim razdobljem Hollywooda jer je njezina junakinja suvremena verzija Blance DuBois, Norme Desmond i drugih junakinja klasičnog filma koje pate od diva-raspoloženja.

Podatak da Allenov film (začudo) nije dobio nominaciju, a njegova glavna zvijezda jest govori o već o startnoj naklonosti glasačkog tijela.

jennifer lawrence bliži se svečanost Ovih 9 činjenica o Oscarima vrlo će vas iznenaditi Lupita Nyong'o Lupita Nyong'o Ona je mlada, lijepa i uspješna ali molila je boga da se probudi kao bjelkinja Oscari haljine moda i novac Evo zašto su haljine na crvenom tepihu jednako bitne kao i tko će osvojiti Oscara!

Puno se priča i o ulozi Meryl Streep koja se u filmu “August: Osage County” ponaša poput mnogih hollywoodskih legendi koje iz filma u film žele da se divimo njihovim interpretacijama, umjesto da se podrede likovima koje glume.

Objektivno, Streepova preglumljuje, ali to nikada nije bila mana za glasačko tijelo, pa su neugodna iznenađenja uvijek moguća.

U kategoriji najboljeg režisera najbolje šanse ima “Gravitacijin” Alfonso Cuaron. Osobito ako Oscar za najbolji film osvoji “Dvanaest godina ropstva”, onda će nagrada za Cuarona biti pokušaj uravnoteživanja odnosa tih dvaju filmova, ali i konstatacija očiglednog – “Gravitacija” je majstorski vizualni pothvat kakav se ne sreće često.

Dodjelu Oscara i događanja na crvenom tepihu večeras pratite uživo na našem portalu.

Koji bi film trebao osvojiti Oscara?

 • Američki varalice 13,61%
 • Kapetan Philips 8,38%
 • Dallas Buyers Club 8,38%
 • Gravitacija 9,95%
 • Her 12,04%
 • Nebraska 4,71%
 • Philomena 1,57%
 • 12 godina ropstva 14,14%
 • Vuk s Wall Streeta 25,65%
 • Neki drugi 1,57%
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • branko61:

  "Gravitacija" je užasno dosadan i nerealan film tako da treba najprije imati dosta volje to uopće odgledati do kraja. Svi filmovi na ovoj listi bolji su od "Gravitacije", ali kao i obično Ameri će izabrati najgore moguće tako da me ... prikaži još! ne bi čudilo da "Gravitacija" odnese pobjedu.