Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE CASH

Ljudima nedostaje optimizma, vjere i smijeha i pokušavam im to dati

Ante Cash
Foto: Promo
01.06.2016.
u 11:11

Duhoviti imotski reper Ante Vlašić-Cash, nakon trogodišnje diskografske stanke, objavio je dvostruki album "Zloćko, a ne zločinac" i kao bonus devet video spotova. Na prvom albumu se nalazi deset pjesama među kojima su hit singlovi kao "Vakula", "Milena", "Vatreni zmajevi" i druge. Drugi CD sadrži album iz 2012., napravljen s bendom koji sada doživljava reizdanje.

Zanimljivo je kako je osim CD izdanja u pripremi i istovjetno USB izdanje i to u nakladi od samo 10 primjeraka povodom 10 godina karijere. Paket za deset najvjernijih fanova moguće je nabaviti preko Facebooka ili Instagrama, a sadržavat će i majice te karte za sve koncerte u 2016. godini.

-Bendovi mog žanra su u zadnje vrijeme društveno i politički angažirani, a iskreno, meni se to ne da raditi. Nemam taj neki pritisak da bih morao mijenjati svijet. Zato sam i nazvao album "Zloćko, a ne zločinac". Zato i nisam zločinac, jer su moje teme opuštene. Dakle, zloćko sam - objasnio nam je Ante Cash naslov svog novog albuma. Upravo je opušteni tekst pjesme "Vakula" bio dobro primljen kod šire javnosti ove jeseni. Za tu pjesmu je i snimljen spot, ali animirani, jer se meteorolog Zoran Vakula nije htio pojaviti u spotu.

-Tu pjesmu imam napravljenu već godinu i pol, a izašla je tek ove jeseni. Zoranu se pjesma svidjela, no odbio je glumiti u spotu jer je vidio prethodne spotove, pa je vjerojatno pomislio da mu spremamo neku spačku - kaže Ante, čiji je spot za pjesmu "Danke Deutchland", upravo takav i bio. Naime, njegova ekipa i on su isprintali lažne novčanice njemačkih maraka, i pokušali njima plaćati u Njemačkoj. -Marke su simbol 90-ih, pa smo stoga odlučili ih isprintati i njima plaćati u Muenchenu. Dobro smo izvukli živu glavu. Znate kakvi su Nijemci, odmah bi nas zatvorili da nismo ljudima nakon pokušaja plaćanja objašnjavali da se radi o šali, te kako snimamo spot – kaže Cash, te dodaje kako je pjesmu napravio i jer su mnoge obitelji iz njegove imotske krajine živjele zahvaljujući radu u Njemačkoj.

-Za nas Imoćane vežu mnoge stereotipe, no meni ne smetaju, jer da mi smetaju, značili bi da su istiniti. Stereotipi nisu problem kad su u funkciji dobroćudnog humora. Postoji neki mali antagonizam prema ljudima iz mog kraja, baš kao i prema Hercegovcima. No, to je briljnatno opisao Nino Raspudić koji je rekao da kad Čilić osvoji US Open je Hrvat, a kad Hercegovac pogazi maćuhice BMW-om ispred HNK, onda je Hercegovac. Toga ima, ali dok se drži u granicama dobroćudnog, nema vrijeđanja – kaže Ante koji se sa tim stereotipima šali svakog petka u programu Soundseta, gdje vodi emisiju s kolegivom Željkom Veverec, pjevačicm grupe Mangroove.

Budući da je po ocu Hercegovac, prošle je godine napravio pjesmu "Vatreni zmajevi", posvećenu odlasku Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine na svjetsko prvenstvo u nogometu. - Premda su nas razni političari pokušali posvađati, mi smo ipak prirodno povezani, pa je zato i ta pjesma bila logična. Narod je u suštini pozitivan, i želi voljeti i biti voljen. Kad je pjesma prošla u narodu, onda su reagirali i mediji – objašnjava nam Ante.

Pored šaljivih pjesama lani je s grupom Postolar Tripper imao i hit pjesmu "Milena", koja govori o odnosu Hrvata i Srpkinje. - Supruga mi je iz Zadra, pa sam često tamo. Suradnja s grupom Postolar Tripper je bila prirorodna, budući da često nastupamo skupa. Nisam tu želio ništa poručiti, nego prenijeti jednu od situacija koja se sigurno dogodila. Mlađe generacije koje su odrasle nakon rata danas nije briga, a njihovi roditelji su oni koji većinom još uvijek žive u prošlosti. Ne govorim da je itko u pravu, nego je tako kako je.

Cash je posebno ponosan na suradnju s Arsenom Dedićem, koji je s njegovom grupom Zebrax prije dvije godine snimio obradu pjesme "Odlazak (Tamo da putujem)". - Pošto je Tin Ujević iz Imotskog, mi svojatamo tu pjesmu. Htio sam joj dati urbanije ruho, Arsen je poslušao i odlučio otpjevati s nama. Rad s takvom legendom je nešto što ću pamtiti cijeli život – veli Ante i dodaje kako mu u današnjem svijetu ne nedostaje motiva. -Ljudima nedostaje optimizma, vjere i smijeha i pokušavam im to dati.

Na prva dva albuma sam bio angažiraniji i imao sam osjećaj da samo trebam nešto kazati, pa da će puno toga riješiti. No, sad sam shvatio kako je to većinom borba protiv vjetrenjača, pa sam se radije uhvatio ležernijih tema – kazao je na kraju Ante Cash.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije