Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samopouzdana

Iskra Jirsak: Ja sam žena koju muškarci ne varaju!

iskra jirsak
Foto: jurica galoić/pixsell
1/4
15.04.2012.
u 14:22

U hrvatska kina 26. travnja stiže igrani film “Fleke” u kojem Iskra glumi 17-godišnju Lanu, maminu i tatinu curicu, koja nije svjesna ružnoće svijeta u kojem živi.

Iskru Jirsak šira publika upoznala je u ulozi konjušarice Marte u seriji “Najbolje godine”, a u hrvatska kina 26. travnja stiže igrani film “Fleke” u kojem Iskra glumi 17-godišnju Lanu, maminu i tatinu curicu, koja nije svjesna ružnoće svijeta u kojem živi.

– Jako samo zadovoljni filmom i reakcijom publike. Gledala sam ga u Puli, Sarajevu, Beogradu i Karlovcu, a publika me najviše iznenadila. Većinom su u gledalištu bili tinejdžeri kojima je film i namijenjen. Smijali su se i komentirali, a to je ono što smo htjeli – priča 25 godišnja Iskra. Svojim izjavama u javnosti nametnula se kao britka i inteligentna mlada glumica koja bez ustručavanja kaže sve što misli, a dodirnih točaka s likom u filmu “Fleke” gotovo i nema.

– Lani i meni zajedničko je samo sretno djetinjstvo. Kada sam pročitala scenarij, prvo što sam poželjela bilo je istući Lanu kako bi shvatila koliko joj je u životu lijepo – kroza smijeh veli Iskra koja se za potrebe filma morala razodjenuti. Iako joj nije bilo ugodno, stvorila je “mehanizam” u glavi kako bi se opustila i izgledala što uvjerljivije u svojoj glumi.

Dogodila se ljubav...

– Već sam se u svojoj glumačkoj karijeri ljubila s djevojkom. Za ulogu mogla bih pristati na sve što smatram opravdanim. Prošetati u nekom filmu gola samo zato što je to nekome hir, ne pa da mi na pamet – kaže glumica kojoj je umjetnost u krvi. Još od malih dana lunjala je hodnicima kazališta i bavila se pisanjem.

– Možda zvuči malo čudno, ali kao dijete pisala sam priče za djecu, viceve... Mama mi radi u knjižnici, pokojni otac predavao je češku književnost, djed je pisao, a mi smo mu postumno objavili zbirku poezije tako da nisam mogla pobjeći od tinte i pera – pojašnjava Iskra koja je nakon završetka Akademije dramske umjetnosti napokon pronašla slobodno vrijeme koje voli provoditi uz dobro štivo. Kao dijete pisala je i predstave za djecu koje bi onda druge djevojčice igrale u knjižnici, u kojoj je radila njezina majka.

Biti spontan i opušten, sa stalnim smiješkom na licu mogao bi biti njezin životni moto. Kaže da bi stalno nešto na sebi mijenjala, tetovirala se i izvodila “čudesa”, ali si zbog posla takve stvari ne može dopustiti. Ipak, nakon završene Akademije, a i za premijeru filma “Fleke” u Sarajevu “izblajhala” je kosu.

– U isto vrijeme kad i ja “izblajhala” se i Mia Biondić, moja prijateljica i kolegica s Akademije. Kad se pojavila s takvom kosom, učinilo mi se da je neki dječak ušao u prostoriju, a kada sam shvatila da je to ona, vrištale smo od smijeha – priča Iskra koja je godinu i pol dana u sretnoj vezi. Ime svog dečka skriva kao zmija noge, ali otkriva da je snimatelj što je bio samo još jedan okidač za rađanje kemije među njima.

– Živimo zajedno i super nam je, ali više od toga ne želim reći. Jednostavno nam se dogodila ljubav kao što kaže Lea Dekleva u jednoj svojoj pjesmi – zagonetno priča glumica, ali otkriva da voli inteligentne muškarce sa smislom za humor.

Moja kućica, moja slobodica

I prije zajedničkog života s dečkom Iskra se odselila iz roditeljskog doma u Dubravi. Angažman oko fakulteta, tadašnji dečko koji je živio na drugoj adresi i ustajanje u rano jutro kako bi na vrijeme stigla do grada te želja za slobodom bili su dovoljni razlozi da se odluči preseliti bliže središtu Zagreba.

Pričati o ljubavi, seksu i bivšim dečkima Iskri nije problem, a vjeruje da je to povezano s imenom: – Uvijek sve iskreno velim, bez obzira o čemu je riječ pa mi ljudi kažu: “Joj, Iskra, ne moraš biti toliko iskrena”.

U jednom prijašnjem intervjuu za Večernji list priznala je kako je u srednjoj školi otkrila da joj je dečko homoseksulac, što ju je iznimno povrijedilo. I deset godina poslije, odraslija i zrelija, kaže, reagirala bi isto. Ne zbog toga što je homoseksualac, nego jer se osjeća prevareno. Oprašta i nije zlopamtilo, ali iskreno dodaje kako je nevjera posebno osjetljivo pitanje na koje još nema odgovor.

– Još nikad nisam bila u situaciji da moram opraštati nevjeru. Mene se ne vara – kaže uza smijeh Iskra. Dovoljno je samopouzdana da prepoznaje svoje kvalitete, ali i samokritična pa ne pristaje ni na što manje od savršenog.

 

Dugometražni igrani film “Fleke” prvijenac je mladog redatelja Alde Tardozzija, a uz Iskru Jirsak glavnu ulogu igra 24-godišnja Nika Mišković.

– Na setu nam je bilo odlično. S vremenom smo razvile interne šale koje su, naravno, bile zabavne samo nama pa su nas čudno gledali dok smo se smijale – priča Iskra koja trenutačno igra predstavu “Tajne začarane šume” u kazalištu Mala Scena. Sretna je što ima stalan angažman, ali je zbog njega morala odbiti sudjelovati u jednoj hrvatskoj sapunici.

Pregovora o angažmanu u još nekim filmovima, a sprema se i za ulogu u glazbenim spotovima Anđela Jurkasa.

– Riječ je o novinaru i glazbenom kritičaru koji u biti pokriva sve elemente diskografije. Snimat će uskoro dva spota pa me pozvao da sudjelujem u njima – priča glumica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije