Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. Porin

Dobitnici Porina za životno djelo su Nikša Gligo i Frano Parać

Nikša Gligo i Frano Parać
20.02.2015.
u 14:24

Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su poznati skladatelj i pedagog - akademik Frano Parać te istaknuti muzikolog, animator, poznavatelj i promicatelj suvremene glazbe - akademik Nikša Gligo

Kao i svake godine tako će se i ovaj put uoči finalne dodjele hrvatske glazbene nagrade uručiti i Porini za životno djelo. Oni se dodjeljuju glazbenicima i umjetnicima koji su svojim radom, znanjem i talentom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su poznati skladatelj i pedagog - akademik Frano Parać te istaknuti muzikolog, animator, poznavatelj i promicatelj suvremene glazbe - akademik Nikša Gligo.

Skladatelj Frano Parać čija djela odlikuje pregledna građa, jasnoća i komunikativnost, u mladosti se kratko bavio i pop i rock glazbom, nakon upisa na Muzičku akademiju posvećuje se studiju ozbiljne glazbe. Znanje i talent usavršavao je na studijima u inozemstvu, a radio je kao profesor i dekan na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te je redoviti član HAZU-a. Njegove skladbe izvodile su se i širom svijeta a u njegovu opusu ističe se posebno opera "Judita“. Osim ozbiljne glazbe skladao je i za kazališta, dobitnik je mnogih nagrada, a poznat je i po skladbi "Olimpijski plamen" za simfonijski orkestar izvedene na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Muzikolog Nikša Gligo neupitni je stručnjak i autoritet za suvremenu hrvatsku glazbu 20. stoljeća. Autor je na stotine znanstvenih i stručnih studija, a osim glazbene izobrazbe (doktorirao je 1984. godine), koju je usavršavao ne samo u zemlji nego i u Austriji, Njemačkoj i SAD-u, a diplomirao je još i komparativnu književnost i engleski jezik. Danas radi kao profesor i predavač na mnogim studijima u Hrvatskoj, regiji i Europi. Redoviti je član HAZU-a. Autor značajnih knjiga, legendarni nekadašnji voditelj kultnog Muzičkog salona SC u Zagrebu i umjetnički ravnatelj Muzičkog Biennala Zagreb, akademik Gligo je također dobitnik mnogih domaćih i stranih priznanja za svoj rad.

>> Ivan Dečak: Svih pet nominacija za Porin jednako je važno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije