Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTEVIMA "MILIJUNAŠA"

Britansku nagradu za neovisni film osvojio film "Mjesec"

The Moon
Liberty Films
07.12.2009.
u 16:20

Jeftini ZF film koji je režirao sin slavnog rokera osvojio je istu nagradu kao i prošle godine, za "Milijunaša s ulice"; može li Duncan Jones ući u konkurenciju i za Oscara?

U filmu "The Moon" redatelja Duncana Jonesa u gotovo svakom kadru je Sam Rockwell koji glumi nekoliko kloniranih astronauta, a zaplet se vrti oko njegova susreta s mlađom, vrlo ljutitom verzijom samog sebe neposredno prije povratka na Zemlju. U tom filmu, koji je snimljen samo za pet milijuna dolara, glas on-board računalu daje Kevin Spacey, a 38-godišnji redatelj D. Jones, koji je proglašen najboljim debitantom i nekad se zvao Zowie Bowie (prije nego što je promijenio ime) – je sin slavnog Davida Bowieja.

"Mjesec" nije akcijski blockbuster poput "Zvjezdanih staza" ili "Avatara", ali je izazvao usporedbe s poznatim "misaonijim" ZF kinematografskim uradcima poput "Odiseje u svemiru 2001." ili "Čovjeka koji je pao na zemlju" (u kojem je glavnu ulogu igrao otac redatelja "Mjeseca"). Novi dobitnik nagrade Bifa (British independent film award) za najbolji film mogao bi i u proširenoj konkurenciji za Oscara osvojiti nominaciju za najbolji film, kao i prethodni dobitnik, "Milijunaš s ulice" Dannyja Boylea, s kojim svi znamo što je poslije bilo.

No, pored one za najbolji film, "Mjesec" nije osvojio druge nagrade Bifa (osim posebne nagrade za redatelja kao najboljeg debitanta), zbog iznimno oštre konkurencije ove godine: nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Andree Arnold za "Fish Tank" (koji je osvojio i posebnu nagradu žirija na ovogodišnjem Cannesu), a glavna glumica iz tog filma Katie Jarvis proglašena je najboljim novim licem. Najbolji glumac i glumica su Tom Hardy za Bronsona i Carey Mulligan (koju ćemo uskoro gledati u "Wall Streetu 2") za "An Education", a najboljim sporednim glumcem i glumicom proglašeni su John Hensh ("Looking for Eric") i Anne-Marie Duff kao Julia Lennon u biografskom filmu "Nowhere Boy".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije