Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna snimka

Što je o štandovima Bandić dogovarao s vozačeva mobitela

Milan Bandić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
11.06.2016.
u 13:00

Možda zagrebački gradonačelnik ima diskrecijsko pravo dijeliti novac, no nema pravo prikrivati kome ga daje

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji sebe smatra najvažnijim faktorom eventualnih budućih političkih preslagivanja na nacionalnoj razini, ima ozbiljnih pravnih problema jer je USKOK protiv njega podigao optužnice za aferu Agram i za aferu Štandovi. Optužnice zasad nisu potvrđene jer je ona za aferu Agram otišla na Vrhovni sud po žalbi obrane, dok se ona za Štandove, nakon žalbe USKOK-a, vratila na zagrebački Županijski sud. U slučaju Agram obrane su tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora između Bandića i njegovih suoptuženika, nastale po nalogu suca istrage. Sud im je dao za pravo, pa se čeka što će reći Vrhovni sud. U slučaju Štandovi, gdje se Bandić tereti da je pogodovao građanskoj inicijativi “U ime obitelji” te joj dao štandove za vrijeme održavanja referenduma o braku, sud je optužnicu odbacio, no Vrhovni sud je odluku poništio te je vratio nižem sudu na ponovno odlučivanje.

“To si riješio s dečkima?”

A iz te optužnice i snimki tajno snimljenih razgovora može se iščitati kako Bandić vlada Zagrebom. Primjerice, tajno snimljenom razgovoru iz listopada 2014., Bandić, očito svjestan ili dobro obaviješten da je pod nadzorom, ne komunicira izravno s podređenima, već razgovori idu preko mobitela njegova vozača. Jedan od takvih razgovora upućen je Ivici Lovriću, Bandićevu suoptuženiku u slučaju Štandovi, iz kojega se može zaključiti da je Bandić jako dobro svjestan da pomaže inicijativu Željke Markić mimo svojih zakonskih ovlasti, zbog čega ga je na kraju USKOK skupa s Lovrićem i Željkom Palac i optužio. Na snimci se čuje kako Bandićev vozač zove Lovrića, a zatim slijedi razgovor:

– Halo, Ivane – kaže Ivica Lovrić.

– Halo, evo ti sekundu šefa – odgovara Ivan, vozač Milana Bandića.

– Ivice, gdje si, halo, halo – pita Bandić.

– U uredu, u uredu – odgovara Lovrić.

– Dvije stvari. Prva oko tiskanja ovih letaka za obitelj – kaže Bandić.

– Dobro – odgovara Lovrić.

– To si ti riješio s ovim dečkima, je l’ tako? – pita Bandić.

– Jesam, jesam, nismo mi ništa išli – odgovara Lovrić.

– Dobro, nek to bude, ako bude priče, onda je to sponzorstvo tiskano, ako... – kaže Bandić.

– Tako je – povlađuje Lovrić.

– Ako bude priče, inače ne, inače smo mi iza toga... – govori dalje Bandić.

– Ovdje je deklarativna podrška, načelna? – pita Lovrić

– Načelna, ali ako dolaze i pitaju, treba reći da su oni to donirali... Inače ćemo mi to riješiti s ljudima. Ako dolaze, da su oni to donirali pripremi ljude, tko je na tome radio i popij s njim kavu. Radio je (nerazgovijetno ime) i Miro – kaže Bandić.

– Miro je to radio – odgovara Lovrić.

– To s njim dogovori, imamo priču... Dobro, onda popij s njim kavu. Druga stvar, Zdenku ću ja zvati, sada Palac, i reći za štandove. Koliko smo štandova dali? – pita Bandić.

– Mislim oko 200 čak – odgovara Lovrić.

– Oko 150–200, sad ću ja to riješiti. Prostudiraj i drži u ladici – daje Bandić upute Lovriću.

– Može, dobro, bog bog – zaključuje razgovor Lovrić.

Na što je imao pravo

Iako je Bandić očito napravio sve da izbjegne tajnom nadzoru, istražitelji su ga uspjeli snimiti, a iz sadržaja razgovora očito je da je pokušao prikriti da je financijski potpomogao inicijativu Željke Markić. Što je, prema optužnici, napravljeno bez suglasnosti gradskih tijela. Bandićeva obrana je tvrdila da je donošenje takve odluke njegovo diskrecijsko pravo. Možda gradonačelnik i ima diskrecijsko pravo određivati kome će dati naš novac, no zasigurno mu u diskrecijsko pravo ne spada prikrivanje da je taj novac dao, što proizlazi iz tajnog razgovora.     

Komentara 7

MA
MarioG
14:30 11.06.2016.

Nitko ne postavlja pitanje od kud 100.000 kuna koliko je koštao zadnji prosvjed za kurikulum?? Naravno iz džepova poreskih obveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije