Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić opet na sudu zbog štandova za udrugu 'U ime obitelji'

Vrhovni sud ukinuo je odluku Županijskog suda o odbacivanju optužnice protiv Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac
04. svibnja 2016. u 16:53 36 komentara 2262 prikaza
Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, po svemu sudeći, ponovo će se naći na sudu i zbog afere Štandovi. Naime, kako se neslužbeno doznaje, Vrhovni sud je na sjednici održanoj prošli tjedan ukinuo odluku Tanje Pavelin Borzić, predsjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je lani u srpnju odbacilo optužnicu protiv Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac. Spomenutu trojku USKOK je u optužnici podignutoj u siječnju 2015. teretio da je pogodovala građanskoj inicijativi “U ime obitelji” tijekom raspisivanja referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Besplatni štandovi

Pogodovanje se, prema optužnici, sastojalo u tome što je građanska inicijativa “U ime obitelji” mimo pravila dobila od Bandića na besplatno korištenje štandove Tržnica grada Zagreba, čime je stekla nepripadajuću imovinsku korist od 308.888 kuna. No sud je smatrao da je Bandić pri donošenju te odluke postupao u skladu sa svojim ovlastima te da u tom postupanju nema elemenata kaznenog djela.

Stoga je optužnicu u srpnju lani odbacio. To se dogodilo na drugoj sjednici optužnog vijeća, jer je na onoj prethodnoj, u ožujku 2015., sud optužnicu vratio USKOK-u na doradu. Nakon što je sud odbacio optužnicu u aferi Štandovi, USKOK je najavio žalbu na tu odluku, a sudeći po odluci Vrhovnog suda, očito je žalba uvažena. Osim obrazloženja odluke, bit će zanimljivo vidjeti i je li optužnica ponovo vraćena pred optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić ili je Vrhovni sud sada odlučio da o optužnici u aferi Štandovi raspravlja neko drugo sudsko vijeće.

Ista sutkinja

Inače, zanimljivo je da je sutkinja Pavelin Borzić odlučivala i o drugoj optužnici protiv Milana Bandića, onoj u aferi Agram. U tom je slučaju, koncem ožujka, uvažila zahtjev obrana te su iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvojene snimke tajno snimljenih razgovora između Bandića i ostalih optuženika, među kojima su Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz... Riječ je o tajno snimljenim razgovorima nastalim na osnovi valjanog naloga suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, no obrane su isticale da je riječ o nezakonitim dokazima jer nalozi za tajno prisluškivanje nisu bili valjano obrazloženi.

Na takvu odluku suda USKOK je uložio žalbu, a o žalbi će odlučivati Vrhovni sud. Zasad se ne zna kada će to biti, no teško da će se optužnica u aferi Agram ponovo naći na zagrebačkom Županijskom sudu prije jeseni. Što se pak tiče afere Štandovi, osim što se u optužnici navodi da je građanska inicijativa “U ime obitelji” stekla nepripadajuću imovinsku korist od 308.888 kuna, USKOK smatra i da je Grad Zagreb oštećen za 203.420 kuna, a Tržnice Zagreb za 104.468 kuna.  

>> Svi usponi i padovi političkog 'braka' Kosor-Bandić

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • ObrenM:

    Kada je samo mala usluga "U ime obitelji"treba pronaci barem i zrak koji se dise ako nije placen.Dotle pederi i slicni imaju promidjbe uz svekoliku skrb policije i ostalih pratitelja normalno bez naplate troskova.Ako je Bandic imao nepostenja kaznite ga ... prikaži još! za to,a ne sto je tesko bolesnoj osobi odobrio besplatan prijevoz do Austrije.Ako se netko uzme na zub tesko njemu,a dotle nepostenjak do bola Vidosevic se smije i prijeti javno "politickoj sceni Hrvatske"nemilu promjenu,ako on progovori.

  • kažemja:

    Bandiću polako ali sigurno steže se obruč oko tebe .Ako ima imalo pravde u ovoj državi samo je pitanje vremena kada ćeš odgovarati za svoja nedjela .Uopće nije bitno tko je na vlast a tko u oporbi. Sudstvo mora biti ... prikaži još!i neovisno .Svatko tko se ogriješio o zakon MORA odgovarati!

  • golub:

    Bandić provodi zakon bande kao da je imovina Zagreba njegova. Nezakonito daje kome želi dati a uzme kome želi uzeti i jedini lijek njemu je Remetinec.