Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beata SzydŁo

Poljsku povela u još jači konzervativizam, a i sin joj uskoro postaje svećenik

Beata Szydlo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
05.02.2016.
u 10:15

Beata Szydło pokazala se ne samo kao novo lice. Retorika joj je vrvjela obećanjima, ali da će povrh svega “raditi, raditi i raditi”

Njezin otac bio je rudar u ugljenokopu i od njega je naslijedila radnu disciplinu. Od majke, pak, ljubav prema knjigama. Njezin suprug je učitelj i direktor škole, a od dvojice sinova jedan se školuje za doktora, drugi za svećenika.

– To nisu lake odluke, ali mogu reći da je moj sin osjetio Božji poziv – rekla je nedavno Beata Szydło kad su je novinari pitali o odlasku starijeg sina Tymoteusza u sjemenište. Ona je nova premijerka Poljske, već treća žena na toj vodećoj političkoj poziciji u tradicionalno katoličkoj zemlji, a čim je stupila na dužnost, njezina je vlada odmah počela okretati Poljsku još više prema konzervativnim katoličkim vrijednostima i što dalje od europskih liberalnih vrijednosti. Premijerka Szydło nije govorila o tome je li i njezina karijera Božji poziv kao karijera njezina sina. Možda je ipak za njezinu premijersku dužnost bio važniji Jaroslawov poziv.

Jarosław Kaczyński predsjednik je poljske stranke Pravo i pravda, koji je kratko služio kao premijer Poljske (2006.-2007.) u vrijeme kad je njegov pokojni brat blizanac Lech Kaczyński služio kao predsjednik Poljske (2005.-2010.). Lech Kaczyński poginuo je u padu predsjedničkog zrakoplova u ruskom Smolensku u travnju 2010., a Jarosław Kaczyński nakon toga se kandidirao i gubio predsjedničke izbore u lipnju 2010. i parlamentarne izbore 2011. godine. No, za predsjedničke izbore u proljeće 2015. i parlamentarne u listopadu 2015. godine Kaczyński je odlučio ne kandidirati sebe, nego druge, i taktika se pokazala uspješnijom. Stranka Pravo i pravda iznjedrila je i novog poljskog predsjednika Andrzeja Dudu i novu premijerku Beatu Szydło.

Produžena ruka J. Kaczyńskog

Oboje su u velikom dijelu javnosti percipirani kao produžene ruke, ili lutke na koncu, Jarosława Kaczyńskog, koji nema formalnu državničku dužnost i “samo” je predsjednik vladajuće stranke, no ima najveću političku moć, pa ga europski politički portal Politico.eu naziva jednostavno “kraljem Poljske”.

Taj “kralj” je, po vlastitom priznanju u jednom intervjuu za list Dziennik Polski, shvatio da stranka Pravo i pravda nema šanse pobijediti na izborima ako je on nositelj liste i kandidat za premijera. Ali s novim licem koje on osobno odabere... Tako već ima šanse.

Beata Szydło pokazala se ne samo kao novo lice nego i kao velika radnica u terenskoj kampanji. Jarosław Kaczyński bio je poznat po retorici (kritičari kažu: propagandi) koja vrvi obračunom s komunistima iz prošlosti, zaoštravanjem odnosa s Rusijom, ali i s Njemačkom, teorijama zavjere... Retorika Beate Szydło vrvjela je obećanjima da će smanjiti zakonsku dob za odlazak u mirovinu, povećati minimalnu plaću, boriti se za tradicionalne kršćanske vrijednosti u društvu, ali povrh svega “raditi, raditi i raditi”, kako je obećavala u predizbornim intervjuima.

Nakon izbora, u Bruxellesu, Berlinu i ostatku EU počele su se paliti crvene lampice za uzbunu kad su svi shvatili da vlada premijerke Szydło neće gubiti sekundu nego će “raditi, raditi i raditi” upravo na primjeni ideja iz škole mišljenja Jarosława Kaczyńskog. Ideja koje u ostatku EU smatraju pogubnim za vladavinu prava, slobodu medija i druge europske vrijednosti. U samo 12 dana nova vladajuća većina u poljskom parlamentu ubrzano je izglasala izmjene zakona o pravosuđu i o javnim medijima. Ustavnom sudu smanjene su ovlasti u odlučivanju o ustavnosti zakona koje usvaja parlament, gdje Pravo i pravda imaju natpolovičnu većinu. Europska komisija reagirala je jednako brzo i oštro: pokrenula je mehanizam nadzora vladavine prava, koji kao krajnju posljedicu može imati i uvođenje sankcija Poljskoj u obliku oduzimanja prava glasa u Vijeću EU. Nitko ne vjeruje da će doći do tako drastične kazne, no neugodna je već i sama činjenica da je Poljska prva zemlja prema kojoj se primjenjuje novi mehanizam skrojen za slučajeve u kojima neka država sustavno narušava vladavinu prava.

Premijerka Beata Szydło, međutim, pojavila se na saslušanju pred Europskim parlamentom ubrzo nakon Komisijine odluke o pokretanju mehanizma nadzora i odlučila pokazati da nije impresionirana prijetnjama iz EU.

Svi radnici trebaju imati mogućnost da provedu nedjeljni dan sa svojom obitelji

– Danas osjećam nepravdu zbog činjenice da je Poljska podvrgnuta ovom eksperimentu – rekla je Szydło nazivajući eksperimentom pokretanje mehanizma nadzora vladavine prava koji se prvi put pokreće prema njezinoj vladi. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kasnije je pokušao objasniti da ne treba brkati Poljsku s poljskom vladom jer “Komisija nema problem s Poljskom, ima problem s određenim inicijativama poljske vlade”. No šefica te vlade je pred zastupnicima EP-a u Strasbourgu bila jasna: Poljska vlada neće odustati od programa koji je obećala svojim biračima. – Implementirat ćemo program koji su Poljaci čekali – rekla je.

Bila je jasna, a zapravo je premijerka bila blaga u usporedbi s nekim svojim ministrima koji kao da su jedva dočekali konfrontaciju s EU, a posebno s Njemačkom, koja dominira Unijom.

“Liječenje zemlje”

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u otvorenom pismu upućenom njemačkom članu Europske komisije Güntheru Oettingeru usporedio je pokretanje europskog nadzora s okupacijom Poljske u vrijeme nacističke Njemačke.

– Vi ste tražili da Poljska bude stavljena pod “nadzor”. Takve riječi, kad ih izriče njemački političar, imaju najgore moguće konotacije za Poljake. Među ostalim, i za mene osobno. Ja sam unuk poljskog časnika koji se, tijekom II. svjetskog rata, borio u redovima poljskog pokreta otpora, Armije Krajowe, protiv “njemačkog nadzora” – napisao je taj ministar u vladi Beate Szydło.

Pravo i pravda je poprilično euroskeptična stranka i konfrontacija Varšave i Bruxellesa u mandatu premijerke Szydło mogla bi potrajati. Procedura u mehanizmu nadzora koju na raspolaganju ima Europska komisija prilično je duga, a poljska vlada ne pokazuje namjeru da već pri prvoj prijetnji prekine kontroverznu politiku.

Vijesti koje dolaze iz Poljske i sadržavaju riječ “euro” uglavnom se odnose na Europsko prvenstvo u rukometu. No, kad ono završi, europska uloga Poljske još će dugo dominirati vijestima iz te zemlje.

U međuvremenu, kad nije pod povećalom europskih medija zbog konfrontacije s Bruxellesom, premijerka Szydło obilazi Poljsku i nastavlja “raditi, raditi i raditi” na onome što je obećala biračima: u mjestu Chciny ovih dana je obećala da će oživiti rudnik koji je bivša vlada “u proteklih osam godina dovela do bankrota”, ali dužnosnici njezine vlade i stranke Pravo i pravda i dalje rade na onome što je ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski u intervjuu za njemački tabloid Bild opisao kao “liječenje naše zemlje od bolesti”.

– U medijima je slijeđen lijevi politički koncept koji je postavila prethodna vlada. U tom konceptu svijet se po marksističkom modelu trebao kretati samo u jednom smjeru: prema novoj mješavini kultura i rasa, svijetu biciklista i vegetarijanaca, koji žele samo obnovljive izvore energije i koji se bore protiv bilo kakvog oblika vjere – rekao je ministar Waszczykowski.

Protiv takvih “bolesti” vlada premijerke Beate Szydło želi se boriti vraćanjem konzervativnih katoličkih vrijednosti u politiku i društvo. U petak je premijerka potvrdila da ima namjeru uvesti veći porez trgovinama koje rade nedjeljom, a upitana o tome hoće li to dovesti do zatvaranja trgovina nedjeljom, odgovorila je kako osobno smatra da je nedjelja dan za obitelj.

– Svi radnici trebaju imati mogućnost da provedu nedjeljni dan sa svojom obitelji – rekla je. Za nju osobno, to ponekad znači i odlazak na svetu misu u kojoj sudjeluje i njezin sin, budući svećenik.

>> U EU zabrinuti: U Poljskoj je izvršen državni udar

>> Poljskoj EU više ne valja

Komentara 3

DU
Deleted user
14:07 05.02.2016.

Da joj sin postaje roker bi li se o tome pisalo. Mišljenja sam da će ti konzervativci u Poljskoj početi jesti žive ljevičare, pripremati iz i u tvrdo i u meko, na gradele i ražnju, lešo sa blitvom i još sto razno raznih načina. Nevjerojatno je što ti konzervativci mogu sve napraviti. Mogu ne voljeti hipije, drogeraše, vazelinaše i mnoge druge marginalne skupine. I to su đavolji sluge. Samo gledaju kao bi se domogli novca, a pretežno svojim radom.

LU
lunar777
15:43 05.02.2016.

Ako je ovo ekstremni konzervatizam, onda sam ja auto.

Avatar emilsalis
emilsalis
15:05 05.02.2016.

Mama diktator-familija tarana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije