Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev HAKOM-u

Hoće li se "lakše" moći raskidati ugovori s telekom-operaterima?

Lubura
Arhiva VL
04.05.2010.
u 13:33

Problem nastaje kada korisnik iz bilo kojeg razloga želi prije isteka roka raskinuti ugovor jer je tada, prema odredbama općih uvjeta operatera, dužan odjednom platiti sve preostale mjesečne naknade do isteka ugovorenog razdoblja.

Udruga Telekom danas je Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) podnijela zahtjev za izmjenu općih uvjeta telekomunikacijskih operatera koji nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakona o obveznim odnosima, a koji operatorima omogućuju nepošteno i nesrazmjerno ugovaranje odredbi o raskidu pretplatničkog odnosa na štetu korisnika.

Naime, gotovo svi operatori prilikom produljenja postojećih ili sklapanja novih ugovora nude korisnicima određene pogodnosti poput, primjerice, umanjene cijene mobilnog telefona, umanjenja određenih naknada ili slično. U zamjenu za takvo umanjenje vrijednosti određene usluge ili proizvoda traže od korisnika potpisivanje ugovora do dvije godine pri čemu se korisnik obvezuje koristiti određeni tarifni paket za cijelo vrijeme trajanja ugovora. Problem nastaje kada korisnik iz bilo kojeg razloga želi prije isteka roka ugovor raskinuti jer je tada, prema odredbama općih uvjeta operatera, dužan odjednom platiti sve preostale mjesečne naknade do isteka ugovorenog razdoblja, navodi se u priopćenju udruge Telekom.

Naša udruga drži potpuno neprihvatljivim i po više osnova nezakonitim da operateri prilikom ugovaranja korisniku ustupe višekratno manju vrijednost od one koju kao naknadu traže u slučaju prijevremenog raskida ugovora. Primjerice, česti su slučajevi u kojima operateri smanje cijenu pojedinog mobilnog telefona za nekoliko stotina kuna u zamjenu za produljenje ugovora na dvije godine, a kada korisnik želi raskinuti ugovor dužan je operateru platiti više tisuća kuna naknada do kraja ugovorenog razdoblja.

Odredbe Zakona o elektroničkim komunikacijama omogućuju Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije da svojom odlukom izmijeni, dopuni ili ukine pojedine odredbe općih uvjeta koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, a mi ih ovom prilikom pozivamo da to odmah i urade te na taj način zaštite korisnike od nezakonitog postupanja telekomunikacijskih  operatera, navodi se u priopćenju udruge Telekom, na čijem je čelu Đuro Lubura.

Blog 'Tko tu koga...' autora Đure Lubure

Ključne riječi

Komentara 18

NE
nevera999
14:51 04.05.2010.

ako su potpisali ugovor neka ga i poštuju ili neka ga ne potpisuju - nitko ih ne tjera da ga potpisuju !! imaju pre-paid ako neće ugovor. tipično hrvatski: htjeli bi telefon za 1.00 kunu a onda otkazali ugovor.

XY
xyxyxy
14:57 04.05.2010.

Kakve su ovo ideje? Pa znaju li ljudi koja je poanta ugovora? Da se osigura da ćeš to nešto što piše u ugovoru koristiti i poštivati u određenom razdoblju. Kao i u sportu, igrač ima ugovor, ako ga netko želi prije toga raskinuti, plaća odštetu. Sasvim logično. I kad bi se tako lako mogao raskinuti ugovor, onda bi netko mogao par mjeseci koristiti povlastice jedog operatera, pa kad dođe druga akcija, preći drugome i tako dalje. Koliko sam primjetio, korisnik pod ugovorom ima ne baš male povlastice, niže su cijene , pogotovo ako intezivno koristi mobitel, ali je poanta u tome da moraš kod njih ostati određeno razdoblje, tako da oni dobivaju manje novaca od tebe, ali znaju da im je taj novac u određenom rzdoblju od tebe osiguran. Sve ima svoju korist i manu.

MM
Mladen Miletić
15:04 04.05.2010.

Đuro budi pametan ili daj probaj ovo sa BANKAMA sredi da nemoramo kredite vraćati i koješta plačati da uvedemo balkanske zakone . Niko nikome ništa. Šta bi trebalo tražiti jedino a to je da se ugovori ne podpisuju na prdedugo vrijeme nego maximum na godinu a ne na 2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije