Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko kao Phelps

Prognoza za Rio: šest novih zlata, a jedno je već tu

2016 Rio Olympics - Swimming - Final - Men's 4 x 100m Freestyle Relay Final - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 07/08/2016. Michael Phelps (USA) of USA competes.     REUTERS/Michael Dalder  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKET
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
09.08.2016.
u 23:45

Iako najveći plivač svih vremena kao svojeg idola ističe australskog uberschwimmera Iana Thorpea, prije je nasljednik još jednog Amerikanca, Marka Spitza koji je osvojio devet zlata. Kako sada stvari stoje, Michael Phelps neće uskoro dobiti nasljednika

Da se računaju samo zlatne medalje trojice Michaela, SAD bi imao više najsjajnijih kolajni od Brazila, a samo jedna bi mu nedostajala da se izjednači s nekadašnjom Jugoslavijom. Ta tri Michaela – Jordan, Johnson i Phelps – sakupila su 25 zlata, od toga, s ovom najnovijom iz Rija, Phelps ih ima ukupno 19.

Jeo 12 tisuća kalorija na dan

Iako najveći plivač svih vremena kao svojeg idola ističe australskog uberschwimmera Iana Thorpea, prije je nasljednik još jednog Amerikanca, Marka Spitza koji je osvojio devet zlata. Kako sada stvari stoje, Michael Phelps neće uskoro dobiti nasljednika.

Posebno ako se ostvare prognoze prema kojima će u Riju osvojiti šest zlata. Najgore od svega jest – da tajni nema. Njegov trener Bob Bowman koji Phelpsa vodi i kroz petu Olimpijadu, a trener mu je još od njegove 11. godine, sve je otkrio američkom magazinu GQ:

– Neka njegova mjerenja, sada kada ima 31 godinu, najbolja su do sada. Doista bi trebao plivati jako brzo. Psihološki je stabilniji nego ikad. Svijet ga se doista treba plašiti.

Phelps sada ima manje tjelesnih masti nego ikada, a riječ je o sportu u kojem praktično nema kalorijskih restrikcija. Nebrojeno se puta pisalo o njegovoj prehrani. Dnevno je zlatni plivač unosio i 12.000 kalorija raspoređenih u nekoliko velikih obroka.

Samo za doručak tri ogromna sendviča, veliku zdjelu kaše, omlet od pet jaja, tri debele palačinke. Zamislite kako mu je tek izgledao ručak. Međutim, u ove dvije godine, koliko se pripremao za povratak na Olimpijske igre, fokus je bio upravo na prehrani.

Tu mu pomaže djevojka Nicole Johnson koja o tome zna podosta jer bila je Miss Kalifornije. Iako si Phelps uredno priušti i pokoji hamburger ili hot dog, njegova se prehrana sada promijenila; jede manje, uz puno voća i povrća. Poštuje to što mu metabolizam više nije kao nekad. Obiteljski je čovjek pa tu i tamo okrene i roštilj. Normalno, nije sve u hrani, nešto je i u treningu.

Plivač ujutro pliva dva sata te još dva popodne. Tjedno napravi četiri do pet suhih treninga. Odmara se jedino nedjeljom. Bowman ističe i još jednu iznimno važnu stvar. Za plivače karijera više ne mora prestati s najkasnije 30 godina jer se od plivanja nije moglo živjeti. Danas vrhunski plivač poput Phelpsa može uzdržavati sam sebe i nastaviti se profesionalno baviti svojim sportom. Doista, Phelpsu je za normalan život dovoljan i podebeo ugovor s Under Armourom. Ako pravilno trenira, karijeru plivač može produljiti i u četvrto desetljeće.

No, i ovaj veliki plivač platio je cijenu uspjeha. Prije dvije godine drugi je put uhićen zbog vožnje u pijanom stanju, ovaj put u svom Baltimoreu, nakon čega se prijavio na rehabilitaciju. Tada je suspendiran na šest mjeseci. Bob Bowman rekao je kako je glad za uspjehom pojela ostale dijelove njegove osobnosti. Bio je tek plivač i ništa više, unatoč osvajanju četiriju zlata na OI u Londonu 2012., bio je duboko nesretan čovjek.

– Trening me uopće nije zanimao. To se uhićenje dogodilo s razlogom. Bio je to poziv upomoć, način da priznam da imam problem – rekao je u intervjuu USA Todayu prije Rija Michael Phelps.

Liječenje od ovisnosti, koje je trajalo 45 dana, vratilo mu je glad za medaljama i privatni život. U svibnju je s Nicole dobio sina Boomera. Za Phelpsa Rio nije tek još jedna utrka za zlatom.

Misteriozne mrlje na tijelu

– Razlika je što sada doista želim biti ovdje, želim trenirati, želim se umiroviti onako kako ja to želim. Već deset godina nisam ovako trenirao – priznao je. Zli su jezici znali reći kako se iza kažnjavanja zbog alkoholizma, a znao je biti uhvaćen i s pokojim jointom, skriva pozitivan dopinški nalaz. Već su ga 2008. otvoreno pitali zbog čega su njegovi pothvati nevjerojatni. Devet puta su ga tada podvrgavali testovima, svi su bili negativni. A sada se mediji pitaju kakve su mu to crvene fleke na tijelu.

Ništa drugo nego nova tehnika oporavka – cupping terapija, koja uz korištenje čašica na vakuum opušta i oporavlja mišiće.

Najveći olimpijac u povijesti s 23 osvojene medalje, od toga 19 zlatnih, živi novi olimpijski život i juri k izjednačavanju uspjeha Ala Oertera i Carla Lewisa. Sam tvrdi kako su mu glavna inspiracija djevojka Nicole i mali Boomer, a onda Eminem, Young Jeezy i Eric Church koji mu odzvanjaju u slušalicama kada se priprema za još jedan skok u vodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije