Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novi veliki potop Crobexa od -4,79 posto

16.02.2009.
u 14:01

Zagrebačka je burza potukla danas neslavan rekord u padu u usporedbi sa svjetskim i regionalnim burzama. Njezin pad od više nego četiri posto jači je oko dva posto od ostalih, Crobex se spustio ispod psihološke granice od 1500 bodova, na 1484 boda.

Rasprodaja je zahvatila najviše građevinare koji su prelazili dnevni minus od 10 posto (IGH, Ingra, Industrogradnja), a Tehnika je imala pad od više nego 15 posto. U lošem izdanju pratile su ih i ostale dionice, poput Adrisa s minusom od četiri posto i velikim prometom od više nego 10 milijuna kuna. Redovite Adrisove dionice pale su čak 13 posto, a HT je najmanje izgubio na vrijednosti, oko dva posto i uz uobičajen dnevni promet.

Poseban slučaj danas je bila Atlantska plovidba koja je greškom isplatila predujam dividende 50 kuna pa tvrtka izvještava burzu da provjerava tko je stekao pravo na dividendu, tj. tko je na popisu do 31. siječnja 2009. Dionica je pala ispod 700 kuna, najniže od početka godine.

Strmoglav pad Crobexa, u dva dana više od sedam posto, posljedica je domaće gospodarske situacije u kojoj nema naznaka kako će tvrtke i država preživjeti krizu i s kojim posljedicama. Vladina neodlučnost i izazivanje šoka s mirovinskom reformom od prošlog su tjedna dodatno otopili vrijednost hrvatskih dionica. Ako Vlada ovako nastavi, stvorit će priliku nekome izvana da za bagatelu kupi hrvatske kompanije. Pad Crobexa pojačan je krajem dana pošto je otvoreno trgovanje u Americi.

Želite prijaviti greške?