Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLASNE TAJNE

Nije svaki klipić varaždinski

11.12.2004.
u 14:46

Prutići, štapići, slanci, kako ih od milja zovu moji gosti, a zapravo varaždinski klipići, pecivo su koje dugo ostaje u sjećanju svih koji ga kušaju.Otkrit ću vam izvorni recept, ali on vam nije dovoljan. Vjerujte mi, morate imati i ruku za to, tj. raditi ga s ljubavlju. Kvasac stavite s malo svježega mlijeka, malo brašna i šećera da se digne. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, dignuti kvasac i s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora dobro i dugo mijesiti, tako da bude rahlo (kad ga jako stišćemo i premještamo po dasci, dobro je misliti na nešto što nas muči i proganja), a onda ga ostavimo da se digne. Potom od njega složimo hljepčeke i opet ih ostavimo da se dignu. Svaki se hljepček razvalja da bude dug dvadeset centimetara. Tijesto se počne zamatati od dolje prema gore i usput ga se rasteže u dužinu, tako da klipići budu dugi 25 centimetara. Složimo ih na protvan i opet ostavimo da se dignu.

Premažemo ih žumanjkom i pospemo kuminom. Pečemo deset-dvanaest minuta u vrućoj pećnici. Najbolje da ih poslužite vruće i svi će biti oduševljeni. I nemojte zaboraviti: nije svaki klipić varaždinski klipić. Naravno, uz vruće klipiće uvijek valja poslužiti još nešto Ovaj put sam zasigurno, reći će mnogi, pretjerao, ali ja mislim baš suprotno. U hladno zimsko jutro - a ja volim rano otići na tržnicu u ovo doba godine i vidjeti na stolovima što su marljivi i uporni mještani donijeli - prvo su mi zapele za oko kod jedne bake jabuke božićnice i odmah sam ih kupio. Idem pogledati je li stigao moj mlinar sa još toplim kukuruznim kruhom o kojem sam vam pričao, jer sam dobio zadatak od svojih kćeri da obvezno kupim onaj fini kruh.

Zamirisao mi je kiseli kupus i odmah su mi počele dolaziti ideje što da danas pripremim za svoje goste. Brzo u kuhinju. Kupus sam probao na tržnici, bio je savršen, ne previše kiseo, taman za salatu. Zamirisale su naranče, kolegica ih baš cijedi. Možda pripremim salatu od kupusa s jabukama i narančama. Mislim da su moji današnji gosti spremni za nešto neuobičajeno. Ocijedio sam dvije naranče i prelio ih preko kiselog kupusa. Jabuke i naranče narezat ću na kriške, dodat ću malo sjeckanih oraha. Što još? Uz salatu ću ponuditi pošip, vrhunsko suho vino s Korčule, spojit ću dva kraja Hrvatske, korčulansko vino i varaždinsko zelje. Izgaram od znatiželje kakav će dojam ostaviti salata na moje goste. Dolaze, mogu završiti salatu. Eto Zapravo, nešto mi nedostaje, dodajte mi sušene grožđice, malo ću ih usitniti i posuti po salati. Neuobičajeno, a gosti su bili jako zadovoljni.

Želite prijaviti greške?

Kupnja

Pretplata