Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnažite imunitet

Gripa se može zakomplicirati, djeci čistite nos i perite ruke

Gripa cijepljenje
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
12.01.2015.
u 07:20

Druga polovica siječnja vrijeme je kada epidemiolozi očekuju prvi val epidemije ovosezonske gripe

Druga polovica siječnja vrijeme je kada epidemiolozi očekuju prvi val epidemije ovosezonske gripe. Cirkuliraju tri različita virusa od kojih su na jedan osjetljivija djeca, a povratak u kolektiv, odnosno u školske klupe uvijek donosi i lakše prenošenje te širenje virusa. Neovisno o tipu virusa gripe, liječnici upozoravaju da od nje najčešće obolijevaju djeca te kao prevenciju sugeriraju cijepljenje, posebice djece oslabljenog imuniteta.

– I djecu i odrasle treba cijepiti protiv gripe prije početka sezone, no kako njezin početak i trajanje može varirati, cijepiti se može cijele sezone. Posebno se preporučuje cijepiti djecu stariju od šest mjeseci koja boluju od težih kroničnih bolesti poput kongenitalne srčane mane, astme... – objasnila je dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dodajući da je cjepivo protiv gripe besplatno i dostupno.

Prijete upala uha i pluća

Dr. Višekruna Vučina napominje da gripa kod djece, kada su u pitanju komplikacije te sezonske bolesti, može prouzročiti ponajprije sekundarnu bakterijsku infekciju srednjeg uha. Da bismo to spriječili, dr. Ines Balint, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, bitno je roditelje podsjetiti da dječji nosić uvijek mora biti prohodan.

– Gripa se uvijek može zakomplicirati, a djeca upalu uha dobiju kad im je nos začepljen jer ga ne znaju ispuhati i na to treba paziti. Po učestalosti druga komplikacija gripe u dječjoj dobi može biti virusna upala pluća – objasnila je dr. Balint. Upravo je virusnih upala pluća u dječjoj dobi ove zime zabilježen veći broj nego inače što liječnica dijelom pripisuje i neuobičajeno toploj zimi.

– Jednostavno se dogodi da u jednoj sezoni bude više virusnih upala pluća, a pogodovalo je tomu i toplo vrijeme te pad imuniteta – kaže dr. Balint.

Ojačati imunitet, odnosno, kako kaže dr. Balint, potaknuti imunološki sustav u djece i u odraslih može se pravilnom prehranom. To konkretno znači konzumiranje namirnica bogatih vitaminima i mineralima. – Treba izbjegavati tešku i masnu hranu, a jesti krepke tople juhe, voće, povrće i variva – konkretna je dr. Balint. Dodala je da djecu ne treba posebno utopljavati, jednostavno ih treba odijevati kao odrasle.

Obvezno mirovanje

Pranje ruku, provjetravanje prostorija i čist nos, savjeti su za prevenciju.

Ako gripa “ne zaobiđe” dijete, liječnice savjetuju obvezno mirovanje jer bolest obvezno treba odležati do kraja. Važno je unositi dovoljno tekućine kako zbog povišene tjelesne temperature ne bi došlo do dehidracije i temperaturu snižavati antipireticima, oblozima i tuširanjem.

>>Epidemija gripe stiže već potkraj siječnja

>>Ne biste nikada pomislili što 'običan' zagrljaj može učiniti vašem organizmu

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kojesta
23:48 12.01.2015.

pa kako onda opet na drugom mjestu strucnjaci tvrde da ovogodisnje cjepivo za ovaj virus gripe uopce nije djelotvorno i stoga nema smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije