Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo začin ili nešto više

Antibakterijsko sredstvo i antioksidans. Je li ocat - nova superhrana?

Ocat
Foto: Shutterstock
1/2
17.09.2014.
u 09:25

Stručnjaci preporučuju odabir domaćeg, jabučnog i vinskog octa ili kvasine

Može li se ocat smatrati novom superhranom?

Ovo pitanje sve češće se provlači među stručnjacima kada je riječ o zdravim namirnicama. I izgleda da bi se za ovu priču moglo reći “gdje ima dima, ima i vatre”...

Zašto je tome tako?

Mogućnost i upotreba octa doista je raznolika – sastavni je dio mnogih salata i jela, koristimo ga u pripremi zimnice, ali i kod čišćenja. Institut prehrambenih tehnologija (IFT) objavio je izvješće u magazinu Journal of Food Science prema kojem određene vrste octa zapravo mogu imati značajne zdravstvene beneficije. Prema studijima navedenim u članku, ocat je bogat antioksidansima koji mogu usporiti proces starenja, pa čak i razvoj određenih vrsta raka te degenerativnih bolesti mozga.

Foto: screenshot/facebook

Autori izvješća spominju i antibakterijska svojstva octa, njegovu sposobnost da umanji učinke dijabetesa te njegov doprinos kardiovaskularnom zdravlju i krvnom tlaku. Prema izvješću, ocat pomaže i atletičarima da se oporave nakon teških fizičkih napora, ali i da svakodnevno konzumiranje određenih vrsta octa pomaže kod smanjenja apetita.

Naravno, sve ovo, upozoravaju s IFT-a, potrebno je još istraživati te potvrditi tvrdnje o zdravstvenim prednostima octa, prenosi Huffington Post.

No, i domaći stručnjaci slažu se kako određene vrste octa mogu imati prednosti za zdravlje.

– Antioksidativni učinak ima vinski ocat koji u sebi sadrži pigmente fenole, polifenole, antocijan i dr. od grožđa koji su upravo izvor tih odličnih sastojaka za naše zdravlje. Ocat je namirnica koja u prehrani služi za začinjavanje jela pa se ne konzumira u nekim većim količinama, postoji teorija o topljenju masti octom, što može biti točno do neke granice i kod nekih ljudi – objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš za magazin Moje zdravlje.

Ističe kako ocat ima antibakterijsko djelovanje pa je alkoholni odličan za čišćenje gotovo svega u domu:

– Puno je bolji od ostalih sintetskih sredstava za čišćenje koja su iznimno toksična pri udisanju i na koži. U svakom slučaju rekla bih da je ocat antibakterijsko sredstvo i antioksidans, da se koristi u umjerenim količinama i, naravno, što boljeg podrijetla – domaći, jabučni ocat ili kvasina su najbolji.

Vrste octa koje se koriste su voćni, najčešće jabučni, vinski i mirisni ili aromatizirani – aceto balsamico. Alkoholni bih ipak ostavila za čišćenje.

>>15 prljavih problema koje će s lakoćom riješiti soda bikarbona

>>6 supernamirnica koje baš i nisu super: Mogu izazvati artritis i probleme sa štitnjačom

Komentara 1

FP
Fpetrz
09:36 17.09.2014.

ja sam s jabučnim ocatom skinuo giht na normalu i preporučujem ga svima popite kašikicu kad god možete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije