Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Mene su ispljuvali kad sam dogovarao da Katar uloži u LNG terminal

07.01.2009.
u 09:35

Predsjednik Republike Stjepan Mesić komentirao je danas za Radio Split krizu vezanu uz plin rekavši da je Katar prije nekoliko godina bio spreman u Hrvatskoj izgraditi terminal za ukapljeni plin, što je naišlo na nerazumijevanje, no, dodao je, Katar je i sad spreman na to ulaganje.

- Ja sam ponovno razgovarao s emirom, oni su i sad spremni ulagati u terminal - kazao je Mesić, koji je na odmoru na Hvaru.

EU ponovno upozorava Moskvu da izvrši obveze opskrbe plinom

Više od 5000 Sarajlija ostalo bez grijanja

Danas hitan sastanak Vlade zbog plina

- Kada sam prije šest godina bio u Kataru i dogovorio se s tamošnjim emirom da Katar izgradi kod nas terminal za ukapljeni plin - a ulaganja bi bila dvije milijarde dolara i prije svega bi profitirale naše tvrtke koje bi gradile taj terminal te bismo danas bili osigurani što se tiče plina i ne bismo ovisili samo o ruskom plinu - mene su ispljuvali - rekao je Mesić.

Rekao je kako je katarski emir dao Hrvatskoj, to jest splitskoj tvrtki "Konstruktor" velik posao u Kataru vrijedan 220 milijuna dolara.

Rusi ponovno zatvorili dotok plina prema Europi
Ukrajina tvrdi da je Rusija ponovno prekinula isporuku plina europskim zemljama. Glasnogovornik naftne kompanije Naftogaz Valentin Zemljanski kaže da je Gazprom prestao isporučivati plin u srijedu u 7 sati i 44 minute po lokalnom vremenu (6.44 po srednjoeuropskom).

U poduzeću Plinacro ističu da je plinski sustav u Hrvatskoj je stabilan, a kućanstva i drugi zaštićeni potrošači trebali bi imati dovoljne količine plina.

Plinacro je priopćio da je prema obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od ponoći potpuno obustavljen.

Prekid isporuke plina ponovno će uzrokovati probleme u zemljama koje su ovisne o ruskom plinu. Deseci tisuća ljudi mogli bi ostati bez grijanja, a vlade mnogih zemalja pokušavaju pronaći alternativne energetske opcije. Europska unija četvrtinu plina uvozi iz Rusije, a 80 posto tog plina distribuira se preko Ukrajine.

Zbog sukoba Rusije i Ukrajine problema u opskrbi plinom imaju Rumunjska, Češka, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Slovenija, Makedonija i Srbija. Među zemljama koje djelomično ovise o ruskom plinu nalaze se i Italija i Austrija.

Rusija tvrdi da je ograničila isporuku plina Europi zato što Ukrajina krade njihov plin. Sukob je počeo zato što se dvije susjedne zemlje nisu mogle dogovoriti oko cijene plina.

'Spremni smo za razgovore'
Gazprom je u svakom trenutku spreman nastaviti pregovore s Ukrajinom o isporukama plina, rekao je u Berlinu Alexander Medvedev, zamjenik izvršnog direktora te ruske državne tvrtke koja ima monopol na izvoz plina.

"Na žalost, stanje se nastavlja pogoršavati. Jučer navečer Ukrajina je u potpunosti zatvorila sve izvozne plinovode prema Europi koji prolaze kroz Ukrajinu", rekao je Medvedev.

(A.Be.)/(Hina)


Sanader: 'Ne možemo tražiti plin iz Katara kad još nemamo LNG terminal'

Osvrčući se na ocjenu predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića kako bi situacija oko plina bila znatno povoljnija za našu zemlju da ga se slušalo glede želje emira iz Quatra, premijer Sanader je poručio kako za tu poslovnu ponudu zna. Susreo sam se s emirom u New Yorku i razgovarali smo, ali se njegova ponuda odnosila na izgradnju LNG termina. Ne možemo tražiti plin iz Katra, a da još nemamo LNG terminal, ocijenio je Sanader. Mislim da će sada i udruge koje su ga osporavale uvidjeti koliko nam je važna energetska neovisnost, komentirao je premijer.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?