Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVODI

Mađarski ovčar puli premijera Ive Sanadera

vrt_puli_tx.jpg
import
01.02.2006.
u 19:01

Kućni ljubimac velika je radost, ali i obveza  u to se zacijelo već uvjerio i sam premijer Ivo Sanader, koji se iz nedavnog posjeta Mađarima vratio s njihovom nacionalnom pasminom  mađarskim ovčarskim psom pulijem. Uspije li Hrvatima i Mađarima zajednička kandidatura za Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine, puli će, planirano je, biti maskota te nogometne priredbe.

"Domišljatima" iz Mađarskoga nogometnog saveza Hrvati bi tako za uzvratnog posjeta imali prilike darovati i djelić svoga nacionalnog blaga  primjerice, kokoš hrvaticu ili istarskog vola boškarina. No, koliko god dvojili o iznenadnom živom daru  čak i ako je za premijera  Sanader će u idućih šest godina Kingu morati dobro paziti i maziti, pod povećalom i hrvatskih i mađarskih kinologa, novinara i psetoljubaca.

Iako Mađari imaju i puno poznatiju i popularniju nacionalnu pasminu, mađarsku vižlu ili pak mudija, koji je gotovo kopija našega hrvatskog ovčara  premijerov je dar u prednosti samo zbog rariteta na hrvatskim prostorima. Puli je, naime, jednostavan mali pastirski pas za kojega vrijedi uzrečica "jednom viđen, nikad zaboravljen".

No, vjerovali ili ne, posljednji puli je pri Hrvatskom kinološkom savezu registriran 2000. godine  i to ne baš u cvijetu mladosti. Godinu prije, pak, registrirana su dva posljednja legla s ukupno devet štenaca, i otad im se u kinološkim knjigama gubi svaki trag. Iako nema nekih posebnih prohtjeva, "kvaka" je vjerojatno u teškom održavanju njegove dlake. Može biti sasvim crna, ali i sive i žućkastosmeđe boje, čak boje marelice.

No, ne češlja se pa bujno raste i, kako pas stari, postaje sve čvorastija. Na kraju u obliku zavjesa ili vunenog pokrivača prekriva cijeloga psa, čak glavu, lice i rep te ju je jako teško održavati čistom i bez mirisa.

Inače, puli je brz i energičan pas koji obožava svoju obitelj i suzdržan je prema strancima, a kako često laje, učinkovit je poput protuprovalničkog alarma. Mužjak je visok između 40 i 44 centimetra, a ženka je nešto niža  od 37 do 41 centimetra. Ta je pasmina u nas bila najpopularnija od 1992. do 1995. godine.

U tom kratkom razdoblju registrirano je čak 67 pulija, a u sljedećih pet godina 26, doznajemo od tajnika HKS-a Bojana Matakovića.


Ebi ili Kinga imat će dredlokse

Dar na visokoj, premijerskoj razini skrenuo je pozor na pasminu mađarskog ovčara pulija. Možda će Ebi, kako joj je ime, ili Kinga (lijevo), kako je obitelj Sanader kani nazvati, u Hrvatskoj uvesti u modu tu, u posljednje vrijeme pomalo potisnutu pasminu. Kako bi premijer znao što ga očekuje, osim obveznih šetnji naravno, donosimo fotografiju (dolje) odrasloga mađarskog pulija. Prednost mu je to što je dobar čuvar i što rado laje, a najvećom se manom pasmine kojoj je mužjak visok 40-44 m, a ženka 37-41 cm, drže dredloksi, neuredne pletenice odnosno dugačke rese nalik namotanoj vuni. Prisjetite se Kristijana iz Big Brothera, Gullita, Marleyja... (B.B.)

Želite prijaviti greške?