Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređenje kuće

Znate li zašto je bitno da su vam prozori ispravni prije dolaska jeseni

Prozori
Foto: Shutterstock
1/3
20.09.2018.
u 12:00

Vrijeme je jesenskih radova oko kuće. Uz dobar alat obavite sve potrebne pripreme za nadolazeću zimu.

Nakon povratka s ljetovanja, vrijeme je da se posvetite uređenju kuće i prostora oko nje. Naime, dolazak jeseni donosi hladnije temperature i više padalina pa i svaki najmanji nedostatak može dovesti do ozbiljnih problema i skupih popravaka i sanacija. Bilo bi najbolje da krenete s provjerom sistema za grijanje jer bi vas prve prohladne noći mogle neugodno iznenaditi. Osim provjere rada samog sistema ili peći, obavezno provjerite i stanje dimnjaka jer njegova nepropusnost može dovesti do kobnih posljedica. Ako se grijete na klime-uređaje, obavezno provjerite stanje filtera unutarnje jedinice kako bi osigurali optimalnu higijenu zraka.

Kako svaka kuća ili stan ima određene pukotine ili procjepe oko vrata ili prozora, bilo bi dobro to sanirati kako biste spriječili izlazak topline i ulazak vlage i drugih neželjenih pojava. Ako ste odlučili vaše prozore i vrata pripremiti za saniranje i bojenje, za početak je najbolje iskoristiti mogućnosti tračne brusilice. Kada je riječ o prozorima gotovo najveći propust koji biste mogli napraviti je ne primijetiti oštećenja koja mogu dovesti do prokišnjavanja i nemogućnosti zadržavanja topline vašeg doma, a naročito ako je vaša stolarija već dotrajala i svjesni ste da je promjena samo pitanje vremena. Ako su prozori oči vašeg doma, onda ni vrata nisu daleko i također zahtijevaju barem pregled.

Foto: Promo

Nekoliko pogleda će možda biti dovoljno, no uz pomoć stege okvira, kutne stege i tračne brusilice možete im dati na važnosti tako što ih obradite i osigurate si bezbrižne zimske dane. Kupaonski prozor također je bitan element, a naročito zato što tijekom zimskih mjeseci, zbog promjena u tlaku unutar vaše kupaonice može nastati prava mala sauna, a za brzo, prilagođavanje i fiksiranje prozorskih okvira koristite stegu za okvire. Kako biste bili sigurni da su vaši kutevi baš poželjni za zimske dane, provjerite i kutnom stegom, za savršen kut koji je gotovo sinonim za dobro postavljen prozor.

Osim u kući, jednako važno je provjeriri i stanje okućnice i vanjskog dijela kuće. Kako uskoro možemo očekivati velike količine kiše treba dobro počistiti odvode i oluke kako bi se voda mogla nesmetano slivati niz njih. Ako izvan kuće imate ostavu za stvari, a za koje nipošto ne želite da popuste pred vlagom, posvetite im dodatnu pažnju. Kutna stega će vam pomoći da odredite je li vaš prozor spreman za zimske dane, a stegom za okvire i radom tračne brusilice dovedite sve otvore na vašoj vanjskoj ostavi do savršenstva i budite sigurni da ćete sve ostavljeno moći, skroz neoštećeno, iskoristiti i sljedećeg sunčanijeg dana.

Foto: Promo

Poželjno je podrezati grane na drveću i ukrasnim biljkama jer bi se pod teretom kiše ili snijega moglo srušiti na kuću ili automobil. Dvorište, balkone i terase treba osloboditi od namještaja i ostalih predmeta koji pod naletom vjetra mogu prouzročiti veliku štetu. Kako su zaleđene površine česta pojava tijekom zimskog perioda, već sada treba treba provjeriti da li su na pristupnom putu ili stepenicama prisutne neke pukotine u kojima se može skupiti voda i zalediti se, što potencijalno predstavlja veliku opasnost za svakog tko tu prolazi.

Sve ove radove ili barem neke od njih možete napraviti sami ili uz pomoć prijatelja ili susjeda. U neke se možda bolje ne pačati ako niste dovoljno stručni pa njih radije prepustite profesionalcima. Ali jedno je sigurno, što svaki pravi majstor zna, tu vrijedi poslovica da bez alata nema zanata. Problem je jedino što je dobar alat obično skup, no onaj tko prati akcije može proći znatno jeftinije.

Za sve one majstore koji u nadolazeće jesenske dane planiraju male i velike radove Lidl opet ima nezaobilaznu preporuku.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije