Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi s kožom

Znate li što su 'maskne'? Stručnjaci otkrivaju kako ih spriječiti

shutterstock
14.05.2020.
u 07:00

'Maskne' uzrokuje maska koja iritira površinski sloj kože, a kako se ispod nje dosta znojimo, stvaraju se bakterije, ulaze u pore i začepljuju ih zajedno s uljima

Od kada su zaštitne maske za lice postale dio svakodnevice, mnogima su se pojavili prištići i problemi s kožom, a novi izraz za to je 'maskne', nastao od dvije riječi - 'maska' i 'akne', piše New York Post.

Mnogi su se na društvenim mrežama požalili kako ih je nošenje maski vratilo u tinejdžerske dane zbog toga kako im lice izgleda, a stručnjaci za kožu primijetili su pojačanu pojavu prištića i kod onih koji se s istima nisu nikada borili. "Dosta vremena držimo nešto, u ovom slučaju masku za lice, na jako osjetljivom dijelu. Čak i oni koji nikada nisu patili od prištića, sada imaju problem", kaže Sofie Pavitt, stručnjakinja iz New Yorka koja je u posljednjih nekoliko mjeseci imala bezbroj klijenata koji su je posjetili zbog akni.

'Maskne' uzrokuje maska koja iritira površinski sloj kože, a kako se ispod nje dosta znojimo, stvaraju se bakterije, ulaze u pore i začepljuju ih zajedno s uljima. 

"Dosta često se to događa sportašima koji nose kacige, kape ili nekakvu opremu oko usta", kaže dermatologinja dr. Whitney Bowe. Maska je puna bakterija, a ako se ne mijenja redovito i ne pere može dovesti do problema s kožom koji se čak moraju, u nekim slučajevima, rješavati lijekovima.

Prije nego počnete paničariti da ćete dobiti prištiće od nošenja maske, trudite se da uvijek bude čista. Ako imate onu pamučnu, redovito je perite, pogotovo ako ju nosite za trening. Ako, pak, nosite onu kiruršku, nakon nošenja je ostavite barem 24 sata da se provjetri prije nego je ponovno stavite. 

Kako pravilno oprati ruke?

Lice perite nježnim i laganim proizvodom prije i poslije nošenja. Lagano tapkajte ručnikom po licu da se osuši, a sve proizvode nanosite isključivo prstima (nemojte koristiti električne čistače).

Koristite laganu kremu za lice, a nakon nanošenja pričekajte barem 15 minuta da sve upije prije nego stavite masku. 

Pavitt savjetuje da trenutno izbacite sve agresivno što inače imate u rutini njege lica poput seruma i pilinga, a ubacite nešto sa salicilnom kiselinom kako biste očistili pore. Ipak, koristite minimalnu količinu kiseline na području oko usta kako ne bi došlo do iritacije.

Bowe preporučuje njegujuću masku jednom u tjedan dana, a nakon nje noćnu kremu. Završite rutinu balzamom za usne.

Iako je novost, stručnjaci pretpostavljaju da ćemo se morati naviknuti na nošenje zaštitne maske i da će to postati normalna stvar čak i nakon što cijela pandemija završi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar LindaXS76
LindaXS76
14:17 14.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.​​kis︆︅​​s​t​o​k​​.​c​o︆︅​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije