Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite oprezni

Žena koja je postala opsjednuta teorijama zavjere kaže: 'Opasne su i truju um'

Shuttershock
20.11.2020.
u 16:30

Kad ne znate kome treba vjerovati, vi ste na potezu - kaže djevojka i svima poručuje da više pažnje pridaju detaljima, kao i izvoru neke priče

Premda su nam informacije danas brzo dostupne kao nikome prije zbog interneta i društvenih mreža, dostupnije su i dezinformacije te razne teorije zavjera, kao i mišljenja raznih kvazi stručnjaka. Teorije zavjere stvaraju se oko svega, a društvene mreže na jedno mjesto mogu okupiti sve njihove pristaše čije mišljenje tako postaje sve glasnije. Bez obzira vjerujete li da su piramide izgradili vanzemaljci ili da vas u svakom trenu netko prisluškuje, na nekoj ćete web stranici ili grupi pronaći barem stotine istomišljenika.

@ellev8d

MY reliable news source ##news ##media ##medialiteracy ##journalism ##foryou

♬ original sound - _Ellev8_

Amerikanka Elle bila je jedna od mnogih koja je zavjeru vidjela u svemu, a sve je počelo prije sedam godina kad je počela čitati krajnje desničarski postal s fake vijestima InfoWars u vlasništvu jednog od najglasnijih desničarskih teoretičara zavjere Alexa Jonesa.

Kako je podijelila na Tik Toku, Elle se 'zakačila' na njegova mahom jednostavna objašnjenja, a u činjenici da je Jonesu zabranjeno objavljivati na svim poznatijim platformama Elle je dugo vidjela potvrdu da je 'čovjek na tragu nečeg'. 

Foto: Shuttershock

- Torije zavjere 'uvijek su dva koraka ispred stvarnosti', a privuku vas svojim specifičnim objašnjenjima - kaže djevojka i ističe da one nude odgovore onima koji su željni bilo kakvog objašnjenja za stvari koje se događaju a za koje vide kako 'nisu skroz u redu'. No, kao i u svemu, napisala je, opasnost se krije u neumjerenosti - pa odjednom shvatite da ste 'zaglibili' preduboko u teorijama koje vam zapravo ni nisu dale odgovore. Bar ne pouzdane. 

- Zavjere su opasne jer se šire kao otrov po tijelu, a s vremenom kako počinjete vjerovati u sve više njih postajete i sve manje kritični, i racionalni - objasnila je djevojka. 

Foto: Shuttershock

A bez obzira na dokaze koje pronalazite i koji ih pobijaju, ne možete sebi priznati da nisu istinite već se držite kao da vam život o tome ovisi.

Jednog je dana, kaže djevojka, shvatila da je u mentalnom konfliktu sa samom sobom pa je počela tražiti dokaze o svemu što bi pročitala na stranicama koje je posjećivala . Ubrzo je naravno shvatila da ih neće pronaći, a od tad i druge potiče da stvari provjeravaju - i da se oslanjaju na pouzdane, provjerene činjenice, a ne na neutemeljene tvrdnje.

- Mnogima je teško prihvatiti da su teorije u koje vjeruju veći dio života zapravo laž - kaže Elle, a njoj je u razvoju kritičkog načina razmišljanja pomoglo proučavanje medijske pismenosti.

Foto: Shuttershock

- Kad ne znate kome treba vjerovati, vi ste na potezu - kaže djevojka i svima poručuje da više pažnje pridaju svim detaljima kao i izvoru onog što čuju.

- Pitajte se kako vam netko plasira priču, kakve riječi i slike pritom koristi, stoje li iza priče neke poznate osobe ili možda stručnjaci iz tog područja..- objasnila je i poručila da 'i u moru lažnih  ipak postoje i istinite vijesti. Samo ih treba pronaći.' 

Antonija je završila školu za kemijskog tehničara, nakon čega je upisala policijsku akademiju. Svira saksofon i bavi se sportom, a biti interventna policajka za nju je ostvarenje sna

Predstavljamo naše Dive: Antonija Radeljić, interventna policajka

Antonija je završila školu za kemijskog tehničara, nakon čega je upisala policijsku akademiju. Svira saksofon i bavi se sportom, a biti interventna policajka za nju je ostvarenje sna 👏❤ Više na: https://bit.ly/3nbBoTZ

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 11. studenoga 2020.

Komentara 3

MO
montello
18:06 20.11.2020.

lazi su svuda oko nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije