Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Nakon sendviča trebali biste trčati 42 minute, a popijenog gaziranog pića – 13 minuta

Uskoro bi se na deklaracijama mogli pronaći podaci koji bi mnogima uvelike pomogli u planiranju svoje prehrane, ali i u planu vježbanja.
15. siječnja 2016. u 10:14 2 komentara 834 prikaza
Italia
Foto: Thinstock
Pogledajte galeriju 1/8

Prehrambeni proizvodi sadrže deklaracije na kojima je, osim sastojaka proizvoda, naznačeno i koliko kalorija sadrži, primjerice, 100 grama tog proizvoda. 

I dok se neki dobro snalaze u tim brojkama, neki ipak nemaju vremena ili ne znaju preračunati koliko su kalorija zapravo konzumirali s cijelim proizvodom. 

U Velikoj Britaniji došli su na odličnu ideju označavanju proizvoda. Uskoro bi se na deklaracijama mogli pronaći podaci koji bi mnogima uvelike pomogli u planiranju svoje prehrane, ali i u planu vježbanja. 

Jedan je to od koraka u sprečavanju pretilosti od koje pati sve veći broj stanovnika u Velikoj Britaniji, ali i u svijetu. Nedovoljno kretanja i vježbanja, nezdrav izbor namirnica i stresna svakodnevica većini ljudi zapadnih zemalja nije nepoznanica. 

Čini se da bi ovakav način označavanja hrane bio koristan u mnogim zemljama čije je stanovništvo u sve većem broju pretilo. Britanci bi tako mogli širokih ruku dočekali mogućnost da na deklaracijama piše koliko bi trebali hodati, trčati ili plivati da bi potrošili konzumirane kalorije određene hrane ili pića, piše Daily Mail. 

Gazirano piće, primjerice, sadrži oko 138 kalorija, a da bi se te kalorije potrošile, potrebno je hodati 26 minuta ili 13 minuta trčati. 

Sendvič s piletinom i slaninom u prosjeku sadrži 445 kalorija, što znači da biste trebali hodati sat i 22 minute ili trčati 42 minute. 

Da biste "potrošili"  muffin s borovnicama, morali biste šetati 48 minuta ili trčati 25. 

S novim načinom označavanja hrane slaže se 53 posto ispitanika u istraživanju koje je provedeno u Royal Society for Public Health, čiji su stručnjaci napravili novi prijedlog. Ispitanici koji podržavaju dodavanje ovih informacija na deklaracije proizvoda tvrde da bi im to znatno olakšalo odabir namirnica i kreiranje zdravijeg načina života. 

 

>>Zvali su ga 'debeljko', a danas je model. Evo što je napravio...

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • raikonen:

    samo ti trči..

  • mrtav-hladan:

    sto bi trebao napraviti novinarki nakon sto pojedem pola kile janjetine a da ne ispadnem bezobrazan ... sto ona misli o tome