Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manualna terapija

Yumeiho terapija - vratite tijelo u ravnotežu

yumeiho terapija
Goran Stanzl/Pixsell
03.03.2012.
u 06:32

Bol u leđima, uklještenje živca i išijas, glavobolja, trnci u rukama, migrene, vrtoglavice... Sve su to problemi koji proizlaze iz neravnoteže tijela, a upravo u tome pomaže terapija Yumeiho

Generalna i precizna terapeutska masaža, pasivno razgibavanje i blagi tretman kralježnice ukratko je ono što ćete doživjeti potražite li spas nekih od problema koji vas muče u manualnoj terapiji Yumeiho.

Riječ je o modernoj metodi tradicionalne orijentalne medicine koja predstavlja kombinaciju najboljih orijentalnih tehnika masaža, a kod nas je u Centru Nova Noa prakticira Yumeiho terapeut Alen Novaković.

- Yumeiho je japanska manualna terapija koju je 70-ih godina prošlog stoljeća osmislio japanski fizioterapeut Masayuki Saionji. Glavni joj je cilj ispraviti položaj zdjelice, pravilno namjestiti kralježnicu i otpustiti mišićne napetosti u leđima i kukovima kako bi se pokrenula cirkulacija i potaknulo prirodno vraćanje tijela u ravnotežu, kaže Novaković te objašnjava zašto uopće dolazi do nekih poteškoća.

Problem lošeg držanja


- Obično većina ljudi misli da svaka noga podupire ravnomjerno pola težine tijela što u stvarnosti nije tako. Vrlo često nemamo ravnomjerno raspoređenu ravnotežu zbog čega dolazi do povećanog opterećivanja jedne strane tijela i pojave određenih problema, neravnoteže zdjelice, iskrivljenja kralježnice, boli, trnaca u leđima i kukovima, poremećaja u radu unutarnjih organa i slično - zaključuje Novaković.

Tretman Yumeiho sastoji se od precizne masaže cijeloga tijela, od glave do pete, pritiskanjem prstima i dlanovima na mišiće, ligamente, odnosno sva meka tkiva, pasivnog istezanja i nježnog namještanja zglobova i kralježnice kako bi se što kvalitetnije uzglobile kosti, namjestili kralješci i otpustile napetosti. Dodatni razlog za masažu leži i u saznanju da milijuni receptora u koži, izazvani dodirom, šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo se zbog toga masažom djeluje na živčani sustav te uklanjaju i nervoza i stres - uzročnici mnogih bolesti.

Sam tretman izvodi se na podu na strunjači, a osoba je odjevena u laganu pamučnu odjeću, trenirku i majicu. - Ovisno o problemu, obično je potrebno od 3 do 10 tretmana u trajanju od sat vremena da bi se osjetilo značajnije olakšanje ili nestanak boli i problema - objašnjava dipl. ing. strojarstva Alen Novaković te dodaje kako se terapija može primjenjivati već kod djece predškolske dobi.

Naime, problem lošeg držanja razvija se od najranije dobi te je sve veći broj poremećaja tjelesnog držanja u djece već od predškolskih dana. Najbolje rješenje je pravodobno započeta prevencija u čemu terapija Yumeiho pokazuje odlične rezultate.

Sjedilačka nacija

- Problem današnjice jest što je najveći broj radnih mjesta sjedeći, što dovodi do slabljenja leđnih i trbušnih mišića. Za skladno držanje potrebni su zdravi mišići, tetive i ligamenti koji će držati kosti u pravilnom položaju. Zbog svega toga važno je na vrijeme započeti s edukacijom djece i roditelja kako se navedeni problemi ne bi pojavili, tvrdi zagrebački Yumeiho terapeut te preporučuje dijete dva puta godišnje dovesti preventivno na tretman da bi se osigurao pravilan razvoj koštanog sustava.

Štetnost stresa


No, nijedna terapija nije čudotvorna, posebno u današnje vrijeme kada je teško izbjeći negativne utjecaje stresa kojim smo okruženi te sjedilačkog stila života, zbog čega u Centru Nova Noa svakome tko to želi uz terapiju nude i savjete u vezi sa životnim navikama poput vježbanja i prehrane.

- Važno je naglasiti da se napetosti i stresovi tijekom mnogo godina neprimjetno nakupljaju što na kraju dovodi do pojave veće disfunkcije i oboljenja a da nismo svjesni kako je došlo do toga. Kroz terapiju s klijentom otkrivamo uzroke pojave problema i boli te educiramo kako da si pomognu sami tako da primjećuju i mijenjaju navike, da osvještavaju što rade i kako, u kojim situacijama i položajima naprežu određeni dio tijela. Najvažnije je prvo shvatiti i uvjeriti se u navike koje su štetne i koje su nas dovele do nekog problema, a onda ih polako mijenjati kako se problemi ne bi ponavljali. Kako se kaže, ‘sve je u glavi’. Prehrana također utječe na to kako se osjećamo, što direktno utječe na držanje tijela. Ovisno o problemu, savjetujemo i određene vježbe za vraćanje osjetljivosti i fleksibilnosti tijela u kojima je važno obratiti pozornost na ispravno disanje. Vježbanje samo da se odvježba, bez pravilnog disanja, nema gotovo nikakvog efekta, objašnjava Alen Novaković te savjetuje svima - ponekad je potrebno zamisliti se koje životne vrijednosti gajimo, gdje smo sada u životu, kamo idemo i što želimo jer možda smo već ondje a da i ne znamo. Stoga si uzmite malo vremena za svoje mjesto mira.

Komentara 1

Avatar Bulldog
Bulldog
12:57 04.03.2012.

gledajući domaće stanje tržišta i države, jedino nam ovvo i preostaje. Možemo se jbt ili smirivati se. Drugo nam ništa niti ne preostaje, izgleda kao da se ništa n emože

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije