Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska zdravstvena organizacija

WHO i službeno objavio da prerađeno crveno meso povećava rizik od raka

kobasice
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
26.10.2015.
u 12:48

IARC pod procesiranim crvenim mesom podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu za koje je određena oznaka "vjerojatnosti" u grupi liste 2A za koju je ključno da sadrži glifosat

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je i službeno objavila upozorenje da procesirano meso poput slanina, burgera i ostalih prerađenih proizvoda predstavlja rizik za razvoj raka debelog crijeva. Po kategoriji štetnosti ulazi u skupinu s cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom, upozorenje je to koje upućuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavljajući spomenute namirnice na novi popis kancerogene hrane, objavio je Reuters

–  Za pojedinca rizik od razvijanja tumora debelog crijeva zbog konzumacije procesiranog mesa povećava se proporcionalno konzumaciji tih namirnica – rekao je Dr. Kurt Straif, voditelj IARC programa.

 IARC pod procesiranim crvenim mesom podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu za koje je određena oznaka "vjerojatnosti" u grupi liste 2A za koju je ključno da sadrži  glifosat. "Glifosat je sistemični neselektivni herbicid širokoga spektra koji je 1970. sintetizirao Monsantov kemičar John E. Franz. Da bi bio efikasan, glifosat se mora pošpricati po lišću bilja s kojih se apsorbira i tada započinje destruktivno djelovanje unutar biljke. To je sasvim drukčiji mehanizam od insekticida koji ostaju na površini te se mogu isprati s biljaka ili njihovih plodova. Glifosat je ujedno i najprodavaniji herbicid na svijetu", piše portal Nutricionizam. Njegova je karakteristika bioakumulacija u sisavcima, dakle u životinjskoj hrani koju konzumiramo, i infiltracija u okoliš. 

Neprocesuirano crveno meso navedeno u drugoj kategoriji liste pruža "ograničene dokaze" da prouzročuje rak. IARC je otkrio poveznice uglavnom sa zloćudnim tumorima debelog crijeva iako su istraživali i poveznice s tumorima gušterače i prostate.

>> 'Kobasice, hrenovke, slanina i crveno meso prouzročuju rak, štetni su kao cigarete'

Komentara 21

BA
balic
13:34 26.10.2015.

pasite travu ali i kravama ostavite nesto.

UP
uprolazu123456
13:08 26.10.2015.

obmana

ŠK
Škarpina
17:13 26.10.2015.

Isti taj WHO koji je takoder rekao da je svinjska mast nezdrava pa se nedavno doslo do drugog zakljucka da je itekako zdrava.... naravno do tog zakljucka nisu dosli oni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije