Naslovnica Lifestyle Zdravlje

WHO i službeno objavio da prerađeno crveno meso povećava rizik od raka

IARC pod procesiranim crvenim mesom podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu za koje je određena oznaka "vjerojatnosti" u grupi liste 2A za koju je ključno da sadrži glifosat
26. listopada 2015. u 12:48 22 komentara 3550 prikaza
kobasice
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je i službeno objavila upozorenje da procesirano meso poput slanina, burgera i ostalih prerađenih proizvoda predstavlja rizik za razvoj raka debelog crijeva. Po kategoriji štetnosti ulazi u skupinu s cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom, upozorenje je to koje upućuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavljajući spomenute namirnice na novi popis kancerogene hrane, objavio je Reuters

–  Za pojedinca rizik od razvijanja tumora debelog crijeva zbog konzumacije procesiranog mesa povećava se proporcionalno konzumaciji tih namirnica – rekao je Dr. Kurt Straif, voditelj IARC programa.

 IARC pod procesiranim crvenim mesom podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu za koje je određena oznaka "vjerojatnosti" u grupi liste 2A za koju je ključno da sadrži  glifosat. "Glifosat je sistemični neselektivni herbicid širokoga spektra koji je 1970. sintetizirao Monsantov kemičar John E. Franz. Da bi bio efikasan, glifosat se mora pošpricati po lišću bilja s kojih se apsorbira i tada započinje destruktivno djelovanje unutar biljke. To je sasvim drukčiji mehanizam od insekticida koji ostaju na površini te se mogu isprati s biljaka ili njihovih plodova. Glifosat je ujedno i najprodavaniji herbicid na svijetu", piše portal Nutricionizam. Njegova je karakteristika bioakumulacija u sisavcima, dakle u životinjskoj hrani koju konzumiramo, i infiltracija u okoliš. 

Neprocesuirano crveno meso navedeno u drugoj kategoriji liste pruža "ograničene dokaze" da prouzročuje rak. IARC je otkrio poveznice uglavnom sa zloćudnim tumorima debelog crijeva iako su istraživali i poveznice s tumorima gušterače i prostate.

>> 'Kobasice, hrenovke, slanina i crveno meso prouzročuju rak, štetni su kao cigarete'

Argentum
PROMO
Otkrijte poklone koji će izmamiti osmijeh na lice svake žene

A1 izdvaja za Vas

  • balic:

    pasite travu ali i kravama ostavite nesto.

  • Avatar Gojko_Šupak
    Gojko_Šupak:

    Pročitao sam članak 3 puta i nisam skužio kako je novinar(ka) došla do teze: " IARC pod procesiranim crvenim mesom podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu .. ..za koje je određena oznaka "vjerojatnosti" u grupi liste 2A za koju je ključno ... prikaži još!o da sadrži glifosat. " Dalje "drvi" po glifosatu, što je druga tema i neme veze za WHO objavom.