Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u samo 20 godina

Udvostručio se broj moždanih udara među mladim ljudima

voda
afp
15.10.2012.
u 13:23

Kao moždani udari vode se i manja oštećenja u mozgu koja je sada moguće zabilježiti

U posljednjih 20 godina udvostručio se broj moždanih udara među ljudima mlađima od 55 godina, pokazala je studija medicinskog sveučilišta u Cincinnatiju.

U istraživanju su sudjelovali bijelci s područja Ohija i Kentuckyja u dobi između 20 i 54 godine kod kojih je zabilježen porast broja moždanih udara sa 26 na 48 na tisuću stanovnika. Među Afroamerikancima je taj broj porastao sa 83 na 128 moždanih na tisuću stanovnika.

Znanstvenici ove alarmantne brojke objašnjavaju porastom rizika životnih faktora poput debljine, šećerne bolesti ili stresa, međutim i tehnologija je otišla naprijed tako da se pod moždanim udarima vode i manja oštećenja u mozgu koja je sada moguće zabilježiti, piše FoxNews.

– Moždani udar i dalje je bolest koja je češća kod starijih ljudi, ali se nadamo da su ove brojke poziv na uzbunu jer sve više pogađa i mlađe ljude. Možda ovo istraživanje potakne ljude da otiđu do svog liječnika i identificiraju faktore rizika za moždani udar te promjene životni stil – kaže neurolog Brett Kissela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije