Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju predispozicije

U čemu se žene i muškarci ipak razlikuju?

\'78057026_pho_ziv_281211\'
Photos.com
03.05.2012.
u 12:59

Žene bolje pamte, muškarci se bolje snalaze u prostoru, no i te se razlike u egalitarnom društvu pomalo brišu

Muškarci i žene intelektualno su ravnopravni, no između spolova ipak postoje male razlike – muškarci se bolje snalaze u prostoru, a žene su verbalno vještije i bolje pamte gdje se određeni predmeti nalaze.

Na godišnjoj konferenciji britanskih psihologa zaključeno je da se ove osobine javljaju u svim kulturama i društvima pa psiholozi smatraju da je razlika u genetskim predispozicijama, piše Livescience.

– Odgoj dječaka i djevojčica se razlikuje, ali utjecaj biologije ipak postoji – kaže Diane Halpern, profesorica psihologije na fakultetu Claremont McKenna.

Predrasude o muškarcima i ženama variraju od kulture do kulture. Momci su bolji u matematici, a djevojke u pisanju, to su razlike koje potiče samo društvo, a u kulturama gdje su muškarci i žene ravnopravni te se razlike brišu i svatko ima šansu uspjeti u raznim područjima života. Zato se djevojke danas sve češće odlučuju, primjerice,  upisati na fakultet elektrotehničkog usmjerenja.

Borba za prevlast se nastavlja

Čelne pozicije velikih kompanija još uvijek većinom drže muškarci, u čak 90 posto slučajeva, dok su žene u istom postotku "zasjele" na mjesto tajnica. Znanstvenici upozoravaju da promjena postojećeg stanja neće biti moguća sve dok ljudi ne steknu "pravu sliku" o dužnostima pojedinog spola. A "dužnost" žena zasigurno nije čišćenje i peglanje. Kao korijen problema navode obiteljsku zajednicu. Sve dok se ne steknu uvjeti za ravnopravnost u obitelji, neće je biti moguće provesti ni na radnome mjestu.

Komentara 3

HL
hlad
14:12 03.05.2012.

Muškarac je onaj koji ima fizička muška spolna obilježja i privlače ga žene. Žena obrnuto. Sve ove druge razlike su gluposti i generalizacija.

LU
luk
17:20 03.05.2012.

urođene \'stvari\' + odgoj i socijalizacija

PI
pizd00n
20:13 03.05.2012.

Muškarci i žene su potpuno različiti. Žene više zanimaju površne stvari kao što su izgled i što prijateljice misle o njima, dok muškarce zanimaju puno zanimljivije i bolje stvari poput piva i nogometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije