Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
meta studija

Tražite ljubav online? Evo kako ćete otkriti imate li posla s prevarantom

Shutterstock
18.04.2023.
u 16:30

Žrtve ovih prijevara su obično dobro obrazovane, neudate žene između u dobi između 35 i 54 godine, ali i žene koje nemaju dobre računalne vještine i koje traže ljubav u inozemstvu, kaže Shepherd.

Ako vam se nečiji profil na nekoj od dating stranica čini predobrim da bi bio istinit, možda je razlog to što se iza njega skrivaju prevaranti, kažu znanstvenici koji su pronikli u ključne osobine onih koji online glume da traže ljubav, a njihove prijevare podijelili na tri faze. "Ljubavne prijevare na internetu su problem koji je sve veći i bitno ih je istražiti da se smanji broj njihovih žrtava", rekla je dr. Lynsay A. Shepherd, čiji je rad na tu temu prošli tjedan objavljen u Tech Xplore-u. 

Takve su prijevare, tvrdi Shepherd, u posljednjem desetljeću postale česte i uobičajene, pa se nada da će njeni kolege istraživači  širenjem svijesti i znakova upozorenja spriječiti što više slučajeva te vrste kibernetičkog kriminala. Da bi došla do sveobuhvatnog pregleda načina na koji se odvija romantična prijevara, Shepherd je s koautorima Alexanderom Bilzom i prof. Grahamom Johnsonom pregledala na stotine studija, a zaključili su da takvi prevaranti; kako bi emocionalno lakše manipulirali svojim žrtvama i uvjerili ih da je njihova veza stvarna; obično glume beznadne romantičare i koriste se glumljenom znatiželjom, laskanjem i poetičnim izjavama.

Također, izdvojili su i neke od tipičnih karakteristika koje se mogu vidjeti na tim fake profilima, a njihovi korisnici često, kažu, glume da su pripadnici vojske, opisuju se kao veliki vjernici i tradicionalisti, te izmišljaju tragedije iz svoje prošlosti, kao npr. gubitak supruge.

- Žrtve su obično dobro obrazovane, neudate žene između stare između 35 i 54 godine, ali i žene koje nemaju dobre računalne vještine i koje traže ljubav u inozemstvu -  kaže Shepherd.

"U COVID pandemiji su takve ljubavne prijevare uzele pravi zamah", primijetili su stručnjaci koji; kako bi se protiv njih borili preporučuju i uvođenje kompjuterskih programa koji mogu identificirati jezične obrasce povezane s takvim online prijevarama.

"Prevaranti neprestano smišljaju nove načine pa je od ključne važnosti istraživati i pronaći i nove načine zaštite od njih, poput bolje edukacije, šireg podizanja svijesti među korisnicima takvih aplikacija i lakšeg otkrivanja prijevara", zaključila je Shepard za NY Times.

Žena otišla na putovanje s muškarcem s Tindera: 'Na povratku nas je dočekala njegova trudna djevojka'

Komentara 1

MO
montello
14:32 19.04.2023.

svi glume iza ekrana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije