Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sasvim nepotrebno

To je marketinški trik: Pijete li i vi dvije litre vode dnevno?

DETOKS
07.06.2012.
u 11:11

Ispijanje ogromnih količina vode samo po sebi ne potiče gubitak na težini, već je za to potrebna niskokalorična prehrana.

Osam do deset čaša vode dnevno ne samo da ne pomaže u mršavljenju, već ih nije ni preporučljivo piti, otkrili su znanstvenici. Ono što bi trebalo nadomjestiti unos "čiste" vode je voće i povrće čiji je glavni sastav voda, a uz to sadržavaju i ostale nutrijente potrebne za izmjenu tvari u organizmu. Spero Tsindos sa sveučilišta La Trobe kazao je i kako je preporučena doza smišljena ideja proizvođača vode kako bi nas natjerala da olakšamo novčanike. Iako nije provedeno laboratorijsko istraživanje u ovom je slučaju navedena studija koja je pokazala da Beduini u Sahari piju duplo manje vode od Europljana koji žive na istom negostoljubivom području, a pritom nisu imali poteškoća s zdravljem.

Tsindos smatra da je uvriježeno mišljenje o hidratizaciji organizma i prije nego osjetimo žeđ "priča za malu djecu ". Kako bismo izbjegli takve riskantne situacije natapamo se vodom, međutim, osim pretjerane filtracije bubrega i razrjeđivanja urina, dodatna količina vode u našem organizmu nema neku određenu funkciju. Trebali bismo piti samo kad osjetimo žeđ jer, da ne zaboravimo, tekućinu dobivamo iz drugih namirnica, pa čak i iz kuhane tjestenine ili riže, kave, čajeva, sokova...

Australski znanstvenici pokušali su razbiti još jedan mit, o tome kako voda učinkovito skida višak kilograma.

- Ispijanje ogromnih količina vode samo po sebi ne potiče gubitak na težini, već je za to potrebna niskokalorična prehrana. Brojna istraživanja pokazala su da voda iz konzumirane hrane ima veći učinak na tjelesnu masu nego odricanje od hrane - kaže Tsindos, prenosi Daily Mail.

Komentara 4

ZE
.zeitgeist.
11:27 07.06.2012.

Ja pijem 2 litre gemišta dnevno.

KA
karambita
12:02 07.06.2012.

Ja sam probao da pijem 2 litre i vise vode...ma dajte molim vas.pa citavu noc sam morao na pisanje....otkad pijem vode onoliko koliko ja mislim da trebam, spavam kao mala beba....nema vise nocnog soranja i ujutro sam puno svjeziji i odmorniji....zato, ne pijte puno vode.obicna glupost

BA
balance
12:16 07.06.2012.

e ovi znanstvenici!! sutra ce reci: zemlja nije okrugla vec je ravna tepsija na kojoj bog pravi burek!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije