Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kada napadne...

Tko i zašto češće ima glavobolje, muškarci ili žene? Evo odgovora

glavobolja
Foto: Shutterstock
22.12.2015.
u 07:00

Smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, posebice osobe srednje životne dobi

Prema istraživanju Centers for Disease Control and Prevention (CDC) iz 2009. godine, 21.8 posto žena pati od migrena i 10 posto muškaraca. 

Glavobolja je među najučestalijim bolnim senzacijama u čovjeka. Smatra se da dvije trećine pučanstva bar jedanput godišnje ima glavobolju. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijevamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, posebice osobe srednje životne dobi. Žene pate od napadaja migene češće od muškaraca, u odnosu najmanje 3:2. Učestalost javljanja migrenskih napadaja vrlo je različita i kadšto se javljaju i do nekoliko puta mjesečno, a u pojedinih bolesnika tek nekoliko puta tijekom života, piše Pliva zdravlje. 

U Europi od migrene boluje najmanje 65 milijuna ljudi, što uzrokuje milijune izgubljenih radnih dana, te osim zdravstvene, migrena ima i jasne društveno-ekonomske implikacije.

Napadaji migrene češći za vrijeme mjesečnica, menopauze, a mogu biti uzrokovane nakupljenim stresom, tjelesnim naporom, meteorološkim uvjetima te naglim promjenama vremena. Kod osjetljivijih osoba "okidač" za migrenu mogu biti konzumiranje određene vrste hrane i namirnica poput sira (zbog tiramina), čokolade (zbog feniletilamina), konzervirane hrana (zbog nitrita i drugih konzervansa), alkohol, itd. Pušenje je također siguran činitelj u nastanku napadaja migrene, zatim nedovoljno odmaranje, neprospavane noći, predugo gledanje TV ili drugi svjetlosni stimulusi (kompjutori, light-show), dakle bilo koji faktor koji dovodi do disharmonije i poremećaja u životnoj ravnoteži može biti okidač za napadaj.

Znakovi da migrana stiže

Migrenu često "najavljuju" znaci (aura) najčešće unutar 24 sata prije napadaja. Prije migrene dolazi do promjena raspoloženja, poremećaji koncentracije, nemir...Nije neuobičajeno niti da se pojavi patološka glad i jaka želja za "slatkim". Nakon aure, koja u prosjeku traje 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90% bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem. Mnogi se tijekom migrene tuže na preosjetljivost očiju na svjetlost (fotofobija), a poneki ne podnose jake zvučne ili mirisne podražaje. Pri kraju napadaja neki bolesnici izmokre veću količinu mokraće (poliurija). Napadaj migrene obično traje nekoliko sati, ali u većini slučajeva završava unutar 24 sata. 

>>Kako pomoći dijabetičaru kojemu je 'pao šećer'?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije