Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apstinencija

Svaka četvrta žena starija od 35 nema seksualne odnose

brak
web
26.02.2010.
u 09:00

Premda je novo britansko istraživanje, prema kojem svaka četvrta žena (singl, razvedena ili udana, podjednako) starija od 35 godina uopće ne konzumira seks, u prvi tren izazvalo konsternaciju, čini se da nije daleko od istine.

Lucija je zagrebačka pravnica, 37-godišnjakinja, majka dvojice sinova. Na oba "bojna" polja - posao i majčinstvo - podjednako je uspješna, no na trećem, u bračnoj postelji, polako gubi bitku. Naime, prošle su tri godine da sa suprugom, također pravnikom, nije konzumirala seks. Posljedica: brak na izdahu.

- Svađamo se neprestano. Izgubili smo onu bliskost koju smo dijelili prije braka i prije rođenja naše djece: tada smo vodili ljubav i nekoliko puta tjedno. Magija je prestala, osobito nakon moje druge, vrlo teške trudnoće, kada se naša intima prorijedila i posve nestala. Umorna sam od posla i od djece, nemam volju za seksom, za razliku od mog supruga - priča Lucija.

Svoje probleme nerijetko dijeli s dvije godine starijom prijateljicom Ivanom. Ona je itekako dobro razumije jer nakon mučnog razvoda prije četiri godine ni s kim nije uspostavila blizak odnos, pa ni intimni. U marketinškoj agenciji gdje radi, Ivana se ima kome požaliti: okružena je svojim uspješnim, lijepim i - usamljenim vršnjakinjama...

Premda je novo britansko istraživanje, koje je proveo Sky Channel, a prema kojem svaka četvrta žena (singl, razvedena ili udana, podjednako) starija od 35 godina uopće ne konzumira seks, u prvi tren izazvalo konsternaciju, čini se da se naoko šokantni rezultati poklapaju sa zbiljom. Tako barem tvrdi psihoterapeutkinja Paula Hall koja proteklih dana u Daily Mailu izjavljuje:

- To je posve normalna pojava, raširenija nego što se misli, u životu svake žene naprosto postoje razdoblja kad ne konzumira seks.

Njezina kolegica Susan Quilliam, pak, ističe da je podatak o seksualnoj apstinenciji iznad 35. nimalo ne iznenađuje:

- Više me šokirao podatak da 75 ispitanica još uvijek ima redovan seks. Jer, žene te dobi često su u dugim vezama, a kad se tome pridodaju djeca i pritisci modernog načina života, ali i očekivanja od nje u postelji koja su velika, posljedica je gubitak volje za seksom.

Rezultatima britanskog istraživanja nije iznenađena ni zagrebačka psihologinja Tanja Jurin, osobito ako je riječ o visokoobrazovanim ženama koje žive pod pritiskom poslovnih i obiteljskih ambicija, a istodobno imaju i puno različitih interesa, pa i volju za druženjem.

- Svaki oblik anksioznosti vodi smanjenju seksualne želje, to je očekivano. No, mislim da to ne mora biti zabrinjavajuće. Ne postoji formula za seksualnu "dinamiku". Postoje ljudi kojima je i jedan seks godišnje zadovoljavajuće stanje, kojima to ni najmanje ne smeta jer im ne narušava partnerski odnos jer mogu imati kvalitetnu vezu bez obzira na nestanak snažne seksualne privlačnosti - tumači Tanja Jurin.

No, ako to nije slučaj, kaže, partneri bi trebali imati na umu da na seksualnosti treba raditi kao i na bilo kojem drugom segmentu partnerskih odnosa. Kao što su ulagali napor da veza preraste u brak i da se nadogradi rođenjem djeteta, isti napor valja uložiti i u povratak strasti u postelju.

Ključne riječi

Komentara 40

AH
alkemicar_hr
07:58 23.06.2010.

ovo je strašno!!!

KR
kreont
09:47 26.02.2010.

Ovo je stvarno poremećeno. I kako te zemlje zovemo razvijenim društvom.

OB
-obrisani-
10:52 26.02.2010.

....sretan ti put....!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije