Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alternativa

Sušenim voćem hrabro u borbu sa svakodnevnim boljkama

smokve, smokva (1)
PIXSELL
18.09.2012.
u 12:41

Ako ste od onih koji svoje obroke jedu isključivo s nogu, i to nezdravo, trebali biste razmisliti o zdravijim alternativama. Primjerice, šaka sušenog voća može zamijeniti cijeli obrok, ali i pomoći kod nekih bolesti, piše Daily Mail

Osteoporoza

Grožđice su jedan od najbogatijih izvora minerala bora koji dokazano pomaže usporavanju gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze. Dovoljno je posuti šaku grožđica u kalcijem bogat jogurt, a možete dodati i malo oraha, također bogatih tim mineralom. Dnevni unos ovog minerala ne bi smio biti veći od 10 mg.

Umor

Datulje pomažu odaganati osjećaj iscrpljenosti jer tada najčešće žudimo za nekim slatkim zalogajem. Kako su intenzivno slatke, datulje su izvrsna alternativa za nezdrave slastice kojima smo osobito skloni u takvim stanjima jer imaju relativno nizak glikemijski indeks. Datulje polako otpuštaju svoje šećere što znači da ćete održati razinu energije stalnom. Uz datulje možete "pozobati" i pokoji orah koji sadrži i dosta proteina, a dat će vam toliko potreban osjećaj sitosti.

Visok krvni tlak

Suhe marelice imaju tri puta više kalija nego ih, primjerice, sadrže banane. A sadrže i minimalno soli. Odlične su za čuvanje normalnog krvnog tlaka – dok kalij otplavljuje, natrij zadržava vodu, pa povećan unos kalija održava volumen krvi na niskoj razini. Jedna je studija pokazala da je konzumiranje više kalija nego natrija  savršena zaštita od visokog krvnog tlaka i ostalih srčanih bolesti.

Mokraćne infekcije

Suhe brusnice idealne su ako patite od čestih infekcija mokraćnih puteva od kojih pati čak 20 posto žena. Dvije šake brusnica mogu smanjiti "ljepljivost" od bakterije E.coli koja se nalazi u uzorcima mokraće oboljelih žena. Aktivni sastojci iz brusnica jesu proantocijanidi (OPC) koji će imati antiadhezijski učinak, a vi ćete u konačnici imati manje urinarnih infekcija.

Zatvor

Samo šest sušenih šljiva dva puta dnevno bolje ublažava zatvor nego ijedan drugi laksativ, pokazalo je jedno istraživanje. Šljive su bogate sorbitolom, vrstom alkoholnog šećera koji prirodno zadržava vodu u stolici.

Anemija

Četiri suhe smokve u sebi sadrže četvrtinu preporučene dnevne doze željeza – što je dovoljna količina za ublažavanje anemije. Kako biste pojačali učinak, kombinirajte smokve s narančom, prirodnim izvorom vitamina C koji pomaže apsorpciji željeza iz biljnih izvora.

Komentara 2

Avatar bok
bok
18:59 18.09.2012.

jako dragocjen clanak! Usput receno jako je upadljivi kako s puno vrti reklam ana HRT s nekakvim bezveznim i bezpotrebnim "ljekovima"

OB
-obrisani-
21:09 18.09.2012.

Dobar članak, ali ima nekoliko netočnosti. Jogurt nikako ne valja miješati s voćem jer ometa probavu! Suhe su smokve vrlo opasne jer se lako razvija kacerogena plijesan. I otkada su datulje suho voće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije