Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

Stalno sam naduta. Mogu li izbjeći kolonoskopiju jer sam raniju 'jedva preživjela'?

Foto: Shutterstock
1/2
19.12.2014.
u 17:00

Ako ste napravili totalnu kolonoskopiju, znači da ne trebate ponavljati kolonoskopiju

Pitanje:

Imam 25 godina, 70 kg i visoka sam 168 cm. Nakon obavljanja pretraga (kolonoskopija, okultno krvarenje, ultrazvuk abdomena...) ustanovljeno je da je sve u redu s crijevima te mi je dijagnosticiran sindrom iritabilnog crijeva. Često imam probavne probleme koji uključuju vjetrove, nadutost, stolicu do četiri puta dnevno. Trenutačno čekam nalaze od okultnog krvarenja za koje je liječnica htjela da ga ponovimo. Bude li nalaz pozitivan, mogu li izbjeći kolonoskopiju jer sam je "jedva preživjela"? Imam li polipe, treba li test na okultno biti pozitivan?

Odgovor:

Ako ste napravili totalnu kolonoskopiju, znači da ne trebate ponavljati kolonoskopiju. Nema smisla raditi ni test na okultno krvarenje. Polipi koji krvare mogu dati pozitivan test na okultno krvarenje. Kako ste bili na kolonoskopiji te nisu nađeni polipi, o njima ne trebate razmišljati. Ima smisla napraviti još gastroskopiju. Ako je i ona uredna, preostaje dijagnoza iritabilno-preosjetljivog kolona, što znači da na vaše doživljaje, frustracije i stresove debelo crijevo reagira grčevima. Mislim da je najbolje da pokušate uspostaviti psihičku ravnotežu. Zdravlje je fizičko, psihičko i socijalno blagostanje.

>>'Moja kćer u zadnje vrijeme teže diše. Je li riječ o astmi?

>>'Imam miome, ali zadnjih godinu dana i jako obilne mjesečnice. Što mi je činiti?'

Komentara 3

KO
kojesta
20:14 20.12.2014.

kod iritabilnog crijeva vazna je ishrana. trebalo bi izbaciti sve sto iritira, napr. mlijeko, peciva (moderne genetski promijenjene zitarice donose mnogo stete bas crijevima), uglavnom je dijeta kao i kod celijakije, takva iskustva su donijeli strucnjaci. ja bih preporucila od dobre firma a la dr.hittich (biolog povezan da vodecim istrazivanjima po cijelom svijetu, dokazana kvaliteta), napr. proizvod cura-darm, od 13 ajurvedskih biljaka. sanira crijeva, pomaze i kod zatvora i kod opstipacija. djeluje preko noci.

KO
kojesta
20:27 20.12.2014.

kod kolonoskopije nema problema ako osoba lezi na ledjima, dakle nikako na strani, samo sto po institucijama to mnogi lijecnici ignoriraju.

ĆA
ćaćaća
22:36 19.12.2014.

mene zezaju ovi istočni vjetrovi u hrvatskoj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije